Priča - Glava za glavu: NBA to (ne) radi tako!

Malo je primera trejda kakav se dogodio pre neki dan između Sparsa i Reptorsa koji su razmenili svoje glavne zvezde, Lenarda i Derozena, tek pet u novijoj istoriji. Prisetimo se kako je Kris Veber završio u "onim" Kingsima ili Džejson Kid u tada paklenim Sansima. . .

Košarka 22.07.2018 | 22:45
Priča - Glava za glavu: NBA to (ne) radi tako!
NBA pijaca radi punom parom, trejdovi se objavljuju skoro sakog dana, a jedan je već posebno skrenuo pažnju je trejd  "glava za glavu" što bi se reklo žargonski između San Antonija i Toronta.

Retko kada se u najjačoj košarkaškoj ligi na svet dešava da timovi razmene najveće, Ol star zvezde. Obično se to radi sa paketom igrača sa jedne i druge strane, često su uključeni i treći timovi, pikovi na draftu itd. Razlog za to je smanjenje rizika, a to je u kapitalizmu najvažnije. A ako mislite da je NBA išta osim internacionalne kompanije, kojoj je glvni posao organizovanje košarkaškog šampionata SAD uz veliku zaradu, grdno se varate. Svi principi modernog biznisa utkani su u poslovanje ove prave imperije, pa odatle i ta logika.

Ali, kada je Greg Popović u pitanju, logika teško opstaje. Po mnogima najbolji košarkaški stručnjak na svetu, znate već - naše gore list, nije više mogao da trpi prenemaganja Lenarda Kavaija koji se čas ljuti, čas hoće da igra, čas bi da ide, čas bi da ostane... Na kraju je odlično da je ipak vreme da se "mali" pakuje i da napusti Teksas.

A sa druge strane severne granice SAD u Torontu još jedna velika zvezda je tražila način da izađe iz sportske učmalosti najvećeg grada Kanade i da se bori za titulu. U pitanju je Demar Derozen, jedan od najboljih, "rasnih" šutera lige i višestruki Ol star igrač. Dakle, našla se prava mera za MVP finala 2015. i dvostrukog najboljeg odbrambenog igrača u ligi, Lenarda. Trejd između dva tima nije uključivao samo njih dvojicu, pošto su razmenjeni još i Deni Grin i Austrijanac Jakob Peltl, uz zaštićeni pik prve runde narednog drafta, ali su Kavaji i Derozan zamenjeni bukvalno "glava za glavu", bez ikakve doplate.

Kao što smo već naveli, nema mnogo takvih primera u bliskoj istoriji NBA, ali smo se potrudili da "iskopamo" one najupečatljivije.

1998. KRIS VEBER - MIČ RIČMOND

Ovo je bio potez koji je od Sakrametno Kingsa napravio jednu od najboljih ekipa na prelazu milenijuma. Mnogi NBA stručnjaci tvrde da je to najuspešnji trejd u istoriji lige - Mič Ričmond, tada najveća zvezda Sakramaneta otišla je u pravcu prestonice, dok je Kris Veber, kojeg je pratio glas lošeg momka, ali velikog talenta stigao u Kaliforniju. I dok je Veber sa Kingsima, Vladom Divcem, Peđom Stojakovićem i Džejsonom Vilijamsom dominirao narednih godina, ali nažalost bez osvajanja titule zbog tada prejakih Lejkersa sa Kobeom i Šekom, Mič Ričmond je bukvalno nestao sa velike košarkaške scene.

2001. DŽEJSON KID - STEFON MARBERI

Početkom milenijuma došlo je do  neverovatnog trejda između Nju Džersi Netsa i Finiks Sansa za dva ponajbolja pleja lige, Džejsona Kida i Stefona Marberija. Kid je napustio Arizonu nakon više godina pokušaja da se etabliraju u ligi kao doninatna sila, a nestašni Marberi Koni Ajland. Uspeo je Kid da razbudi Sanse i da ih dovede do dva uzastopna finala, ali titula ga nije htela sve do 2011. i Dalas Meveriksa. predvođenih Dirkom Novickim Sa druge strane, četiri godihne mlađi Marberi nastavio je da gomila brojke na svom kontu, što nije mnogo pomoglo Netsima koji su ga nakon tri godine poslali u Nikse.

2004. STIV FRENSIS - TREJSI MEGREJDI

Nakon što se razvio u u Orladno Medžiku u rasnog strelca, tada dva puta najboljeg u ligi, Trejsi Megrejdije neočekivano promenio sredinu i to u trejdu sa Hjuston Roketsima za takođe Ol star igrača, Stiva Frensisa. U Teksasu se očekivalo da Mekgrejdi zajedno sa Jao Mingom uspostavi dominaciju koja se ipak nikada nije dogodila, jer nisu dobro funkcionisali zajedno. Po Frensisa je pošlo još gore pošto nikada više nije stigao do Ol star nivoa.

2008.  ČONSI BILAPS - ALAN AJVERSON

Ovaj trejd je, čini se došao prekasno i za jednog i za drugog igrača, i za Denver Nagetse i za Detroit Pistonse. Jednostamo, obojica su bili već "prezreli" mada su ih i dalje smatrali najboljim plejevima u ligi. Vreme je pokazalo da nisu bili u pravu. Ni jedni, ni drugi, ni treći.

2017. AJZEA TOMAS - KAJRI IRVING

Ajzea Tomas, pre nego što je upropastio kuk, koji je sada navodno sredio te je uspeo da se ugura u Nagetse na jednu sezonu, do prošle sezone slovio je za jednog od njajboljih plejeva u ligi. Slično je važilo i za Kajrija Irvinga koji i pored uspeha u Klivlendu nije uspeo da uspostavi dobru saradnju sa autoritativnim Lebronom Džejmsom, što je bio znak da je vreme da se seli. Rešenje je nađeno u Bostonu koji je tražio uhlebljenje za Tomasa koji je već tada imao velikih problema sa povredama. Upravo zbog njih nije napravljen jači trejd, već je uz Ajzeu otišao i jedan pik na narednom draftu. Tomas je sada pred penzijom, dok se Kajri odlično snašao u Masačusetsu, mada je i njega zakačila povreda zbog čega je propustio celu postsezonu što je skupo stajalo Kelte.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar