Genetičari uspjeli da obrnu proces starenja kože

U jedinstvenoj studiji, genetičari sa Univerziteta u Alabami uspeli su da obrnu proces starenja kod miševa, tako što su otkrili koje promene u ćelijama izazivaju pojavu bora, opadanje dlake i rast sedih. Miševima su prvo terapijom veštački pospešili starost, a ukidanje te terapije dovelo je do uklanjanja boja i ponovnog rasta dlake u boji.

Zdravlje 24.07.2018 | 08:31
Genetičari uspjeli da obrnu proces starenja kože
U prvom delu eksperimenta, koristili su antibiotik koji izaziva starenje tako što mitohondrije u stanicama čini disfunkcionalnim. 

Genetičari su namerno izazvali starenje kod miševa tako što su im dodavali antibiotik doksiciklin u hranu i vodu. Doksiciklin utiče na enzim potreban za repliciranje mitohondrijske DNK, koji iscrpljuje zalihe i uzrokuje njihove disfunkcije. 

Kako starimo, mitohondrije, koji su izvor stanične energije, počnu da gube svoju funkciju. S obzirom na to da mitohondrije stvaraju oko 90 odsto energije koja je potrebna živim ćelijama, opadanje njihove funkcionalnosti podstiče razvoj bolesti karakterističnih za ljude starije životne dobi, na primer kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma. Nakon četiri nedelje primene doksiciklina, miševi su počeli da sede i gube dlaku, postali su usporeni i letargični. Nakon četiri do osam nedelja, naborala im se koža.

Primena doksiciklina kod miševa je izazvala rast broja ćelija kože, nenormalno stvrdnjavanje spoljnog sloja, disfunkcionalne folikule dlake i razvoj upala koje su doprineli promenama na koži. 

Čim su prestali da miševima daju doksiciklin, životinje su se "podmladile", jer je omogućena obnova mitohondrijskog DNK. 

"Koliko mi znamo, ovo saznanje nikad pre nije bilo zabeleženo", izjavio je Kešav Sin, profesor genetike na medicinskom fakultetu UAB. 

Iako je ukidanje doksiciklina kod miševa uticalo na proces starenja kože, na drugim organima nisu uočene veće promene, što bi moglo da znači da mitohondrije imaju drugačiju ulogu u različitim delovima tela. Ovo otkriće na miševima moglo bi da postane temelj za rad na preventivnim i terapijskim lekovima koji će pojačati mitohondrijske funkcije za tretmane protiv starenja kože i kose, ali i za lečenje drugih bolesti u kojima disfunkcionalan rad mitohondrija ima značajnu ulogu, piše hrvatski "24 sata".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar