Прича - Глава за главу: НБА то (не) ради тако!

Мало је примера трејда какав се догодио пре неки дан између Спарса и Репторса који су разменили своје главне звезде, Ленарда и Дерозена, тек пет у новијој историји. Присетимо се како је Крис Вебер завршио у "оним" Кингсима или Џејсон Кид у тада пакленим Сансима. . .

Кошарка 22.07.2018 | 22:45
Прича - Глава за главу: НБА то (не) ради тако!
НБА пијаца ради пуном паром, трејдови се објављују скоро саког дана, а један је већ посебно скренуо пажњу је трејд  "глава за главу" што би се рекло жаргонски између Сан Антонија и Торонта.

Ретко када се у најјачој кошаркашкој лиги на свет дешава да тимови размене највеће, Ол стар звезде. Обично се то ради са пакетом играча са једне и друге стране, често су укључени и трећи тимови, пикови на драфту итд. Разлог за то је смањење ризика, а то је у капитализму најважније. А ако мислите да је НБА ишта осим интернационалне компаније, којој је глвни посао организовање кошаркашког шампионата САД уз велику зараду, грдно се варате. Сви принципи модерног бизниса уткани су у пословање ове праве империје, па одатле и та логика.

Али, када је Грег Поповић у питању, логика тешко опстаје. По многима најбољи кошаркашки стручњак на свету, знате већ - наше горе лист, није више могао да трпи пренемагања Ленарда Каваија који се час љути, час хоће да игра, час би да иде, час би да остане... На крају је одлично да је ипак време да се "мали" пакује и да напусти Тексас.

А са друге стране северне границе САД у Торонту још једна велика звезда је тражила начин да изађе из спортске учмалости највећег града Канаде и да се бори за титулу. У питању је Демар Дерозен, један од најбољих, "расних" шутера лиге и вишеструки Ол стар играч. Дакле, нашла се права мера за МВП финала 2015. и двоструког најбољег одбрамбеног играча у лиги, Ленарда. Трејд између два тима није укључивао само њих двојицу, пошто су размењени још и Дени Грин и Аустријанац Јакоб Пелтл, уз заштићени пик прве рунде наредног драфта, али су Каваји и Дерозан замењени буквално "глава за главу", без икакве доплате.

Као што смо већ навели, нема много таквих примера у блиској историји НБА, али смо се потрудили да "ископамо" оне најупечатљивије.

1998. КРИС ВЕБЕР - МИЧ РИЧМОНД

Ово је био потез који је од Сакраметно Кингса направио једну од најбољих екипа на прелазу миленијума. Многи НБА стручњаци тврде да је то најуспешњи трејд у историји лиге - Мич Ричмонд, тада највећа звезда Сакраманета отишла је у правцу престонице, док је Крис Вебер, којег је пратио глас лошег момка, али великог талента стигао у Калифорнију. И док је Вебер са Кингсима, Владом Дивцем, Пеђом Стојаковићем и Џејсоном Вилијамсом доминирао наредних година, али нажалост без освајања титуле због тада прејаких Лејкерса са Кобеом и Шеком, Мич Ричмонд је буквално нестао са велике кошаркашке сцене.

2001. ЏЕЈСОН КИД - СТЕФОН МАРБЕРИ

Почетком миленијума дошло је до  невероватног трејда између Њу Џерси Нетса и Финикс Санса за два понајбоља плеја лиге, Џејсона Кида и Стефона Марберија. Кид је напустио Аризону након више година покушаја да се етаблирају у лиги као донинатна сила, а несташни Марбери Кони Ајланд. Успео је Кид да разбуди Сансе и да их доведе до два узастопна финала, али титула га није хтела све до 2011. и Далас Меверикса. предвођених Дирком Новицким Са друге стране, четири годихне млађи Марбери наставио је да гомила бројке на свом конту, што није много помогло Нетсима који су га након три године послали у Никсе.

2004. СТИВ ФРЕНСИС - ТРЕЈСИ МЕГРЕЈДИ

Након што се развио у у Орладно Меџику у расног стрелца, тада два пута најбољег у лиги, Трејси Мегрејдије неочекивано променио средину и то у трејду са Хјустон Рокетсима за такође Ол стар играча, Стива Френсиса. У Тексасу се очекивало да Мекгрејди заједно са Јао Мингом успостави доминацију која се ипак никада није догодила, јер нису добро функционисали заједно. По Френсиса је пошло још горе пошто никада више није стигао до Ол стар нивоа.

2008.  ЧОНСИ БИЛАПС - АЛАН АЈВЕРСОН

Овај трејд је, чини се дошао прекасно и за једног и за другог играча, и за Денвер Нагетсе и за Детроит Пистонсе. Једностамо, обојица су били већ "презрели" мада су их и даље сматрали најбољим плејевима у лиги. Време је показало да нису били у праву. Ни једни, ни други, ни трећи.

2017. АЈЗЕА ТОМАС - КАЈРИ ИРВИНГ

Ајзеа Томас, пре него што је упропастио кук, који је сада наводно средио те је успео да се угура у Нагетсе на једну сезону, до прошле сезоне словио је за једног од њајбољих плејева у лиги. Слично је важило и за Кајрија Ирвинга који и поред успеха у Кливленду није успео да успостави добру сарадњу са ауторитативним Леброном Џејмсом, што је био знак да је време да се сели. Решење је нађено у Бостону који је тражио ухлебљење за Томаса који је већ тада имао великих проблема са повредама. Управо због њих није направљен јачи трејд, већ је уз Ајзеу отишао и један пик на наредном драфту. Томас је сада пред пензијом, док се Кајри одлично снашао у Масачусетсу, мада је и њега закачила повреда због чега је пропустио целу постсезону што је скупо стајало Келте.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар