Да ли је жути шећер заиста здравији од бијелог?

Ако је смеђе, онда је и здравије? За разлику од брашна и пиринча, за шећер то не важи. Иако је понекад јако скуп, смеђи или жути шећер не треба сматрати здравијом алтернативом.

Здравље 31.07.2018 | 10:18
Да ли је жути шећер заиста здравији од бијелог?
Количина калорија и угљених хидрата у жутом шећеру нешто је мања него у белом кристал шећеру, али жути шећер још може имати значајан утицај на ниво глукозе у крви. Ако га конзумирате у великим количинама, може изазвати пораст шећера у крви или хипергликемију. Дакле није за дијабетичаре који морају да избегавају епизоде хипергликемије колико је год могуће.

Зашто је смеђ?

Жути шећер боју дугује меласи која остаје, тј. која се додаје током обраде (зависно од произвођача). Жути шећер је у најбољем случају тек делимично рафинисан, а често једнако рафинисан као кристал шећер. Међутим, меласа му даје јединствен укус и својства за кување. Меласа је густи, слатки тамносмеђи или тамнозелени сок који је нуспроизвод, тј. остатак након кристализације у поступку производње шећера од шећерне репе или шећерне трске.

Шта садржи?

Због додатне меласе, жути шећер има нешто већи садржај влаге од белог кристал шећера. Присутност влаге даје му јединствену текстуру, али влага не помаже у смањењу броја калорија и угљених хидрата. Једна кашика жутог шећера још садржи око 60 калорија и 15 грама угљених хидрата, у суштини исто као кристал шећер.

Уобичајене замке

Као и код било ког уноса угљених хидрата, унос жутог шећера треба пажљиво одмерити. Лако је унети превише жутог шећера, поготово кад га додате у друге намирнице. На пример ако за доручак поједете шољицу куване каше, унећете 30 грама угљених хидрата. Додавањем две кашике жутог шећера удвостручиће се укупна количина угљених хидрата на невероватних 60 грама.

Хранљиве материје

Научни резултати не подржавају идеју да је жути шећер битно хранљивији од белог кристал шећера. Иако меласа ипак садржи неке минерале и елементе у траговима, количина меласе која се додаје у жути шећер није тако велика да би донела велике прехрамбене користи. Дакле код конзумирања жутог шећера треба пазити на количину.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар