За ЧЕТВРТО злато: Делфини, поновите то још једном!

Ватерполисти Србије у суботу имају шансу да продуже своју владавину европским ватерполом.

Остали спортови 27.07.2018 | 23:50
За ЧЕТВРТО злато: Делфини, поновите то још једном!
Пут "делфина" ка финалу Европског првенства није могао бити тежи. И прошли су га снажно, шампионски, на начин на који су и навикли нацију.

После успешне групне фазе, пред екипом Дејана Савића у четвртфиналу је пала Мађарска, актуелни вицешампион света, а у финалу Хрватска, актуелни шампион света и "дужник" наше екипе из прошлог, будимпештанског лета.

"Делфини" су и уочи пута у Барселону истицали да не иду да "бране" злато, већ да га освоје. У суботу, од 22 часа, имаће шансу да то ураде ЧЕТВРТИ пут у низу и да остваре успех који није запамћен још од златног низа предратне Мађарске, петоструког првака Европе у периоду од 1926. до 1938. године.

Дан пре великог финала, занимљиво је направити осврт на историју и погледати где је српска репрезентација међу најуспешнијима који су се бавили ватерполом на Старом континенту.

Ватерполисти Србије, актуелни олимпијски и европски шампиони, постали су прва репрезентација која се пласирала у четири узастопна финала Европска првенства од мађарског тима из деведесетих година. Импресиван континуитет постаје још вреднији дивљења када се погледају учинци селекција наше земље од распада СФР Југославије и скидања санкција.

Од 1997. године и првог учешћа репрезентације СР Југославије на континенталној смотри, па до овог лета и Барселоне, само су ДВА финала протекла без српских ватерполиста! Догодило се то у Фиренци после агресије на СР Југославију 1999. (финале Мађарска - Хрватска) и у Загребу 2010, (Хрватска - Италија).

Дакле - од 11 последњих финала ЕП наш тим није играо у само два!

У свим осталим финалима навијали смо за српске ватерполисте, а они су се враћали у Београд са златом из Будимпеште 2001 (СР Југославија) и из Крања 2003 (Србија и Црна Гора), док су 2006. под именом Србије освојили европску титулу на Ташмајдану.

Уследио је пораз од Црне Горе у Малаги 2008, затим финале без "делфина" 2010, па невероватан низ успеха:

2012. Ајндховен - ЗЛАТО
2014. Будимпешта - ЗЛАТО
2016. Београд - ЗЛАТО
2018. Барселона - ???

ШПАНЦИ У ФИНАЛУ ПОСЛЕ 27 ГОДИНА
 
Посматрано "на папиру", тежи део посла урађен је у четвртфиналу и полуфиналу, али Дејан Савић и српски ватерполисти боље од свих знају да у утакмици за титулу просто нема ни милиметар простора за опуштање.

Неколико је непријатних искустава из прошлости који опомињу на то, а актуелни "делфини" су успесима и титулама у низу одавно показали да знају да уче и из својих и из туђих лекција. Највећи опрез се подразумева.

Суботње финале биће први меч за титулу Срба и Шпанаца још од 2009. године, када су се срели у Риму, на Светском првенству на којем је наша селекција постала шампион и представила велики део екипе која доминира светским ватерполом у овој деценији. Тај меч за титулу завршен је резултатом 14:13 у корист "делфина", за које су играли Душко Пијетловић, Милан Алексић, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Гојко Пијетловић.

Овог лета, Шпанци су ушли у финале победама против Малте и Француске у групној фази, уз реми против Црне Горе (7:7). Потом су у четвртфиналу били успешнији од Грчке (10:6), у драматичном полуфиналу против Италије су испустили три гола предности, па се у завршници вратили у меч и славилиголом Франсиска Фернандеза Миране у претпоследњем минуту.

Шпанија је тако други пут ушла у финале Европског првенства, а први пут од 1991, када је у Атини изгубила од репрезентације СФР Југославије. У међувремену је два пута организовала овај турнир, али није успевала да дође до фазе у коју је стигла овог лета, када ће у суботу у 22.15 часова запливати у меч против Србије, за титулу шампиона Старог континента.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар