Барселона не одустаје од Погбе!

Како до новца, колико је реално и да ли би се уклопио? Неколико варијанти је у оптицају, али евидентно је да би везни ред био накрцан.

Фудбал 06.08.2018 | 23:00
Барселона не одустаје од Погбе!
Трансфером Артура Видала Барселона је затворила још једну велику рупу у везном реду, али прелазни рок на стадиону Камп Ноу и даље није завршен. Напротив. Ма колико лудо или нелогично звучало, жеља врхушке Барселоне, стручног штаба и првог оперативца Ариједе Браиде је да се везни ред додатно појача за нову сезону и од тога се неће одустати докле год постоји теоретска шанса да се такав посао заврши. Дакле, до 31. августа у 23.59. 

Да се не ради само о обичној новинарској спекулацији или информацији без покрића, довољно је само прочитати шта је након потписивања Артура Видала изјавио тренер Ернесто Валверде. Не само да је оставио могућност да Барселона до краја лета ангажује још једно велико име, већ је обелоданио и о коме је реч. То је Пол Погба!

"Погба је страшан играч, али је у другом тиму. Имам поштовање према играчима који су у другим клубовима. Али, ми смо Барселона и отворени смо да даље унапредимо тим. Зато смо спремни на све. Сви тимови ће бити отворени за преговоре до последњег дана прелазног рока. Правимо одређени помак и било би апсурдно да говоримо о томе да смо завршили прелазни рок", поручио је Валверде на последњој конференцији за штампу. 

Дакле, идеја да Пол Погба заиста појача Барселону није искључена. Али, још је далеко од реализације. А времена понестаје. Није тајна да је Пол Погба незадовољан у Манчестер јунајтеду, а посебно да има лош однос са Жозеом Мурињом и да зато не би имао ништа против да напусти Театар снова. Рок за то је заиста готово минималан, пошто се летња пијаца у Енглеској затвара у четвртак у поноћ, а дотад би требало много тога да се догоди. Прво, да Манчестер јунајтед пронађе замену за Погбу, што у овом тренутку изгледа као научна фантастика. Жозе Мурињо није крио последњих дана фрустрације због тога што му клуб не доводи појачања, а упркос доласку Фреда, он жели играча који ће директно одменити Погбу у случају одласка. Пропала је прича са Сергејем Милинковић Савићем, који може да одговори изазову и на Погбиномместу, а Матео Ковачић је хладно одбио Јунајтед управо због Муриња и његове тактике, која му се не допада. Притом, Јунајтеду и даље гори за десно крило јер ту практично ништа није решено. Нити је продатАнтони Марсијал, нити на видику има играча који би заузео позицију на десној страни. Тражи се и штопер и то су две позиције где Јунајтед мора експресно да реагује. 

С друге стране, Барселона после куповина Малкома и Видала мора да смањи гас и не сме више да улази у неке велике послове. Посебно не оне који би захтевали ново исплаћивање деветоцифрене суме новца. Истина, Барселона у својим редовима има капитал којег може да се реши како би нашла новац заПогбу. Алеиш Видал би требало да оде у Севиљу за око 10.000.000 евра, Џери Мина би могао да буде решење за одбрану Манчестер јунајтеда, можда чак и део пакета великог трансфера, Андре Гомес се одавно спрема да иде, али га је сада повреда омела. Уколико буде било потребе, Ернесто Валверде би могао чак да се реши и Пака Алкасера, па чак и Рафиње, кога је озбиљно похвалио после утакмице с Ромом и за њега рекао да му се много допада. Усман Дембеле је велика енигма, јер не само да је прескупо решење за продају, мада се Арсенал још интересује, већ је и даље нејасно шта би могло да се догоди с њим. Посебно након Малкомовог доласка. Нема дилеме да би Дембелеова евентуална продаја донела жељени новац. Али, то би био и најтежи пут до капитала.

Подсетимо, Барселона је већ обавила разговоре са Погбиним агентом Мином Рајолом 14. јула у клупским просторијама. Рајола има добре односе с Барсиним директорима Ериком Абидалом и Рамоном Планесом,што нико не крије.

Али, чак и када би се десило да Барселона купи светског шампиона, како би се уклопио у постојећи систем? Где би играо? Како би Валверде поставио тактику?

Године Серхија Бускетса и Ивана Ракитића, па чак и Артура Видала у перспективи и даље захтевају велико појачање за будућност. Неког ко ће носити игру клуба бар наредних пет година. И, такође, неког ко ће заиста моћи да ускочи у копачке Андреса Инијесте. Генерално је то немогуће, али Погба би тренутно био најближи томе. Играчки, не по понашању и осталим људским квалитетима, јер знамо какав је Француз када га ухвате његове бубице.

Барселона је решила Паулињов одлазак куповином Видала, за кога је и даље нејасно колико је новца издвојено. Немци тврде да је то 30.000.000 евра, Шпанци да је 19.000.000 евра, плус 3.000.000 на бонусе. То, додуше, у овом тренутку није ни важно. Вратимо се на тему…

Погба је играч фантастичних квалитета, добар дриблер и када је у свом елементу тешко да било ко може да га заустави. Његове лопте имају очи и заиста је свеукупно везиста великих квалитета. У Серији А и Јувентусу био је за класу испред готово свих играча, у Јунајтеду се изгубио у Мурињовом систему који се више базира на доброј одбрани, него на лепршавој игри.

Тога, сада, нема толико ни у Барселони. Ернесто Валверде је од доласка у Барселону доста променио систем и сада често “жонглира” између систем 4-4-2 и 4-3-3. Мада се још игра систем кратких додавања, Барселона више није толико доминантна, али би Погба и даље био савршен за прилике шпанског фудбала, где се генерално игра леп фудбал.

Врло битна ствар је та да Погба у Барселони не би био играч који би квалитетом одскакао од осталих саиграча, већ би око себе имао страшну базу коју би чинили Ракитић, Бускетс, Кутињо, Меси, Суарез...

Како Валверде све чешће и више форсира систем 4-4-2, добро је питање кога би Барселонин стратег укомбиновао у срце везног реда? Погбу и Бускетса? Погбу и Ракитића или Видала? Много је тешко рећи... Добра ствар за Барселону и Валвердеа је та што његова верзија формације 4-4-2 није типична, већ се дешавало да му на десној страни игра Ракитић, а лево Инијеста. Наравно, не увек и стално. Али, то би можда могао да буде случај и сада, где би Ракитић играо десно, а Погба лево, а у средини Бускетс и Видал, можда чак и Серђи Роберто ако буде потребе. Али, таква филозофија би искључила Кутиња и Дембелеа из игре. Зато је реалније да Кутињо остане лево и буде померен према нападу, а да Ракитић с времена на време заиста буде десно. Наравно, када у систему не буду били Малком и Дембеле, који ће ипак имати предност. Било би и посебно занимљиво видети како би се у систему уклопили Кутињо и Погба, који би практично у одређеним ситуацијама могли да одговоре истим улогама по тој левој страни.

Али, како би имао више опција него у Јунајтеду, Погбина снага и „боx то боx“ елемент још би јаче дошли до изражаја.

Ситуација је баш замршена...

Ту је и друга варијанта: 4-3-3. Тада би Бускетс практично био иза Погбе и Ракитића, с тим што би тада чак могло да се догоди да Меси оде на једно од два крила, а да онда „извисе“ Кутињо или Дембеле / Малком.

Нешто изгледнија могућност је формација 4-2-3-1, где би Суарез био усамљени нападач, Меси би био иза њега, Кутињо лево, Дембеле или Малком десно, а онда би две позиције у везном реду поделили Погба, Ракитић, Бускетс, Видал, а да не заборавимо и Рафињу (ако остане), па Артура, Серђија Сампера, Дениса Суареза, па чак и Серђија Роберта... Конкуренција је заиста застрашујућа.

То само доводи до закључка да је за Погбу и Барселону прерано. Не треба заборавити да је глава кућеЛионел Меси и да он мора да има лопту како год да се окрене игра. Инијести је и због година и психичког склопа одговарало да Меси више преузме одговорност на себе, док је Погба у пуној снази и лопту би волео да има у својим ногама много више.

Нема дилеме да би Барселона виша одговарала Погби, али не у овом тренутку...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар