Пирс: Има важнијих тема од Косова

Британска амбасадорка у Уједињеним нацијама Карен Пирс изјавила је да, иако питање Косова остаје важно оно не захтијева више редовне сједнице СБ УН.

Свијет 02.08.2018 | 09:00
Пирс: Има важнијих тема од Косова
Она је додала да су у току разговори са српском и руском страном о циљевима и модалитетима таквих сатанака.

Упитана да ли ће се ситуација на Косову наћи на агенди СБ УН у току предсједавања Велике Британије, она је рекла да је став њене земље као предсједавајуће СБ УН у августу, али и на међународном нивоу, да Савјет безбједнсти треба да се фокусира на најважнија питања у свијету, а да је Косово важно европско и регионално питање, али и да више, након 19 година, не постоји интензитет проблема који би захтијевао редовне сједнице о тој теми.

Додала је да су у току разговори са представницима Србије и Русије о томе који би био циљ редовних састанака о Косову и како би они изгледали, али да још нису дошли до закључка, те да се разговори настављају.

"Циљ је адекватан закључак, па ћемо се онда вратити у СБ", поручила је Пирсова, одговарајући на питање дописника Ал Џазире из Сарајева. Она је додала да је најважније да Београд и Приштина, како је рекла - Србија и Косово, могу да напредују уз помоћ Европске уније, која им већ помаже да нормализују односе.

"Само уз нормализацију односа могу да постигну напредак ка интеграцији у ЕУ. То је од кључне важности за оба народа, као и економија. Охрабрила бих обе пријестонице да дају све од себе и уложе све напоре, да раде с посредником ЕУ, како би нормализовале односе", поручила је Пирсова.

Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је изостављање питања Косова са дневног реда сједница Савјета безбједности УН велики преседан.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Митар

02.08.2018 07:34

Срам их било. Велика Британија опет забада нож у леђа Сбији и Србима. Под хитно Србија треба увести санкције Енглеској. Окренимо се ми Русији, Кини, Бјелорусији, Сјеверној Кореји итд.Наша будућност није у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мириц

02.08.2018 08:35

Тако је Митре. Заборавио си додати и Сјеверну Кореју. Тамо је будуцност.

Name

Митре

02.08.2018 08:35

Па сви иду у ЕУ да зараде и обезбиједе своје породице,несто не знам да ико иде у ове земље сто их ти наброја нити је икад ико исао а да га ја знам о цему ти прицас митре , како то ?

Name

Ре Митар

02.08.2018 11:51

Јес ти са Бјелава ил Седреника мајке ти.