Toplotni talasi biće češći, jači...

Postotak smrtnosti zbog toplotnih talasa mogao bi se povećati za 2000 odsto u nekim dijelovima svijeta do 2080. godine, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu PLOS Medicine.

Svijet 03.08.2018 | 09:10
Toplotni talasi biće češći, jači...
Naučnici su odavno upozoravali na klimatske promjene koje će sa sobom donijeti sve ekstremnije vremenske uslove širom svijeta, od toplotnih udara do uragana.

Autori napominju da je ovo najveća studija do sada koja istražuje smrtnost usljed toplotnih talasa, za koje predviđaju da će ojačati u učestalosti te intenzitet.

''Budući toplotni talasi biće sve češći, sve jači i trajaće puno duže'', rekao je vanredni profesor Yuming Guo na Univerzitetu Monash u Australiji.

Nova studija obuhvatila je 20 zemalja na četiri kontinenta i autori su zaključili da je porast smrtnosti najvjerovatniji na ekvatoru.

Najteže pogođena Kolumbija mogla bi pretrpiti 2000 odsto više preuranjenih smrti zbog ekstremnih vrućina i to u razdoblju od 2031. do 2080, napominje Guo.

Filipini i Brazil takođe bi mogli imati drastično povećanje preuranjenih smrti.

Antonio Gasparrini, stručnjak s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, jedan od koautora studije, zabilježio je da je trenutno nekoliko zemalja pogođeno drastičnim toplotnim talasima.  

''(Ali) dobra je vijest ako ublažimo emisije stakleničkih gasova...tada će istraženi uticaj biti puno manji'', zaključio je Gasparrini.

(Hina)

Komentari / 0

Ostavite komentar