Како да се не угојите када престанете да пушите

Ризик од слагања килограма настаје због промене цревне флоре.

Здравље 24.07.2018 | 08:26
Како да се не угојите када престанете да пушите
УКОЛИКО сте престали да пушите, врло је важно да промените начин исхране да се не бисте угојили, тврде швајцарски научници. Они саветују да исхрана после остављања цигарета мора да обилује воћем и поврћем, јер помаже да се не наруши цревна флора и да се потпомогне добро варење.

Научници са универзитета у Цириху кажу да се 80 одсто пушача по престанку конзумирања цигарета угоји у просеку седам килограма, и углавном је реч о накупљању масних наслага.

Како објашњавају, проблем је у цревима, јер када се престане са пушењем, мења се састав цревне флоре, а самим тим долази до гојења. Нагомилавање вишка килограма дешава се чак и онима који једу исту количину и врсту хране, коју су јели док су пушили.

Реч је о томе да уместо бактерија из рода фирмицутес и ацтинобацтериа, по престанку пушења, у цревима почињу да доминирају далеко ефикасније бактерије у преради хране, из типова протеобацтериа и бацтероидес, што неминовно доводи до боље искоришћености хранљивих материја, а самим тим и до гојења.

Професор Герхард Роглер, вођа тима универзитета у Цириху, идентификовао је ту промену као узрок наглог гојења и потврдио да бактерије протеобацтериа и бацтероидес доминирају у цревима готово свих гојазних људи.

- Нова цревна флора, која се у већини случајева формира после престанка пушења, много ефикасније користи енергију из хране коју једемо - објаснио је професор Роглер.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар