F1 raspisao tender za uže gume!

Ukidaju se navlake za zagrevanje! Formula 1 raspisala je tender za narednog snadbevača pneumatika u periodu od 2020. do 2023. godine.

Ostali sportovi 23.07.2018 | 09:30
F1 raspisao tender za uže gume!
U tom periodu će se preći na uže prednje gume, ali i izbaciti navlake za zagrevanje guma.

Aktuelni modeli guma koristiće se do 2020. godine, navela je Svetska automobilska federacija (FIA) na sajtu, tako da će predložene promene na snagu stupiti od 2021. godine.

Potencijalni snadbevači imaju rok do 31. avgusta da podnesu ponude, posle čega će vlasnici Formule 1, Liberti medija grup, morati da se odluči za jednu od kompanija koju mora da odobri FIA.

Pireli je trenutni proizvođač pneumatika za Formulu jedan, što znači da bi bilo koja druga kompanija morala da pravi nove gume samo za sezonu 2020. godine, da bi potom nastali troškovi za dizajniranje novih. To dovodi nove snadbevače poput Mišelina, ne toliko Pirelija, da se potencijalno povuku s tendera.

"To je veliki izazov za bilo kog proizvodjača guma. Biće zanimljivo videti kako će se situacija razvijati", rekao je tehnički direktor Fors Indije Endrju Grin.

Formula 1 od 2021. godine želi da izbaci korišćenje navlake za zagrevanje pneumatika, koji se koriste neposredno pre nego što bolid izađe na stazu kako bi se poboljšao grip. O uklanjanju ovih prekrivki za pneumatike bilo je reči i ranije, ali FIA to nije dozvolila zbog sigurnosti vozača.

FIA dodaje da je sigurna da prekrivke više neće biti potrebne od 2021. godine, pošto bi naredna generacija pneumatika "trebalo da obezbedi sigurnije perfomanse" kada bolidi napuštaju "pit-lejn" i uključuju se na traku. Gume za vlažne i za promenljive uslove takođe bi trebalo da budu sposobne za korišćenje bez prethodnog grejanja.

"U mnogim drugim šampionatima se ne koriste prekrivke, ne vidim razlog zašto ne bi bilo tako i u F1", rekao je Grin.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar