Топлотни таласи биће чешћи, јачи...

Постотак смртности због топлотних таласа могао би се повећати за 2000 одсто у неким дијеловима свијета до 2080. године, наводи се у студији објављеној у стручном часопису ПЛОС Медицине.

Свијет 03.08.2018 | 09:10
Топлотни таласи биће чешћи, јачи...
Научници су одавно упозоравали на климатске промјене које ће са собом донијети све екстремније временске услове широм свијета, од топлотних удара до урагана.

Аутори напомињу да је ово највећа студија до сада која истражује смртност усљед топлотних таласа, за које предвиђају да ће ојачати у учесталости те интензитет.

''Будући топлотни таласи биће све чешћи, све јачи и трајаће пуно дуже'', рекао је ванредни професор Yуминг Гуо на Универзитету Монасх у Аустралији.

Нова студија обухватила је 20 земаља на четири континента и аутори су закључили да је пораст смртности највјероватнији на екватору.

Најтеже погођена Колумбија могла би претрпити 2000 одсто више преурањених смрти због екстремних врућина и то у раздобљу од 2031. до 2080, напомиње Гуо.

Филипини и Бразил такође би могли имати драстично повећање преурањених смрти.

Антонио Гаспаррини, стручњак с Лондонске школе за хигијену и тропску медицину, један од коаутора студије, забиљежио је да је тренутно неколико земаља погођено драстичним топлотним таласима.  

''(Али) добра је вијест ако ублажимо емисије стакленичких гасова...тада ће истражени утицај бити пуно мањи'', закључио је Гаспаррини.

(Хина)

Коментари / 0

Оставите коментар