Za ČETVRTO zlato: Delfini, ponovite to još jednom!

Vaterpolisti Srbije u subotu imaju šansu da produže svoju vladavinu evropskim vaterpolom.

Ostali sportovi 27.07.2018 | 23:50
Za ČETVRTO zlato: Delfini, ponovite to još jednom!
Put "delfina" ka finalu Evropskog prvenstva nije mogao biti teži. I prošli su ga snažno, šampionski, na način na koji su i navikli naciju.

Posle uspešne grupne faze, pred ekipom Dejana Savića u četvrtfinalu je pala Mađarska, aktuelni vicešampion sveta, a u finalu Hrvatska, aktuelni šampion sveta i "dužnik" naše ekipe iz prošlog, budimpeštanskog leta.

"Delfini" su i uoči puta u Barselonu isticali da ne idu da "brane" zlato, već da ga osvoje. U subotu, od 22 časa, imaće šansu da to urade ČETVRTI put u nizu i da ostvare uspeh koji nije zapamćen još od zlatnog niza predratne Mađarske, petostrukog prvaka Evrope u periodu od 1926. do 1938. godine.

Dan pre velikog finala, zanimljivo je napraviti osvrt na istoriju i pogledati gde je srpska reprezentacija među najuspešnijima koji su se bavili vaterpolom na Starom kontinentu.

Vaterpolisti Srbije, aktuelni olimpijski i evropski šampioni, postali su prva reprezentacija koja se plasirala u četiri uzastopna finala Evropska prvenstva od mađarskog tima iz devedesetih godina. Impresivan kontinuitet postaje još vredniji divljenja kada se pogledaju učinci selekcija naše zemlje od raspada SFR Jugoslavije i skidanja sankcija.

Od 1997. godine i prvog učešća reprezentacije SR Jugoslavije na kontinentalnoj smotri, pa do ovog leta i Barselone, samo su DVA finala protekla bez srpskih vaterpolista! Dogodilo se to u Firenci posle agresije na SR Jugoslaviju 1999. (finale Mađarska - Hrvatska) i u Zagrebu 2010, (Hrvatska - Italija).

Dakle - od 11 poslednjih finala EP naš tim nije igrao u samo dva!

U svim ostalim finalima navijali smo za srpske vaterpoliste, a oni su se vraćali u Beograd sa zlatom iz Budimpešte 2001 (SR Jugoslavija) i iz Kranja 2003 (Srbija i Crna Gora), dok su 2006. pod imenom Srbije osvojili evropsku titulu na Tašmajdanu.

Usledio je poraz od Crne Gore u Malagi 2008, zatim finale bez "delfina" 2010, pa neverovatan niz uspeha:

2012. Ajndhoven - ZLATO
2014. Budimpešta - ZLATO
2016. Beograd - ZLATO
2018. Barselona - ???

ŠPANCI U FINALU POSLE 27 GODINA
 
Posmatrano "na papiru", teži deo posla urađen je u četvrtfinalu i polufinalu, ali Dejan Savić i srpski vaterpolisti bolje od svih znaju da u utakmici za titulu prosto nema ni milimetar prostora za opuštanje.

Nekoliko je neprijatnih iskustava iz prošlosti koji opominju na to, a aktuelni "delfini" su uspesima i titulama u nizu odavno pokazali da znaju da uče i iz svojih i iz tuđih lekcija. Najveći oprez se podrazumeva.

Subotnje finale biće prvi meč za titulu Srba i Španaca još od 2009. godine, kada su se sreli u Rimu, na Svetskom prvenstvu na kojem je naša selekcija postala šampion i predstavila veliki deo ekipe koja dominira svetskim vaterpolom u ovoj deceniji. Taj meč za titulu završen je rezultatom 14:13 u korist "delfina", za koje su igrali Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović.

Ovog leta, Španci su ušli u finale pobedama protiv Malte i Francuske u grupnoj fazi, uz remi protiv Crne Gore (7:7). Potom su u četvrtfinalu bili uspešniji od Grčke (10:6), u dramatičnom polufinalu protiv Italije su ispustili tri gola prednosti, pa se u završnici vratili u meč i slaviligolom Fransiska Fernandeza Mirane u pretposlednjem minutu.

Španija je tako drugi put ušla u finale Evropskog prvenstva, a prvi put od 1991, kada je u Atini izgubila od reprezentacije SFR Jugoslavije. U međuvremenu je dva puta organizovala ovaj turnir, ali nije uspevala da dođe do faze u koju je stigla ovog leta, kada će u subotu u 22.15 časova zaplivati u meč protiv Srbije, za titulu šampiona Starog kontinenta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar