Мирис кафе повољно утиче на мозак

Нова студија открива да је мирис кафе довољан да би мозак боље радио.

Здравље 24.07.2018 | 08:30
Мирис кафе повољно утиче на мозак
У тестовима које су спровели научници са Технолошког института Стивенс из Њу Џерсија, људи који седели у соби која мирише на кафу боље су решавали тестове пошто им је мозак реаговао као да су конзумирали кофеин.

За кафу се већ сматра да смањује ризик од срчаних болести, подстиче метаболизам и смањује шансе да умремо млади.

Научници кажу да би то сазнање могло да послужи послодавцима и архитектама да промене начин на који се људи понашају у згради.

Теорију су тестирали на студентима који су радили писмени тест из алгебре. Група студената која је тестове решавала у соби са мирисом кафе, имала је боље резултате од друге групе у соби без стимулативног мириса.

Није јасно да ли мирис кафе има исти хемијски ефекат на мозак као када је људи пију. Студија сугерише да се овде ради о плацебо ефекту. Мозак људи, препознајући мирис кафе, реагује на сличан начин као када се кафа попије. Кофеин је стимуланс, што значи да активира мозак и централни нервни систем, смањује умор и чини људе буднијим и фокусиранијим.

Недавна истраживања показују да кафа смањује ризик депресије, подстиче дуготрајно памћење, и штити од Алцхајмерове болести и деменције, преноси Телеграм.

"Чуло мириса је једно од наших најјачих чула", каже ауторка студије професорка Адријана Мадзаров.

"Послодавци, архитекте, градитељи, рентијери простора и други би могли да користе суптилне мирисе у обликовању утиска запослених или других корисника. Ово подручје је свакако интересантно и има велики потенцијал", закључује она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар