Нема расправу о Космету у СБ УН

Велика Британија, која предсједава Савјетом безбједности УН у августу, није ставила расправу о Косову и Метохији на дневни ред тог тијела.

Свијет 01.08.2018 | 22:07
Нема расправу о Космету у СБ УН
У програму рада који је објављен на сајту УН нема Косова и Метохије, јавио је РТС.

Савјет безбједности УН, којим током августа предсједава Велика Британија, прескочио је расправу о Космету пошто су на претходној сједници, средином маја, представници Шведске, Велике Британије, Француске, САД, Пољске и Холандије навели да је вријеме да се промијени формат расправе о косовској кризи у сједишту УН.

Промјени формата одржавања сједница Савјета безбједности УН оштро су се супротставиле Русија, Кина и Србија.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је јуче за РТС да о ситуацији на Косову и Метохији мора да се расправља као и до сада у Савјету безбједности УН. Тада је истакла да је намјера Лондона “политички неискрена”.

Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је поступак Велике Британије “акт директно усмјерен против српских интереса”.

-Британци су се овим чином директно ставили на страну Приштине и дошли смо у парадоксалну ситуацију да од нас, с једне стране, траже да убрзамо дијалог у Бриселу, а да се, истовремено, питање Косова избацује са дневног реда у Њујорку. Ово је случај без преседана и злоупотреба функције предсједавајућег Савјета безбједности – рекао је Дачић.

Савјет безбједности УН од јуна 1999. године, када је усвојена Резолуција 1244, редовно разматра извјештаје генералног секретара свјетске организације о стању на Косову и Метохији.

Ово ће бити први пут за 19 година да најмоћније тијело свјетске организације неће расправљати о ситуацији на Косову и Метохији дуже од три мјесеца.

Према Резолуцији 1244, генерални секретар УН мора редовно да обавјештава Савјет безбједности о развоју ситуације на Космету.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је у извјештају који се односи на развој догађаја на Косову и Метохији од средине априла до средине јула, упозорио да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Космету, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

(Срна)
(Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пријатељи

01.08.2018 20:51

Енглези. Наси традиционални пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ