Генетичари успјели да обрну процес старења коже

У јединственој студији, генетичари са Универзитета у Алабами успели су да обрну процес старења код мишева, тако што су открили које промене у ћелијама изазивају појаву бора, опадање длаке и раст седих. Мишевима су прво терапијом вештачки поспешили старост, а укидање те терапије довело је до уклањања боја и поновног раста длаке у боји.

Здравље 24.07.2018 | 08:31
Генетичари успјели да обрну процес старења коже
У првом делу експеримента, користили су антибиотик који изазива старење тако што митохондрије у станицама чини дисфункционалним. 

Генетичари су намерно изазвали старење код мишева тако што су им додавали антибиотик доксициклин у храну и воду. Доксициклин утиче на ензим потребан за реплицирање митохондријске ДНК, који исцрпљује залихе и узрокује њихове дисфункције. 

Како старимо, митохондрије, који су извор станичне енергије, почну да губе своју функцију. С обзиром на то да митохондрије стварају око 90 одсто енергије која је потребна живим ћелијама, опадање њихове функционалности подстиче развој болести карактеристичних за људе старије животне доби, на пример кардиоваскуларних болести или карцинома. Након четири недеље примене доксициклина, мишеви су почели да седе и губе длаку, постали су успорени и летаргични. Након четири до осам недеља, наборала им се кожа.

Примена доксициклина код мишева је изазвала раст броја ћелија коже, ненормално стврдњавање спољног слоја, дисфункционалне фоликуле длаке и развој упала које су допринели променама на кожи. 

Чим су престали да мишевима дају доксициклин, животиње су се "подмладиле", јер је омогућена обнова митохондријског ДНК. 

"Колико ми знамо, ово сазнање никад пре није било забележено", изјавио је Кешав Син, професор генетике на медицинском факултету УАБ. 

Иако је укидање доксициклина код мишева утицало на процес старења коже, на другим органима нису уочене веће промене, што би могло да значи да митохондрије имају другачију улогу у различитим деловима тела. Ово откриће на мишевима могло би да постане темељ за рад на превентивним и терапијским лековима који ће појачати митохондријске функције за третмане против старења коже и косе, али и за лечење других болести у којима дисфункционалан рад митохондрија има значајну улогу, пише хрватски "24 сата".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар