Маслиново уље је здраво, али не за све

Маслиново уље се хиљадама година користи и у исхрани, као и у неги лепоте. Иако важи за једно од најдрагоценијих производа истина је да постоје и одређена правила коришћења.

Здравље 23.07.2018 | 14:13
Маслиново уље је здраво, али не за све
У следећим ситуацијама би требало да размислити о неком алтернативном уљу.

У случају да не знате право порекло уља

Пре него што се баците на припрему хране или производа за негу коже са маслиновим уљем, побрините се да знате да у бочици имате праву ствар. Према неким истраживањима, чак 80 одсто италијанских маслинових уља које можемо пронаћи у трговинама заправо су неки вид “преваре”. Постоје три врсте таквих уља: 1) Помешана уља слабог квалитете са уљима вишег квалитета, 2) Паковање старог (или чак ужеглог) уља које је остало на залихама и продавање таквих паковања као да су свежа и 3) Пакирање производа попут сојиног или сунцокретовог уља и подметање таквих боца уместо правог маслиновог уља, пише Нет.хр

За пржење

Неки нутриционисти тврде како маслиново уље, врло погодно за наше срце, заправо постаје штетно за срце када је изложено температурама вишим од његове тачке димљења. Међутим, у тим ситуацијама маслиново уље ипак неће испуштати штетне токсине, али ће се (попут свих осталих уља) његова структура почети да се распада. Већина нутриционистичких вредности које повезујемо са маслиновим уљем, попут омега-3 масних киселина, уништава се током процеса загревања. Уместо тога, користите маслиново уље као “зачин” једном када је јело готово.

На роштиљу

Постоји пуно рецепата у којима се саветује маринирање меса и поврћа у маслиновом уљу и зачинима пре него што иг баците на роштиљ. Иако вам ова метода заправо не може наштетити, неће вам пуно ни помоћи – маслиново уље једноставно ће изгорети. Иако за храну на роштиљу заправо не треба сипати пуно уља, решетке је потребно добро науљити (али за то је потребно уље с пуно вишом тачком димљења од маслиновог уља). Када је храна готова, тада је време за коришћење маслиновог уља!

Као нега за кожу склону акнама

Многи људи користе маслиново уље као регенератор за косу, уље за масажу и неизбежан састојак у припреми својих сапуна, лосиона и осталих производа за негу коже. Иако нема сумње у учинковитости маслиновог уља у таквим ситуацијама, нажалост оно може направити приличан “неред” на кожи која је иначе склона акнама. Разлог је чињеница да маслиново уље затвара поре, стога оно ипак није универзални “лек за све”.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар