Nema raspravu o Kosmetu u SB UN

Velika Britanija, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti UN u avgustu, nije stavila raspravu o Kosovu i Metohiji na dnevni red tog tijela.

Svijet 01.08.2018 | 22:07
Nema raspravu o Kosmetu u SB UN
U programu rada koji je objavljen na sajtu UN nema Kosova i Metohije, javio je RTS.

Savjet bezbjednosti UN, kojim tokom avgusta predsjedava Velika Britanija, preskočio je raspravu o Kosmetu pošto su na prethodnoj sjednici, sredinom maja, predstavnici Švedske, Velike Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vrijeme da se promijeni format rasprave o kosovskoj krizi u sjedištu UN.

Promjeni formata održavanja sjednica Savjeta bezbjednosti UN oštro su se suprotstavile Rusija, Kina i Srbija.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je juče za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savjetu bezbjednosti UN. Tada je istakla da je namjera Londona “politički neiskrena”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je postupak Velike Britanije “akt direktno usmjeren protiv srpskih interesa”.

-Britanci su se ovim činom direktno stavili na stranu Prištine i došli smo u paradoksalnu situaciju da od nas, s jedne strane, traže da ubrzamo dijalog u Briselu, a da se, istovremeno, pitanje Kosova izbacuje sa dnevnog reda u Njujorku. Ovo je slučaj bez presedana i zloupotreba funkcije predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti – rekao je Dačić.

Savjet bezbjednosti UN od juna 1999. godine, kada je usvojena Rezolucija 1244, redovno razmatra izvještaje generalnog sekretara svjetske organizacije o stanju na Kosovu i Metohiji.

Ovo će biti prvi put za 19 godina da najmoćnije tijelo svjetske organizacije neće raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji duže od tri mjeseca.

Prema Rezoluciji 1244, generalni sekretar UN mora redovno da obavještava Savjet bezbjednosti o razvoju situacije na Kosmetu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je u izvještaju koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu i Metohiji od sredine aprila do sredine jula, upozorio da gradnja puta pored manastira Visoki Dečani i izostanak rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića predstavljaju razlog za brigu na Kosmetu, pozdravljajući istovremeno nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

(Srna)
(Foto: Tanjug/AP)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prijatelji

01.08.2018 20:51

Englezi. Nasi tradicionalni prijatelji.

ODGOVORITE