Леброн оставио за собом и нешто веће од титуле!

У крају где је имао тешко детињство Џејмс је саградио основну школу. Деци је пружио низ погодности да би их везао за књигу, учење и да би их извео на прави пут.

Кошарка 03.08.2018 | 13:30
Леброн оставио за собом и нешто веће од титуле!
Леброн Џејмс одлази из Кливленда у Лос Анђелес и за собом не оставља само родни крај и титулу НБА шампиона, коју је први пут донео у Охајо од када се у тој савезној држави игра НБА кошарка.

Док су се они који воле спорт бавили његовим новим тимом и бројним појачањима, "Краљ" је завршавао велики и важан пројекат, који нема везе са игром, већ са нечим много већим.

Џејмс је у уторак у родном граду Акрону отворио основну школу, изиграђену у заједничком пројекту његове породичне фондације и локалног система јавних школа.

На дан када је отворена, Леброн је новинарске екипе провео кроз школу коју је назвао "Обећавам" и у коју ће кренути 240 ученика трећег и четвртог разреда (старости од осам до десет година), с тим да је план да школа до 2022. буде попуњена са свих осам старосних разреда.

Школска година у Леброновој јавној основној школи трајаће дуже него иначе (од 30. јула до 17. маја), а ђаци ће имати обавезе од девет до 17 часова, да би ученицима дао што мањи простор да "испусте" градиво и да изгубе радне навике.

При упису деце у ову школу биће посматран и њихов учинак, али и социо-економски фактор њихових породица.

Шта је све Џејмс обезбедио ђацима?

Између осталог, сви ученици добиће бесплатне униформе, бицикл и кацигу, а бесплатан превоз добиће сви ђаци који путују више од три километра до школе. Сви ће такође добити доручак, ручак и ужину, а сви који матурирају добиће гарантовано туторство на колеџу...

"Не посматрам ово као своју школу. На овај пројекат гледам као своје присуство у овој заједници. Имао сам одувек жељу да се на неки начин одужим овом друштву, али никад нисам ни помишљао да ће то да се претвори у школу. Ово је веће од свега", рекао је Џејмс.

"Као један од лидера у Америци и у својој заједници, имам одговорност да остајем што позитивнији и да покажем да је важно да само идемо напред", нагласио је троструки НБА шампион.

Очекивано, на отварању школе говорио је и о својој селидби у Лос Анђелес.

"Помало ми се мешају емоције, јер са једне стране имате ову школу, у којој бих волео да будем  уз децу сваког дана, а са друге стране почињем ново путовање на другој обали", рекао је Леброн.

Улицама којима сада корачају ђаци које је увео у школу некад је и сам корачао и имао тешко детињство.

"Знам ову децу боље него што они себе познају. Све што сада пролазе добро знам", рекао је Џејмс, чија је улога бар у Охају одавно превазишла статус спортске легенде.

Тамо одакле је, Леброн је нешто много више од тога.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар