Lebron ostavio za sobom i nešto veće od titule!

U kraju gde je imao teško detinjstvo Džejms je sagradio osnovnu školu. Deci je pružio niz pogodnosti da bi ih vezao za knjigu, učenje i da bi ih izveo na pravi put.

Košarka 03.08.2018 | 13:30
Lebron ostavio za sobom i nešto veće od titule!
Lebron Džejms odlazi iz Klivlenda u Los Anđeles i za sobom ne ostavlja samo rodni kraj i titulu NBA šampiona, koju je prvi put doneo u Ohajo od kada se u toj saveznoj državi igra NBA košarka.

Dok su se oni koji vole sport bavili njegovim novim timom i brojnim pojačanjima, "Kralj" je završavao veliki i važan projekat, koji nema veze sa igrom, već sa nečim mnogo većim.

Džejms je u utorak u rodnom gradu Akronu otvorio osnovnu školu, izigrađenu u zajedničkom projektu njegove porodične fondacije i lokalnog sistema javnih škola.

Na dan kada je otvorena, Lebron je novinarske ekipe proveo kroz školu koju je nazvao "Obećavam" i u koju će krenuti 240 učenika trećeg i četvrtog razreda (starosti od osam do deset godina), s tim da je plan da škola do 2022. bude popunjena sa svih osam starosnih razreda.

Školska godina u Lebronovoj javnoj osnovnoj školi trajaće duže nego inače (od 30. jula do 17. maja), a đaci će imati obaveze od devet do 17 časova, da bi učenicima dao što manji prostor da "ispuste" gradivo i da izgube radne navike.

Pri upisu dece u ovu školu biće posmatran i njihov učinak, ali i socio-ekonomski faktor njihovih porodica.

Šta je sve Džejms obezbedio đacima?

Između ostalog, svi učenici dobiće besplatne uniforme, bicikl i kacigu, a besplatan prevoz dobiće svi đaci koji putuju više od tri kilometra do škole. Svi će takođe dobiti doručak, ručak i užinu, a svi koji maturiraju dobiće garantovano tutorstvo na koledžu...

"Ne posmatram ovo kao svoju školu. Na ovaj projekat gledam kao svoje prisustvo u ovoj zajednici. Imao sam oduvek želju da se na neki način odužim ovom društvu, ali nikad nisam ni pomišljao da će to da se pretvori u školu. Ovo je veće od svega", rekao je Džejms.

"Kao jedan od lidera u Americi i u svojoj zajednici, imam odgovornost da ostajem što pozitivniji i da pokažem da je važno da samo idemo napred", naglasio je trostruki NBA šampion.

Očekivano, na otvaranju škole govorio je i o svojoj selidbi u Los Anđeles.

"Pomalo mi se mešaju emocije, jer sa jedne strane imate ovu školu, u kojoj bih voleo da budem  uz decu svakog dana, a sa druge strane počinjem novo putovanje na drugoj obali", rekao je Lebron.

Ulicama kojima sada koračaju đaci koje je uveo u školu nekad je i sam koračao i imao teško detinjstvo.

"Znam ovu decu bolje nego što oni sebe poznaju. Sve što sada prolaze dobro znam", rekao je Džejms, čija je uloga bar u Ohaju odavno prevazišla status sportske legende.

Tamo odakle je, Lebron je nešto mnogo više od toga.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar