''Ludak'' je skockao Lids, pomogao i Gvardiola!

Čuveni klub iz Jorkšira završava još dva transfera i kreće u napad na Premijer ligu.

Fudbal 31.07.2018 | 10:15
''Ludak'' je skockao Lids, pomogao i Gvardiola!
Još samo nekoliko dana ostalo je do početka nove sezone u Čempionšipu pa mnogi klubovi užurbano kompletiranju igračke kadrove. Ubedljivo najaktivniji na pijaci proteklih dana bio je Lids, nekadašnji šampion Engleske, koji će do kraja večeri skockati tim koji ima ambiciju da bude u top šest.

Uostalom, zato je pre nekoliko nedelja i angažovan legendarni Argentinac Marselo Bijelsa koji će se konačno okušati u kolevci fudbala. Mnogi novinari na Ostvru kažu bi voleli da je popularni Ludak došao mnogo ranije nego u 63. godini, ali nikad nije kasno za prave trenere.

Što se tiče pojačanja, nije sve išlo glatko. Pretilo je u jednom trenutku čak i trenera da izda strpljenje pa da digne ruke od svega, ali je transfer aktivnost proteklih dana značajno podigla samopouzdanje svima na Eland Roudu i oko kluba. Nakon relativno ranog dovođenja golmana Džamala Blekmena i veziste Luisa Bejkera iz Čelsija na pozajmicu, Lids se ustremio na novog napadača, a posle više od mesec dana pregovora transfer Čeha Mateja Vidre iz Derbija je danas definitivno propao.

Pregovarali su, pregovarali i na kraju, kad je Frenk Lampard dao dozvolu, posao je propao, jer  Vidra nije prihvatio uslove. Ali, Lids se ipak snašao. Želja je bio napadač iz Čempionšipa koji poznaje uslove i ligu, a rešenje je Patrik Bamford, nekadašnji napadač Čelsija, koji je stigao iz Midzbroa za 7.000.000 funti. Očekuje se da tokom večeri on prođe lekarske preglede i zvanično potpiše ugovor sa Lidsom, kako bi postao novi vođa navale.

Ipak, verovatno najbolja kupovina Bijelse i Lidsa ovog leta je Beri Daglas. Škotski levi bek, prošle godine jedan od najboljih fudbalera Vulverhemptona, stigao je za smešnih 3.400.000 evra i biće idealna opcija za prekide. Prošle sezone se četiri pogotka i 13 asistencija pomogao je Vukovima da se plasiraju u Premijer ligu, na Elandu se nadaju da bi mogao da bude i još bolji u Bijelsinom novom sistemu.

Poslednje pojačanje u nizu koje će verovatno zatvoriti seriju u Lidsu (ako ne bude neplaniranih povreda) stiže iz Mančester Sitija. To je direktni poklon Pepa Gvardiole svom velikom trenerskom idolu, a radi se o talentovanom krilnom napadaču Džeku Herisonu (21), mladom reprezentativcu Engleske, koji je posle stažiranja u Mančester Junajtedu i MLS ligi prošlog leta stigao na Etihad. Herison će u Lidsu dobiti finu minutažu i šansu da se nametne Kataloncu u dogledno vreme.

Eland Roud će napustiti omladinski reprezentativac Engleske Ronaldo Vijeira, koji će preći u Sampdoriju za 7.000.000 evra, ali je njegova prodaja unapred planirana i neće biti problema, jer Bijelsa ima dosta opcija na sredini terena. Jedini problem za čuvenog Argentinca je činjenica da je do premijere protiv Stouka ostalo manje od sedam dana, pa će morati da uigrava novajlije u hodu.

U svakom slučaju, Lids vredi ispratiti naredne sezone, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog neobičnog trenera.

Od strane Gvardiole opisan kao "najbolji trener na svetu", Bijelsa se u proteklom periodu posvetio "sitnim detaljima i najfinijim taktičkim primesama". Njegova osnovna ideja je da Lids igra fudbal sa što većim posedom, što je bilo vidljivo i u pripremnom periodu, jer, kako kaže, kada imate loptu ne morate da jurite da je otmete rivalu. Za to mu trebaju fudbaleri plemenitog kova i on veruje da ih je konačno doveo.

Jedino što je dilema je na šta će sve to da izađe. Bijelsine poslednje dve trenerske role završile su se tako što je posle dva dana napustio Lacio, dok ga je Lil suspendovao i otpustio posle samo 12 bodova na 13 utakmica. Nema nikakve garancije da će u Lidsu biti uspešan. Vreme će mu biti najbolji sudija.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar