Dokaz da je "velika trojka" druga teniska dimenzija

Godinama su novinari, pre svih iz Velike Britanije, pokušavali da Endiju Mariju pronađu mesto u takozvanoj ’Velikoj četvorci’.

Tenis 30.07.2018 | 21:30
Dokaz da je "velika trojka" druga teniska dimenzija
Mari je, za razliku od ostalih igrača iz vrha imao mnogo više uspeha, ali nikada nije bio blizu Novaku Đokoviću, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Njih trojica su po uspešnosti, konstantnosti i trofejima mnogo iznad – ukupno su osvojili 50 Grend slem titula, 89 trofeja sa Masters turnira, a od ove nedelje drže prva tri mesta večne liste i po još jednom osnovu.

Đoković, Federer i Nadal su igrači koji su najviše uzastopnih nedelja proveli u top 50 i to zahvaljujući ispadanju Davida Ferera i Tomaša Berdiha. Španac i Čeh su platili ceh lošim rezultatima, nalaze se na nizbrdici, čime je ostavljen prostora za obaranje novih rekorda.

Prvi na listi je Švajcarac koji je, zvuči potpuno neverovatno, već 945 nedelja među najboljih 50. To znači da je u odabranom društvu više od 18 godina – koliko retko koja teniska karijera traje. Rodžer je 12. jula 2000. napravio proboj i od tada nije imao niti jedan ozbiljniji pad.

Na drugoj poziciji je Nadal sa 704 koji je tokom 2005. napredovao na ATP, dok je Đoković na trećem mestu sa 633 nedelje u top 50 jer se plasirao godinu dana kasnije.

Jasno je da će, uprkos godinama i češćim problemima sa povredama, njihov učinak biti dodatno popravljen, kao i da ih niko u dogledno vreme neće ni ugroziti.

Četvrti na ovoj provizornoj listi je Marin Čilić sa 108 nedelja manje od Novaka, a potom slede Džon Izner (463), Rišar Gaske (427), Miloš Raonić (388), Kei Nišikori (356), Fabio Fonjini (305)...

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar