Barselona ne odustaje od Pogbe!

Kako do novca, koliko je realno i da li bi se uklopio? Nekoliko varijanti je u opticaju, ali evidentno je da bi vezni red bio nakrcan.

Fudbal 06.08.2018 | 23:00
Barselona ne odustaje od Pogbe!
Transferom Artura Vidala Barselona je zatvorila još jednu veliku rupu u veznom redu, ali prelazni rok na stadionu Kamp Nou i dalje nije završen. Naprotiv. Ma koliko ludo ili nelogično zvučalo, želja vrhuške Barselone, stručnog štaba i prvog operativca Arijede Braide je da se vezni red dodatno pojača za novu sezonu i od toga se neće odustati dokle god postoji teoretska šansa da se takav posao završi. Dakle, do 31. avgusta u 23.59. 

Da se ne radi samo o običnoj novinarskoj spekulaciji ili informaciji bez pokrića, dovoljno je samo pročitati šta je nakon potpisivanja Artura Vidala izjavio trener Ernesto Valverde. Ne samo da je ostavio mogućnost da Barselona do kraja leta angažuje još jedno veliko ime, već je obelodanio i o kome je reč. To je Pol Pogba!

"Pogba je strašan igrač, ali je u drugom timu. Imam poštovanje prema igračima koji su u drugim klubovima. Ali, mi smo Barselona i otvoreni smo da dalje unapredimo tim. Zato smo spremni na sve. Svi timovi će biti otvoreni za pregovore do poslednjeg dana prelaznog roka. Pravimo određeni pomak i bilo bi apsurdno da govorimo o tome da smo završili prelazni rok", poručio je Valverde na poslednjoj konferenciji za štampu. 

Dakle, ideja da Pol Pogba zaista pojača Barselonu nije isključena. Ali, još je daleko od realizacije. A vremena ponestaje. Nije tajna da je Pol Pogba nezadovoljan u Mančester junajtedu, a posebno da ima loš odnos sa Žozeom Murinjom i da zato ne bi imao ništa protiv da napusti Teatar snova. Rok za to je zaista gotovo minimalan, pošto se letnja pijaca u Engleskoj zatvara u četvrtak u ponoć, a dotad bi trebalo mnogo toga da se dogodi. Prvo, da Mančester junajted pronađe zamenu za Pogbu, što u ovom trenutku izgleda kao naučna fantastika. Žoze Murinjo nije krio poslednjih dana frustracije zbog toga što mu klub ne dovodi pojačanja, a uprkos dolasku Freda, on želi igrača koji će direktno odmeniti Pogbu u slučaju odlaska. Propala je priča sa Sergejem Milinković Savićem, koji može da odgovori izazovu i na Pogbinommestu, a Mateo Kovačić je hladno odbio Junajted upravo zbog Murinja i njegove taktike, koja mu se ne dopada. Pritom, Junajtedu i dalje gori za desno krilo jer tu praktično ništa nije rešeno. Niti je prodatAntoni Marsijal, niti na vidiku ima igrača koji bi zauzeo poziciju na desnoj strani. Traži se i štoper i to su dve pozicije gde Junajted mora ekspresno da reaguje. 

S druge strane, Barselona posle kupovina Malkoma i Vidala mora da smanji gas i ne sme više da ulazi u neke velike poslove. Posebno ne one koji bi zahtevali novo isplaćivanje devetocifrene sume novca. Istina, Barselona u svojim redovima ima kapital kojeg može da se reši kako bi našla novac zaPogbu. Aleiš Vidal bi trebalo da ode u Sevilju za oko 10.000.000 evra, Džeri Mina bi mogao da bude rešenje za odbranu Mančester junajteda, možda čak i deo paketa velikog transfera, Andre Gomes se odavno sprema da ide, ali ga je sada povreda omela. Ukoliko bude bilo potrebe, Ernesto Valverde bi mogao čak da se reši i Paka Alkasera, pa čak i Rafinje, koga je ozbiljno pohvalio posle utakmice s Romom i za njega rekao da mu se mnogo dopada. Usman Dembele je velika enigma, jer ne samo da je preskupo rešenje za prodaju, mada se Arsenal još interesuje, već je i dalje nejasno šta bi moglo da se dogodi s njim. Posebno nakon Malkomovog dolaska. Nema dileme da bi Dembeleova eventualna prodaja donela željeni novac. Ali, to bi bio i najteži put do kapitala.

Podsetimo, Barselona je već obavila razgovore sa Pogbinim agentom Minom Rajolom 14. jula u klupskim prostorijama. Rajola ima dobre odnose s Barsinim direktorima Erikom Abidalom i Ramonom Planesom,što niko ne krije.

Ali, čak i kada bi se desilo da Barselona kupi svetskog šampiona, kako bi se uklopio u postojeći sistem? Gde bi igrao? Kako bi Valverde postavio taktiku?

Godine Serhija Busketsa i Ivana Rakitića, pa čak i Artura Vidala u perspektivi i dalje zahtevaju veliko pojačanje za budućnost. Nekog ko će nositi igru kluba bar narednih pet godina. I, takođe, nekog ko će zaista moći da uskoči u kopačke Andresa Inijeste. Generalno je to nemoguće, ali Pogba bi trenutno bio najbliži tome. Igrački, ne po ponašanju i ostalim ljudskim kvalitetima, jer znamo kakav je Francuz kada ga uhvate njegove bubice.

Barselona je rešila Paulinjov odlazak kupovinom Vidala, za koga je i dalje nejasno koliko je novca izdvojeno. Nemci tvrde da je to 30.000.000 evra, Španci da je 19.000.000 evra, plus 3.000.000 na bonuse. To, doduše, u ovom trenutku nije ni važno. Vratimo se na temu…

Pogba je igrač fantastičnih kvaliteta, dobar dribler i kada je u svom elementu teško da bilo ko može da ga zaustavi. Njegove lopte imaju oči i zaista je sveukupno vezista velikih kvaliteta. U Seriji A i Juventusu bio je za klasu ispred gotovo svih igrača, u Junajtedu se izgubio u Murinjovom sistemu koji se više bazira na dobroj odbrani, nego na lepršavoj igri.

Toga, sada, nema toliko ni u Barseloni. Ernesto Valverde je od dolaska u Barselonu dosta promenio sistem i sada često “žonglira” između sistem 4-4-2 i 4-3-3. Mada se još igra sistem kratkih dodavanja, Barselona više nije toliko dominantna, ali bi Pogba i dalje bio savršen za prilike španskog fudbala, gde se generalno igra lep fudbal.

Vrlo bitna stvar je ta da Pogba u Barseloni ne bi bio igrač koji bi kvalitetom odskakao od ostalih saigrača, već bi oko sebe imao strašnu bazu koju bi činili Rakitić, Buskets, Kutinjo, Mesi, Suarez...

Kako Valverde sve češće i više forsira sistem 4-4-2, dobro je pitanje koga bi Barselonin strateg ukombinovao u srce veznog reda? Pogbu i Busketsa? Pogbu i Rakitića ili Vidala? Mnogo je teško reći... Dobra stvar za Barselonu i Valverdea je ta što njegova verzija formacije 4-4-2 nije tipična, već se dešavalo da mu na desnoj strani igra Rakitić, a levo Inijesta. Naravno, ne uvek i stalno. Ali, to bi možda mogao da bude slučaj i sada, gde bi Rakitić igrao desno, a Pogba levo, a u sredini Buskets i Vidal, možda čak i Serđi Roberto ako bude potrebe. Ali, takva filozofija bi isključila Kutinja i Dembelea iz igre. Zato je realnije da Kutinjo ostane levo i bude pomeren prema napadu, a da Rakitić s vremena na vreme zaista bude desno. Naravno, kada u sistemu ne budu bili Malkom i Dembele, koji će ipak imati prednost. Bilo bi i posebno zanimljivo videti kako bi se u sistemu uklopili Kutinjo i Pogba, koji bi praktično u određenim situacijama mogli da odgovore istim ulogama po toj levoj strani.

Ali, kako bi imao više opcija nego u Junajtedu, Pogbina snaga i „box to box“ element još bi jače došli do izražaja.

Situacija je baš zamršena...

Tu je i druga varijanta: 4-3-3. Tada bi Buskets praktično bio iza Pogbe i Rakitića, s tim što bi tada čak moglo da se dogodi da Mesi ode na jedno od dva krila, a da onda „izvise“ Kutinjo ili Dembele / Malkom.

Nešto izglednija mogućnost je formacija 4-2-3-1, gde bi Suarez bio usamljeni napadač, Mesi bi bio iza njega, Kutinjo levo, Dembele ili Malkom desno, a onda bi dve pozicije u veznom redu podelili Pogba, Rakitić, Buskets, Vidal, a da ne zaboravimo i Rafinju (ako ostane), pa Artura, Serđija Sampera, Denisa Suareza, pa čak i Serđija Roberta... Konkurencija je zaista zastrašujuća.

To samo dovodi do zaključka da je za Pogbu i Barselonu prerano. Ne treba zaboraviti da je glava kućeLionel Mesi i da on mora da ima loptu kako god da se okrene igra. Inijesti je i zbog godina i psihičkog sklopa odgovaralo da Mesi više preuzme odgovornost na sebe, dok je Pogba u punoj snazi i loptu bi voleo da ima u svojim nogama mnogo više.

Nema dileme da bi Barselona viša odgovarala Pogbi, ali ne u ovom trenutku...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar