Ф1 расписао тендер за уже гуме!

Укидају се навлаке за загревање! Формула 1 расписала је тендер за наредног снадбевача пнеуматика у периоду од 2020. до 2023. године.

Остали спортови 23.07.2018 | 09:30
Ф1 расписао тендер за уже гуме!
У том периоду ће се прећи на уже предње гуме, али и избацити навлаке за загревање гума.

Актуелни модели гума користиће се до 2020. године, навела је Светска аутомобилска федерација (ФИА) на сајту, тако да ће предложене промене на снагу ступити од 2021. године.

Потенцијални снадбевачи имају рок до 31. августа да поднесу понуде, после чега ће власници Формуле 1, Либерти медија груп, морати да се одлучи за једну од компанија коју мора да одобри ФИА.

Пирели је тренутни произвођач пнеуматика за Формулу један, што значи да би било која друга компанија морала да прави нове гуме само за сезону 2020. године, да би потом настали трошкови за дизајнирање нових. То доводи нове снадбеваче попут Мишелина, не толико Пирелија, да се потенцијално повуку с тендера.

"То је велики изазов за било ког производјача гума. Биће занимљиво видети како ће се ситуација развијати", рекао је технички директор Форс Индије Ендрју Грин.

Формула 1 од 2021. године жели да избаци коришћење навлаке за загревање пнеуматика, који се користе непосредно пре него што болид изађе на стазу како би се побољшао грип. О уклањању ових прекривки за пнеуматике било је речи и раније, али ФИА то није дозволила због сигурности возача.

ФИА додаје да је сигурна да прекривке више неће бити потребне од 2021. године, пошто би наредна генерација пнеуматика "требало да обезбеди сигурније перфомансе" када болиди напуштају "пит-лејн" и укључују се на траку. Гуме за влажне и за променљиве услове такође би требало да буду способне за коришћење без претходног грејања.

"У многим другим шампионатима се не користе прекривке, не видим разлог зашто не би било тако и у Ф1", рекао је Грин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар