Доказ да је "велика тројка" друга тениска димензија

Годинама су новинари, пре свих из Велике Британије, покушавали да Ендију Марију пронађу место у такозваној ’Великој четворци’.

Тенис 30.07.2018 | 21:30
Доказ да је "велика тројка" друга тениска димензија
Мари је, за разлику од осталих играча из врха имао много више успеха, али никада није био близу Новаку Ђоковићу, Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу.

Њих тројица су по успешности, константности и трофејима много изнад – укупно су освојили 50 Гренд слем титула, 89 трофеја са Мастерс турнира, а од ове недеље држе прва три места вечне листе и по још једном основу.

Ђоковић, Федерер и Надал су играчи који су највише узастопних недеља провели у топ 50 и то захваљујући испадању Давида Ферера и Томаша Бердиха. Шпанац и Чех су платили цех лошим резултатима, налазе се на низбрдици, чиме је остављен простора за обарање нових рекорда.

Први на листи је Швајцарац који је, звучи потпуно невероватно, већ 945 недеља међу најбољих 50. То значи да је у одабраном друштву више од 18 година – колико ретко која тениска каријера траје. Роџер је 12. јула 2000. направио пробој и од тада није имао нити један озбиљнији пад.

На другој позицији је Надал са 704 који је током 2005. напредовао на АТП, док је Ђоковић на трећем месту са 633 недеље у топ 50 јер се пласирао годину дана касније.

Јасно је да ће, упркос годинама и чешћим проблемима са повредама, њихов учинак бити додатно поправљен, као и да их нико у догледно време неће ни угрозити.

Четврти на овој провизорној листи је Марин Чилић са 108 недеља мање од Новака, а потом следе Џон Изнер (463), Ришар Гаске (427), Милош Раонић (388), Кеи Нишикори (356), Фабио Фоњини (305)...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар