Pirs: Ima važnijih tema od Kosova

Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs izjavila je da, iako pitanje Kosova ostaje važno ono ne zahtijeva više redovne sjednice SB UN.

Svijet 02.08.2018 | 09:00
Pirs: Ima važnijih tema od Kosova
Ona je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih satanaka.

Upitana da li će se situacija na Kosovu naći na agendi SB UN u toku predsjedavanja Velike Britanije, ona je rekla da je stav njene zemlje kao predsjedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savjet bezbjednsti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svijetu, a da je Kosovo važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtijevao redovne sjednice o toj temi.

Dodala je da su u toku razgovori sa predstavnicima Srbije i Rusije o tome koji bi bio cilj redovnih sastanaka o Kosovu i kako bi oni izgledali, ali da još nisu došli do zaključka, te da se razgovori nastavljaju.

"Cilj je adekvatan zaključak, pa ćemo se onda vratiti u SB", poručila je Pirsova, odgovarajući na pitanje dopisnika Al Džazire iz Sarajeva. Ona je dodala da je najvažnije da Beograd i Priština, kako je rekla - Srbija i Kosovo, mogu da napreduju uz pomoć Evropske unije, koja im već pomaže da normalizuju odnose.

"Samo uz normalizaciju odnosa mogu da postignu napredak ka integraciji u EU. To je od ključne važnosti za oba naroda, kao i ekonomija. Ohrabrila bih obe prijestonice da daju sve od sebe i ulože sve napore, da rade s posrednikom EU, kako bi normalizovale odnose", poručila je Pirsova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sjednica Savjeta bezbjednosti UN veliki presedan.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mitar

02.08.2018 07:34

Sram ih bilo. Velika Britanija opet zabada nož u leđa Sbiji i Srbima. Pod hitno Srbija treba uvesti sankcije Engleskoj. Okrenimo se mi Rusiji, Kini, Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji itd.Naša budućnost nije u EU.

ODGOVORITE
Name

Miric

02.08.2018 08:35

Tako je Mitre. Zaboravio si dodati i Sjevernu Koreju. Tamo je buducnost.

Name

Mitre

02.08.2018 08:35

Pa svi idu u EU da zarade i obezbijede svoje porodice,nesto ne znam da iko ide u ove zemlje sto ih ti nabroja niti je ikad iko isao a da ga ja znam o cemu ti pricas mitre , kako to ?

Name

Re Mitar

02.08.2018 11:51

Jes ti sa Bjelava il Sedrenika majke ti.