Ф1: Фетел киксом каријере препустио Хамилтону 1. мјесто!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је на трци за ВННемачке у Хокенхајму и преузео прво место у генераном пласману од Себастијана Фетела.  Катастрофа за Ферари, тежак ударац за Фетела! Имали су "један-два" ситуацију на Хокенхајм рингу, наредили Раиконену да пропусти Фетела, нису дочекали кишу и после свега су сурово кажњени. Одлуком да не послуша Мерцедес, Хамилтон је на десетак кругова остао први и - победио!

Остали спортови 22.07.2018 | 17:15
Ф1: Фетел киксом каријере препустио Хамилтону 1. мјесто!
Трку је обележило непредвидиво време и вероватно највећи кикс Фетела у досадашњој каријери, захваљујући коме је Хамилтон и победио. Британац је стартовао са 14. места.

Фетел је имао пол позицију, прво место у трци и клупског колегу Кимија Раиконена на репу све до 52. круга када је некако наивно излетео са стазе и испустио прво место.

Иза Хамилтона је други био Валтери Ботас, трећи Кими Раиконен, четврти је био Ферстапен, пети Хулекнберг, шести Грожан, а у првих десет су још били Перес, Окон, Ериксон и Хартли.

Трку нису завршили Строл, Сироткин и Рикардо, али и споменути Фетел.

Њега и Раиконена је после 40 кругова следио двојац Мерцедеса Ботас - Хамилтон који је дочекао тактичку грешку Ферарија. Раиконен је био први и пропустио је Фетела који је све док није почела киша био сигуран на челу.

Када је Кими пропустио Фетела, Хамилтон је обишао Ботаса и борба се распламсала. Почела је киша, али не на читавој стази, па су тимови брзо морали да одлучују да ли да мењају пнеуматике или не. Фетел је проклизао у кривини 13, Ботас је преузео прво место, али су онда и он и Раиконен отишли у пит стоп па је Хамилтон то искористио.

Возио је најбрже у последњих 12 кругова и у срећним околностима победио. Слична срећа се Британцу осмехнула и у Азербејџану када је Луис победио у Бакуу након што је Ботасу пукла гума у завршници трке.

Хамилтон је сада преузео и водеће место у генералном пласману па ће Ферари имати велике главобоље да већ за пет дана на Великој награди Мађарске узврати ударац и врати се на победнички колосек пред летњу паузу у Ф1 шампионату.

Каква катастрофа за Ферари на трци која је поделила сезону на пола!

"Скудерија" је у ситуацији када је Кими Раиконен био први, а Себастијан Фетел други, наредила Финцу да пропусти лидера у генералном пласману док су се Мерцедеси опасно приближавали кажњавајући ривалову неодлучност и чекање кише која је закаснила.

Закаснила таман толико да Раиконен послуша тимску наредбу, пропусти Немца, потом обојица замене пнеуматике и започну "клизање" пистом Хунгароринга заједно са Валтеријем Ботасом и, у том тренутку, четвртопласираним Луисом Хамилтоном.

Фетел је изгубио контролу и закуцао се у заштитну ограду, Раиконен погрешио у гужви иза заосталих возача и изгубио борбу са Ботасом, а Хамилтон био паметнији од комплетног тима који га је позвао у бокс и на своју руку одлучио да остане на стази иза "сигурносног аутомобила".

Иако је у том тренутку вероватно прекршио правила, али остао некажњен, Британац је задржао лидерско место испред Ботаса и Раиконена током лагане вожње иза "сејфти кара", а када је киша престала и Ботас добио своју порцију "остани где си", ништа није могло да га спречи да забележи победу.

Фетел је стартовао први, Хамилтон 14.

Хамилтон је освојио 25 бодова, Фетел нула.

Сада је 188:171 у корист Британца, који је ривалу задао тежак ударац пред његовим навијачима, након чега ће Ферари имати само седам дана да се опорави и покуша да узврати наредног викенда на Хунгарорингу после чега следи једномесечна пауза и ново окупљање на Спа Франкоршампсу.

Каква трка, коју је с трибина пратило 165.000 навијача!?

РЕЗУЛТАТИ ВН НЕМАЧКЕ

1. Луис Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) 1:32:29,845 сати
2. Валтери Ботас (Финска, Мерцедес) +4,535 секунди
3. Кими Раиконен (Финска, Ферари) +6,732
4. Макс Ферстапен (Холандија, Ред Бул) +7,654
5. Нико Хулкенберг (Немачка, Рено) +26,609
6. Роман Грожан (Француска, Хас) +28,871
7. Серхио Перез (Мексико, Форс Индија) +30,556
8. Естебан Окон (Француска, Форс Индија) +31,750
9. Маркус Ериксон (Шведска, Заубер) +32,362
10. Брендон Хартли (Нови Зеланд, Торо Росо) +34,197

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН: Хамилтон 188, Фетел 171, Раиконен 131, Ботас 122, Данијел Рикардо (Аустралија, Ред Бул) 106, Ферстапен 105, Хулкенберг 52, Фернандо Алонсо (Шпанија, Мекларен) 40...

ПЛАСМАН КОНСТРУКТОРА: Мерцедес 310, Ферари 302, Ред Бул 211, Рено 80, Форс Индија 59, Хас 59, Мекларен 48...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар