У "државни удар" укључена ЦИА?

Специјално тужилаштво у Подгорици донело је наредбу за спровођење истраге против америчког држављанина Џозефа Асада, бившег оперативца ЦИА, због сумње да је био припадник криминалне организације у тзв. афери "државни удар".

Регион 23.07.2018 | 21:00
У "државни удар" укључена ЦИА?
Тако је осим познатих оптужби о наводном руском трагу у тој афери Тужилаштво сада нашло и - амерички.

Након 17 месеци истраге црногорско Специјално тужилаштво је дошло до закључка да су осим припадника руских тајних служби, наводно припадника ГРУ Едуарда Широкова и Владимира Попова, у тзв. покушај државног удара у Црној Гори такође биле ангажоване и њихове америчке колеге.

Сведочење пред Вишим судом у Подгорици америчког држављанина Брајана Скота путем видео-линка, иначе такође бившег агента ЦИА и власника компаније "Патриотик дефенс група", иако није донело ни приближно жељени резултат по црногорско Тужилаштво, према писању "Победе" довело је до преокрета и отворило врата за отварање истраге против још једног бившег агента ЦИА Џозефа Асада, власника компаније "Перегрини", због пружања тзв. "консултантских услуга".

Како је кривично дело које се Асаду ставља на терет имало за циљ насилно рушење црногорске власти и спречавање Црне Горе да приступи НАТО, њему је предвиђена вишегодишња затворска казна, па ће Специјално тужилаштво, како је најављено, затражити одређивање притвора за бившег оперативца ЦИА.

Нови осумњичени Џозеф Асад је иначе рођени Либанац са америчким пасошем и има пријављено пребивалиште у Сједињеним Америчким Државама, што значи да није доступан црногорским органима гоњења, па постоји могућност да посредством Интерпола за њим буде расписана међународна потерница.

Према наводима локалних медија, Асад је био оперативац ЦИА петнаест година - од 1999. године када је заједно са супругом Мишел ступио у службу, па све до 2014. године, а познато је и да је у безбедносним круговима стекао углед након више акција у којима је, радећи за приватне безбедносне компаније, имао важну улогу у извлачењу 149 ирачких хришћана из заробљеништва ИСИЛ у Ираку.

За Асада је занимљиво и да је његова животна сапутница Мишел, такође бивша оперативка ЦИА, у САД много познатија од свог супруга. Она је након успешног спасавања хришћанских избеглица из северног Ирака добила велику пажњу америчких медија, док је о њеном раду направљен низ телевизијских репортажа, а недавно је издала и књигу - "Мој тајни живот у ЦИА - Прикривено у рату против тероризма", која је изазвала пажњу стручне и лаичке јавности.

(Спутњик)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тртемрте

23.07.2018 19:18

Спутњик! Довољно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

23.07.2018 19:49

Супљак ...

Name

Ре Трте

24.07.2018 05:22

Па ста. Да није ББЦ истина мајке ти.

Name

Зоо Цувар

24.07.2018 08:25

Мени су сумњиви и Марсовци...

Name

Заврзлама

24.07.2018 09:32

ЦИА руши Асада у Сирији док Асад који ради за ЦИА руши Ђукановића.

Name

@трте & израелац

24.07.2018 10:37

За вас којима су искружили мозак па вјерујете само пропаганди запада: Вол Стрит Џирнал је још прије годину дана објавио чланак о овом случају. хттпс://www.wсј.цом/артицлес/еx-циа-оперативе-ис-цаугхт-уп-ин-а-монтенегрин-мyстерy-1497605406

Name

Wаллер

23.07.2018 20:02

Мило,покусај с порницем...ова прица не пије воде за твоју тастину.Коме си ти битан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.07.2018 05:34

Добро је Трамп рекао ови Црногорци це да изазову треци свјетски рат. Најприје напада Србију па Русију па на Амере па када крене напад на Нато тек онда це бити опасно. Удри Мило ма ком драго било само се јави имењаку Додику не треба вам нико треци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аауууу

24.07.2018 06:38

Мило се осилио,богатство огромно а под упитником,процитан одавно и шта сад.Као и Додик идемо на измисљање непријатеља,државни удар је најбољи видили смо код Ердогана.Убацити Србију обавезно јер је дуго већ оцрњена,мало Русе мало ЦИА и ето народу прашине у очи а нама наставак власти и наставак крадје. Рецепт је ту изволи народе затуцани јеби се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацд

24.07.2018 19:25

Хахахаха, ови црногорци су тотално изгубили везу са разумом.

ОДГОВОРИТЕ