F1: Fetel kiksom karijere prepustio Hamiltonu 1. mjesto!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na trci za VNNemačke u Hokenhajmu i preuzeo prvo mesto u generanom plasmanu od Sebastijana Fetela.  Katastrofa za Ferari, težak udarac za Fetela! Imali su "jedan-dva" situaciju na Hokenhajm ringu, naredili Raikonenu da propusti Fetela, nisu dočekali kišu i posle svega su surovo kažnjeni. Odlukom da ne posluša Mercedes, Hamilton je na desetak krugova ostao prvi i - pobedio!

Ostali sportovi 22.07.2018 | 17:15
F1: Fetel kiksom karijere prepustio Hamiltonu 1. mjesto!
Trku je obeležilo nepredvidivo vreme i verovatno najveći kiks Fetela u dosadašnjoj karijeri, zahvaljujući kome je Hamilton i pobedio. Britanac je startovao sa 14. mesta.

Fetel je imao pol poziciju, prvo mesto u trci i klupskog kolegu Kimija Raikonena na repu sve do 52. kruga kada je nekako naivno izleteo sa staze i ispustio prvo mesto.

Iza Hamiltona je drugi bio Valteri Botas, treći Kimi Raikonen, četvrti je bio Ferstapen, peti Huleknberg, šesti Grožan, a u prvih deset su još bili Peres, Okon, Erikson i Hartli.

Trku nisu završili Strol, Sirotkin i Rikardo, ali i spomenuti Fetel.

Njega i Raikonena je posle 40 krugova sledio dvojac Mercedesa Botas - Hamilton koji je dočekao taktičku grešku Ferarija. Raikonen je bio prvi i propustio je Fetela koji je sve dok nije počela kiša bio siguran na čelu.

Kada je Kimi propustio Fetela, Hamilton je obišao Botasa i borba se rasplamsala. Počela je kiša, ali ne na čitavoj stazi, pa su timovi brzo morali da odlučuju da li da menjaju pneumatike ili ne. Fetel je proklizao u krivini 13, Botas je preuzeo prvo mesto, ali su onda i on i Raikonen otišli u pit stop pa je Hamilton to iskoristio.

Vozio je najbrže u poslednjih 12 krugova i u srećnim okolnostima pobedio. Slična sreća se Britancu osmehnula i u Azerbejdžanu kada je Luis pobedio u Bakuu nakon što je Botasu pukla guma u završnici trke.

Hamilton je sada preuzeo i vodeće mesto u generalnom plasmanu pa će Ferari imati velike glavobolje da već za pet dana na Velikoj nagradi Mađarske uzvrati udarac i vrati se na pobednički kolosek pred letnju pauzu u F1 šampionatu.

Kakva katastrofa za Ferari na trci koja je podelila sezonu na pola!

"Skuderija" je u situaciji kada je Kimi Raikonen bio prvi, a Sebastijan Fetel drugi, naredila Fincu da propusti lidera u generalnom plasmanu dok su se Mercedesi opasno približavali kažnjavajući rivalovu neodlučnost i čekanje kiše koja je zakasnila.

Zakasnila taman toliko da Raikonen posluša timsku naredbu, propusti Nemca, potom obojica zamene pneumatike i započnu "klizanje" pistom Hungaroringa zajedno sa Valterijem Botasom i, u tom trenutku, četvrtoplasiranim Luisom Hamiltonom.

Fetel je izgubio kontrolu i zakucao se u zaštitnu ogradu, Raikonen pogrešio u gužvi iza zaostalih vozača i izgubio borbu sa Botasom, a Hamilton bio pametniji od kompletnog tima koji ga je pozvao u boks i na svoju ruku odlučio da ostane na stazi iza "sigurnosnog automobila".

Iako je u tom trenutku verovatno prekršio pravila, ali ostao nekažnjen, Britanac je zadržao lidersko mesto ispred Botasa i Raikonena tokom lagane vožnje iza "sejfti kara", a kada je kiša prestala i Botas dobio svoju porciju "ostani gde si", ništa nije moglo da ga spreči da zabeleži pobedu.

Fetel je startovao prvi, Hamilton 14.

Hamilton je osvojio 25 bodova, Fetel nula.

Sada je 188:171 u korist Britanca, koji je rivalu zadao težak udarac pred njegovim navijačima, nakon čega će Ferari imati samo sedam dana da se oporavi i pokuša da uzvrati narednog vikenda na Hungaroringu posle čega sledi jednomesečna pauza i novo okupljanje na Spa Frankoršampsu.

Kakva trka, koju je s tribina pratilo 165.000 navijača!?

REZULTATI VN NEMAČKE

1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:32:29,845 sati
2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) +4,535 sekundi
3. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) +6,732
4. Maks Ferstapen (Holandija, Red Bul) +7,654
5. Niko Hulkenberg (Nemačka, Reno) +26,609
6. Roman Grožan (Francuska, Has) +28,871
7. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija) +30,556
8. Esteban Okon (Francuska, Fors Indija) +31,750
9. Markus Erikson (Švedska, Zauber) +32,362
10. Brendon Hartli (Novi Zeland, Toro Roso) +34,197

GENERALNI PLASMAN: Hamilton 188, Fetel 171, Raikonen 131, Botas 122, Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) 106, Ferstapen 105, Hulkenberg 52, Fernando Alonso (Španija, Meklaren) 40...

PLASMAN KONSTRUKTORA: Mercedes 310, Ferari 302, Red Bul 211, Reno 80, Fors Indija 59, Has 59, Meklaren 48...

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar