Облик и боја модрице много "говоре"

"Величина, место и облик модрица указују и на начин настанка повреде, међу којима је злостављање", пише хрватски портал 24. сата. Мање модрице лечимо кући, веће захтевају хирушку обраду, а оне најозбиљније и останак у болници.

Здравље 02.08.2018 | 11:52
Облик и боја модрице много "говоре"
Модрице су оштећења малих крвних судова у површинским деловима коже. Најчешћи узрок настанка су повреде од ударца, али су повезане и са тежим повредама, попут пуцања мишића, лигамената, оштећења зглобова, прелома костију. 

У неким случајевима могу упућивати и на озбиљније здравствене проблеме. 

Модрице често имају и особе које пуно вежбају, посебно дизачи тегова. Највише забрињавају модрице које нису настале од спољних повреда. 

Оне могу да упућују на проблеме у крви или као последица узимања лекова против згрушавања крви (антикоагуланса), на шта може упућивати и крварење из носа или десни. Модрице чешће настају, ако у организму недостаје витамин Ц, а учесталије су код старијих особа због врло танке коже. 

Узроци настанка 

Величина, место и облик модрица указују и на начин настанка повреде, међу којима је злостављање. Кад мало боли, без поремећаја покретљивости и већег отока ради се о обичној модрици. 

Мање модрице се лече код куће, повременим стављањем леда на оштећено место дан или два. Веће модрице захтевају хирушку обраду, а оне најозбиљније и останак у болници. Ако су модрице праћене болом, може се да се попије парацетамол или неки од нестероидних антиреуматика. 

У неким болестима као код поремећаја згрушавања крви може доћи до појаве модрица без претходне повреде. Исто тако, код особа које узимају средства против згрушавања крви чешће се јављају модрице". 

Све боје једне модрице 

Новонастала модрица може бити црвенкаста, затим постаје плава или тамно љубичаста у року од пар сати. После неколико дана модрица постаје жута или зелена. 

Првих дана након настанка је углавном и болна, али бол обично нестаје како бледи боја. Будући да кожа није отворена, не постоји ризик од инфекције. Ако дође до настанка модрице на истом месту више пута, могуће је да остане трајна жућкасто-смеђа мрља узрокована већом концентрацијом гвожђа у кожи.

Када се обратити лекару? 

Ако мислиш да ти је испод модрице сломљена кост. Ако узимаш лекове против згрушавања крви и приметиш модрице којима не знаш узрок. Ако ти модрица отиче и изазива јаку бол. Ако не нестане након две недеље, односно ако после четири недеље потпуно не избледи. Ако је болна, а налази се испод нокта на руци или нози. Ако ти је модрица настала изнад ока, можеш очекивати да се подлив прошири и испод ока. Провери можеш ли мицати зеницом у свим смјеровима, видиш ли исто као пре, ако можеш све наведено и немаш главобољу посета лекару није неопходна. 

Тоник од арнике лечи модрице 

Докторка Ксенија Крајина Покупец каже да је арника најбоља биљка за разбијање хемоглобина (да плава боја модрице што пре пређе у зелену па жуту боју, а онда и нестане). "Пола мале тегле напуни цветом арнике и прелиј концентрисаним алкохолом. Процеди и после две недеље у тинктуру додај етерично уље чемпреса и лаванде, а може и мало менте. Пре мазања модрице, узми качикицу тинктуре, помешај у 1 дл воде и стављај облоге. Облог држи десетак минута (облог се мења кад се мало осуши и добије температуру тела те кад га више не осећаш) поступак понови три пута дневно." 

Крема против модрица 

У базу за креме (Белобаза,Цосмобаза,Лекобаза...) или у дечју крему умешати тинктуру арнике. На 50 г базе, додати једну до две кашикице ове тинктуре и по пет капи етеричног уља чемпреса, лаванде и менте. Све добро промешај. Модрицу намажи од два до пет пута дневно, односно према потреби. 

Смиље против проширених капилара 

"Против проширених капилара, плавила и мањих модрица око њих, најбоље је смиље", објаснила је лекарка. Умочти смиље у маслиново или бадемово уље. Процедити после месец дана и тиме можете мазати попуцале капиларе. Или у 0,5 дл бадемовог уља додати 25 капи етеричног уља смиља, 'одлично је, али није јефтино', закључила је она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар