''Лудак'' је скоцкао Лидс, помогао и Гвардиола!

Чувени клуб из Јоркшира завршава још два трансфера и креће у напад на Премијер лигу.

Фудбал 31.07.2018 | 10:15
''Лудак'' је скоцкао Лидс, помогао и Гвардиола!
Још само неколико дана остало је до почетка нове сезоне у Чемпионшипу па многи клубови ужурбано комплетирању играчке кадрове. Убедљиво најактивнији на пијаци протеклих дана био је Лидс, некадашњи шампион Енглеске, који ће до краја вечери скоцкати тим који има амбицију да буде у топ шест.

Уосталом, зато је пре неколико недеља и ангажован легендарни Аргентинац Марсело Бијелса који ће се коначно окушати у колевци фудбала. Многи новинари на Оствру кажу би волели да је популарни Лудак дошао много раније него у 63. години, али никад није касно за праве тренере.

Што се тиче појачања, није све ишло глатко. Претило је у једном тренутку чак и тренера да изда стрпљење па да дигне руке од свега, али је трансфер активност протеклих дана значајно подигла самопоуздање свима на Еланд Роуду и око клуба. Након релативно раног довођења голмана Џамала Блекмена и везисте Луиса Бејкера из Челсија на позајмицу, Лидс се устремио на новог нападача, а после више од месец дана преговора трансфер Чеха Матеја Видре из Дербија је данас дефинитивно пропао.

Преговарали су, преговарали и на крају, кад је Френк Лампард дао дозволу, посао је пропао, јер  Видра није прихватио услове. Али, Лидс се ипак снашао. Жеља је био нападач из Чемпионшипа који познаје услове и лигу, а решење је Патрик Бамфорд, некадашњи нападач Челсија, који је стигао из Мидзброа за 7.000.000 фунти. Очекује се да током вечери он прође лекарске прегледе и званично потпише уговор са Лидсом, како би постао нови вођа навале.

Ипак, вероватно најбоља куповина Бијелсе и Лидса овог лета је Бери Даглас. Шкотски леви бек, прошле године један од најбољих фудбалера Вулверхемптона, стигао је за смешних 3.400.000 евра и биће идеална опција за прекиде. Прошле сезоне се четири поготка и 13 асистенција помогао је Вуковима да се пласирају у Премијер лигу, на Еланду се надају да би могао да буде и још бољи у Бијелсином новом систему.

Последње појачање у низу које ће вероватно затворити серију у Лидсу (ако не буде непланираних повреда) стиже из Манчестер Ситија. То је директни поклон Пепа Гвардиоле свом великом тренерском идолу, а ради се о талентованом крилном нападачу Џеку Херисону (21), младом репрезентативцу Енглеске, који је после стажирања у Манчестер Јунајтеду и МЛС лиги прошлог лета стигао на Етихад. Херисон ће у Лидсу добити фину минутажу и шансу да се наметне Каталонцу у догледно време.

Еланд Роуд ће напустити омладински репрезентативац Енглеске Роналдо Вијеира, који ће прећи у Сампдорију за 7.000.000 евра, али је његова продаја унапред планирана и неће бити проблема, јер Бијелса има доста опција на средини терена. Једини проблем за чувеног Аргентинца је чињеница да је до премијере против Стоука остало мање од седам дана, па ће морати да уиграва новајлије у ходу.

У сваком случају, Лидс вреди испратити наредне сезоне, ако ни због чега другог, а оно због необичног тренера.

Од стране Гвардиоле описан као "најбољи тренер на свету", Бијелса се у протеклом периоду посветио "ситним детаљима и најфинијим тактичким примесама". Његова основна идеја је да Лидс игра фудбал са што већим поседом, што је било видљиво и у припремном периоду, јер, како каже, када имате лопту не морате да јурите да је отмете ривалу. За то му требају фудбалери племенитог кова и он верује да их је коначно довео.

Једино што је дилема је на шта ће све то да изађе. Бијелсине последње две тренерске роле завршиле су се тако што је после два дана напустио Лацио, док га је Лил суспендовао и отпустио после само 12 бодова на 13 утакмица. Нема никакве гаранције да ће у Лидсу бити успешан. Време ће му бити најбољи судија.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар