"Троугао смрти" на лицу

Лекари упозоравају на "троугао смрти на лицу" - подручје које је врло осетљиво и на ком не би смели да цедите бубуљице или чупате длачице. Ради се о подручју од средишта између обрва па до краја усана, обухвата горњу усну, подручје између усана и носа, нос и део чела који се налази изнад корена носа.

Здравље 23.07.2018 | 14:12
"Троугао смрти" на лицу
Ново упозорење уследило је након случаја жене која је истискивала оно за што је веровала да је бубуљица и тиме је само закомпликовала живот. 

Заправо је имала целулитис - бактеријску инфекцију која се шири кожом и поткожним ткивом, а може да захвати лимфне жлезде и да уђе у крвоток. Када једном уђе у крвоток, шири се телом, а када настане на лицу лако може да дође до мозга. 

Наиме, Кети Рајт није то било нити на крај памети док је цедила митисер да ће јој у року од сат времена лице постати натечено и болно. Потражила је помоћ и испоставило се да је то тешка инфекција која може бити смртоносна ако се лек не прими на време, преноси портал "Хеалтхлине.цом". 

"Отишла сам у хитну помоћ и рекли су ми да имам тешки облик целулитиса изазваног стафилококом који штету прави дубоко у ћелијском ткиву. Будући да се налазио на мом лицу, постојао је велики ризик да ми се прошири на мозак или на очи, што би резултирало слепоћом", испричала је ова девојка. 

Узрок инфекције у њеном случају је највероватније прљава шминка која се налазила на подручју "троугла смрти". 

"То подручје је повезано многим капиларима и крвним судовима", објаснио је др Амеш А. Адаља, цертификовани стручњак за заразне болести у "Јохнс Хопкинс" центру за здравствену сигурност у Пенсилванији.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар