Прво правило Владана Милојевића...

Напад може да закаже, одбрана – не! Звезда 585 минута не зна да прими гол! Црвено-бели нису блистали против Радничког, али у петом овосезонском мечу сачували мрежу.

Фудбал 30.07.2018 | 21:45
Прво правило Владана Милојевића...
Напад може некад да закаже, али одбрана – не! Нису фудбалери Црвене звезде блистали у другом колу Суперлиге против Радничког, међутим успели су да задрже овосезонску традицију и сачувају мрежу Милана Борјана. Српски шампион на пет мечева од почетка такмичарске године није примио гол, а рачунајући и припремни период мрежа Црвене звезде тресла се само једном. Изражено кроз говор бројки: Звезда већ 585 минута није примила гол.

И то у дуелу против ЛАСК-а из Линца када су Аустријанци понетирали из пенала. Тренер Владан Милојевић остао је без Дамијана ле Талека, често ротира играче на бековским позицијама, али континуитет у раду на Маракани омогућио му је да од црвено-белих направи изузетно јак дефанзивни тим.

Уосталом, ода дана када је сео на клупу Црвене звезде тај фактор јаке одбране постао је заштитни знак Владана Милојевића. Црвена звезда је и прошле сезоне примила убедљиво најмање голова у Суперлиги, а све је то допуњено и историјским резултатима на међународној сцени. На три гостовања у Лиги Европе Црвена звезда је сачувала мрежу и остварила невероватан резултат.

Занимљиво је да је у Европи Црвена звезда на претходних девет сусрета само једном матира. Урадио је то Џагојев у 40. минуту реванша шеснаестине финала Лига Европе.

Очигледно је да ће на тимској хијерархији и јаком дефанзивном блоку Владан Милојевић базирати овогодишње планове. Било је то јасно и током дуела са Нишлијама. У тренуцима када домаћину није ишло, црвено-бели су се повукли на своју половину и пажљиво чекали тренутак да преломе меч.

Тачно је да навијачи Црвене звезде више воле тренутке инспирације Немање Радоњића или Лоренца Ебисилија, али гранит у дефанзиви је најбољи могући начин да тим добије на самопоуздању. Због тога ће и меч у Литванији против Судуве имати још једну димензију. Продужи ли низ несавладивости српски шампион ће послати јасну поруку Спартаку из Трнаве или Легији, натераће их да размишљају о томе на који начин је могуће дати гол Црвеној звезди.

Ове сезоне Владан Милојевић је користио тројицу штопера (Бабић, Дегенек и капитен Савић), двојицу левих бекова (Терзић и Родић), двојицу десних бекова (Стојковић и Гобељић) и двојицу голмана (Борјан и Поповић)... Исход је остао непромењен, што значи да су сви набројани, уз великодушну помоћ Крстичића и остатка везног реда, ушли у захтеван систем Владана Милојевића.

Видећемо како ће све то деловати када црвено-бели у трећем колу квалификација (надамо се и у плеј-офу ударе на јачег ривала), али и прошле сезоне смо видели сличан сценарио. Први чувар мреже Милан Борјан остао је неоцењен на бројним европским утакмицама, баш као што је то био случај на Маракани против Судуве и Спартакса...

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар