U "državni udar" uključena CIA?

Specijalno tužilaštvo u Podgorici donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv američkog državljanina Džozefa Asada, bivšeg operativca CIA, zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije u tzv. aferi "državni udar".

Region 23.07.2018 | 21:00
U "državni udar" uključena CIA?
Tako je osim poznatih optužbi o navodnom ruskom tragu u toj aferi Tužilaštvo sada našlo i - američki.

Nakon 17 meseci istrage crnogorsko Specijalno tužilaštvo je došlo do zaključka da su osim pripadnika ruskih tajnih službi, navodno pripadnika GRU Eduarda Širokova i Vladimira Popova, u tzv. pokušaj državnog udara u Crnoj Gori takođe bile angažovane i njihove američke kolege.

Svedočenje pred Višim sudom u Podgorici američkog državljanina Brajana Skota putem video-linka, inače takođe bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije "Patriotik defens grupa", iako nije donelo ni približno željeni rezultat po crnogorsko Tužilaštvo, prema pisanju "Pobede" dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za otvaranje istrage protiv još jednog bivšeg agenta CIA Džozefa Asada, vlasnika kompanije "Peregrini", zbog pružanja tzv. "konsultantskih usluga".

Kako je krivično delo koje se Asadu stavlja na teret imalo za cilj nasilno rušenje crnogorske vlasti i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO, njemu je predviđena višegodišnja zatvorska kazna, pa će Specijalno tužilaštvo, kako je najavljeno, zatražiti određivanje pritvora za bivšeg operativca CIA.

Novi osumnjičeni Džozef Asad je inače rođeni Libanac sa američkim pasošem i ima prijavljeno prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da nije dostupan crnogorskim organima gonjenja, pa postoji mogućnost da posredstvom Interpola za njim bude raspisana međunarodna poternica.

Prema navodima lokalnih medija, Asad je bio operativac CIA petnaest godina - od 1999. godine kada je zajedno sa suprugom Mišel stupio u službu, pa sve do 2014. godine, a poznato je i da je u bezbednosnim krugovima stekao ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL u Iraku.

Za Asada je zanimljivo i da je njegova životna saputnica Mišel, takođe bivša operativka CIA, u SAD mnogo poznatija od svog supruga. Ona je nakon uspešnog spasavanja hrišćanskih izbeglica iz severnog Iraka dobila veliku pažnju američkih medija, dok je o njenom radu napravljen niz televizijskih reportaža, a nedavno je izdala i knjigu - "Moj tajni život u CIA - Prikriveno u ratu protiv terorizma", koja je izazvala pažnju stručne i laičke javnosti.

(Sputnjik)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Trtemrte

23.07.2018 19:18

Sputnjik! Dovoljno je.

ODGOVORITE
Name

izraelac

23.07.2018 19:49

Supljak ...

Name

Re Trte

24.07.2018 05:22

Pa sta. Da nije BBC istina majke ti.

Name

Zoo Cuvar

24.07.2018 08:25

Meni su sumnjivi i Marsovci...

Name

Заврзлама

24.07.2018 09:32

ЦИА руши Асада у Сирији док Асад који ради за ЦИА руши Ђукановића.

Name

@trte & izraelac

24.07.2018 10:37

За вас којима су искружили мозак па вјерујете само пропаганди запада: Вол Стрит Џирнал је још прије годину дана објавио чланак о овом случају. https://www.wsj.com/articles/ex-cia-operative-is-caught-up-in-a-montenegrin-mystery-1497605406

Name

Waller

23.07.2018 20:02

Milo,pokusaj s pornicem...ova prica ne pije vode za tvoju tastinu.Kome si ti bitan?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.07.2018 05:34

Dobro je Tramp rekao ovi Crnogorci ce da izazovu treci svjetski rat. Najprije napada Srbiju pa Rusiju pa na Amere pa kada krene napad na Nato tek onda ce biti opasno. Udri Milo ma kom drago bilo samo se javi imenjaku Dodiku ne treba vam niko treci.

ODGOVORITE
Name

Aauuuu

24.07.2018 06:38

Milo se osilio,bogatstvo ogromno a pod upitnikom,procitan odavno i šta sad.Kao i Dodik idemo na izmisljanje neprijatelja,državni udar je najbolji vidili smo kod Erdogana.Ubaciti Srbiju obavezno jer je dugo već ocrnjena,malo Ruse malo CIA i eto narodu prašine u oči a nama nastavak vlasti i nastavak kradje. Recept je tu izvoli narode zatucani jebi se.

ODGOVORITE
Name

Acd

24.07.2018 19:25

Hahahaha, ovi crnogorci su totalno izgubili vezu sa razumom.

ODGOVORITE