Усвојити нову стратегију за БиХ

Делегација ЕУ у БиХ, Мисија ОЕБС и Амбасада САД позвале су данас Савјет министара БиХ да без одлагања усвоји ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Босна и Херцеговина 31.07.2018 | 17:28
Усвојити нову стратегију за БиХ
У заједничком саопштењу наводе да је ревидирана стратегија неопходна због постојања великог броја неријешених предмета ратних злочина, а она представља најбољи начин за њихово окончање до 2023. године.

– Циљ ревидиране стратегије је да Суд и Тужилаштво БиХ усмјере своје капацитете на најсложеније предмете, како би се осигурало да починиоци злочина одговарају за своја дјела. Мање сложене предмете треба уступити правосудним институцијама у ентитетима и Брчко дистрикту БиХ, како би се омогућило Тужилаштву БиХ да своје ресурсе усмјери на истраживање, оптуживање и процесуирање пред Судом БиХ – наводе представници међународне заједнице у свом саопштењу.

Истичу да је Мисија ОЕБС у БиХ више пута нагласила да су судови и тужилаштва у ентитетима и Брчко дистрикту БиХ показали да имају капацитете за процесуирање предмета на праведан начин.

Финансијска подршка ЕУ кроз ИПА фондове у износу од 15 милиона евра, као и рад Мисије ОЕБС-а на изградњи капацитета и праћењу рада правосуђа, временом су ојачали капацитете тужилаштава и судова у цијелој БиХ за процесуирање ових предмета.

– Свака препрека или одлагање усвајања ревидиране стратегије успорава постизање правде, што негативно утиче на жртве ратних злочина, као и осумњичене или оптужене за почињење тих злочина. Због тога је потребно хитно усвајање нове стратегије јер је то кључно за постизању правде и кажњавању починилаца ратних злочина – наводи се у саопштењу.

Подсјећамо да се ревидирана стратегија 02. јула нашла пред министрима у Савету министара БиХ, али је њено разматрање скинуто са дневног реда сједнице на захтјев министарке за људска права и избјеглице Семихе Боровац која је то тражила без образложења.

Она се није нашла ни на сједници Савјета министара 24. јула, када је њено уврштавање тражио министар правде Јосип Грубеша. И тада се поновила пракса да се без образложења бошњачких министара она не нађе на сједници Савјета министара.

Представници Републике Српске тражили су да се укључи међународна заједница у ријешавање проблема усвајања ревидиране стратегије како би извршила притисак на бошњачке политичаре, јер сматрају да свјесно избјегавају њено усвајање у актуелном сазиву Савјета министара.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ронy

31.07.2018 17:46

Види се из авиона да се чека да вријеме уради своје. До 2023 нико висе неце бити зив ко је вец уцествовао у рату а да о свједоцима не говоримо. Да се хтјело то је требало риједити у првих 5 година баккн рата, али тада бих пола становниства било у затворима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ронy

31.07.2018 19:17

Ма пусти Рони. Биједа иде у творза. Коловодје се и даље богате И бахатају..

Name

Јој јој

01.08.2018 06:39

Добронамјерна и забринута медјународна заједница, а?

ОДГОВОРИТЕ