Prvo pravilo Vladana Milojevića...

Napad može da zakaže, odbrana – ne! Zvezda 585 minuta ne zna da primi gol! Crveno-beli nisu blistali protiv Radničkog, ali u petom ovosezonskom meču sačuvali mrežu.

Fudbal 30.07.2018 | 21:45
Prvo pravilo Vladana Milojevića...
Napad može nekad da zakaže, ali odbrana – ne! Nisu fudbaleri Crvene zvezde blistali u drugom kolu Superlige protiv Radničkog, međutim uspeli su da zadrže ovosezonsku tradiciju i sačuvaju mrežu Milana Borjana. Srpski šampion na pet mečeva od početka takmičarske godine nije primio gol, a računajući i pripremni period mreža Crvene zvezde tresla se samo jednom. Izraženo kroz govor brojki: Zvezda već 585 minuta nije primila gol.

I to u duelu protiv LASK-a iz Linca kada su Austrijanci ponetirali iz penala. Trener Vladan Milojević ostao je bez Damijana le Taleka, često rotira igrače na bekovskim pozicijama, ali kontinuitet u radu na Marakani omogućio mu je da od crveno-belih napravi izuzetno jak defanzivni tim.

Uostalom, oda dana kada je seo na klupu Crvene zvezde taj faktor jake odbrane postao je zaštitni znak Vladana Milojevića. Crvena zvezda je i prošle sezone primila ubedljivo najmanje golova u Superligi, a sve je to dopunjeno i istorijskim rezultatima na međunarodnoj sceni. Na tri gostovanja u Ligi Evrope Crvena zvezda je sačuvala mrežu i ostvarila neverovatan rezultat.

Zanimljivo je da je u Evropi Crvena zvezda na prethodnih devet susreta samo jednom matira. Uradio je to Džagojev u 40. minutu revanša šesnaestine finala Liga Evrope.

Očigledno je da će na timskoj hijerarhiji i jakom defanzivnom bloku Vladan Milojević bazirati ovogodišnje planove. Bilo je to jasno i tokom duela sa Nišlijama. U trenucima kada domaćinu nije išlo, crveno-beli su se povukli na svoju polovinu i pažljivo čekali trenutak da prelome meč.

Tačno je da navijači Crvene zvezde više vole trenutke inspiracije Nemanje Radonjića ili Lorenca Ebisilija, ali granit u defanzivi je najbolji mogući način da tim dobije na samopouzdanju. Zbog toga će i meč u Litvaniji protiv Suduve imati još jednu dimenziju. Produži li niz nesavladivosti srpski šampion će poslati jasnu poruku Spartaku iz Trnave ili Legiji, nateraće ih da razmišljaju o tome na koji način je moguće dati gol Crvenoj zvezdi.

Ove sezone Vladan Milojević je koristio trojicu štopera (Babić, Degenek i kapiten Savić), dvojicu levih bekova (Terzić i Rodić), dvojicu desnih bekova (Stojković i Gobeljić) i dvojicu golmana (Borjan i Popović)... Ishod je ostao nepromenjen, što znači da su svi nabrojani, uz velikodušnu pomoć Krstičića i ostatka veznog reda, ušli u zahtevan sistem Vladana Milojevića.

Videćemo kako će sve to delovati kada crveno-beli u trećem kolu kvalifikacija (nadamo se i u plej-ofu udare na jačeg rivala), ali i prošle sezone smo videli sličan scenario. Prvi čuvar mreže Milan Borjan ostao je neocenjen na brojnim evropskim utakmicama, baš kao što je to bio slučaj na Marakani protiv Suduve i Spartaksa...

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar