Муке српских радника у Русији

Шта се десило са српским грађевинцима у Златном заливу у Сочију?

Србија 20.07.2018 | 15:17
Муке српских радника у Русији
Има ли истине у наводима руског портала МЗК1 да су српски радници забетонирани у темеље једног хотела у Златном заливу?

Надлежна министарства се не оглашавају, а Горан Родић из Грађевинске коморе Србије рекао је гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва да не зна истину о овом конкретном случају али да је чињеница да су се нашим радницима дешавале „језиве ситуацје“.

"Дешавале су се проблеми и раније, и то није тајна. Причало се о овом случају још 2013. године. Тада је било више случајева где дивље агенције шаљу раднике. Неки су вођени у Чеченију и живели као у логору, као робље“, каже Родић.

Он истиче да за такве случајеве нико и дан данас није санкционисан.

Катарина Ивановић из организације АСТРА каже да нема судског епилога у многим случајевима.

"Имали смо много њих који су биле жртве радне експлоатације, и то баш у Русији. Нама се јављају и они који су свесни да иду да раде на црно".

Родић упозорава да када неко иде да ради на црно, нема право на избор радова.

"Не знате ни где, ни за кога радите. Маса њих не добије ништа од новца, евентуално своту да се врати кући“.

Катарина додаје да је проблем и што радници не само што не добијају плате, него често буду кажњени за баналне ствари. Према Родићевим речима, проблем је највише у коопорантима који воде раднике на црно да би завршили посао.

"Нека велика фирма на пример погоди велики посао, па ангажују кооперанте, па они своје кооперанте и сви воде људе. И највећи проблем црног тржишта је код тих кооперантата и како похватати те конце“.

Он додаје да ће квалификован радник тешко да оде да ради на црно јер за то нема потребе, али да с друге сране, полукфалификован хоће.

Савет је да радници морају имати све информације о радном месту пре него што оду, да имају контакте амбасада, и да никако не дају пасош послодавцу. За оне којо су већ у проблему савет је да се прво јаве полицији.

(Б92)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

б

20.07.2018 13:45

Ма где би то Руси урадили браци србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало људи

20.07.2018 14:26

Прочитајте текст још једном па коментарисите, јер изгледа да нисте разумјели!? Са нестанком тих, наших људи, Руси немају ништа, или свакако имају, ти наши, разноразни коперанти и подкоперанти, који су их довели ту да раде на црно, узели им пасоше, држали их у ропским условима, нису их платили. ..и на крају неке од њих и убили, оне који су се, по свему судећи бунили!

Name

ре

20.07.2018 15:03

Шта је свама људи, одлазак у Русију на било какав посао је веома ризично и опасно, када те одведу у неку недођију да ринташ, то ти је логор, исцрпи те и онда баци у бетон, залије те свјежим бетоном и здраво вољно

Name

Нострадамус

20.07.2018 15:10

Ало људи. Знаци има несто од тога истине има има. Рецимо Руси ту нису ниста криви него наси кооперанти. На крају текста стоји да се такви слуцајеви пријаве полицији. Наравно све полиција зна ал нема како се то казе конкретних доказа.Засто нема доказа зато сто се ради о оницном раднику сиротињи и о овим другима који су ван закона.

Name

За Ре

20.07.2018 15:52

Јеси ли био? Јел имаш икаквог искуства са Русима? Ако је одговор НЕ, онда те молим да не ке*јаш пуно, тек толико да кажеш нешто лоше о Русима?! Ја имам доста искуства и са Русима у иностранству, а и код њих у Русији, и могу ти рећи да су то све била позитивна искуства, да се увијек испоштовао договор, а ако пажљиво прочиташ текст, видјећеш да су ови наши људи, заправо страдали од наших, односно од руке оних који су их одвели, с намјером да их по завршеном послу и не плате! Ако се мало потрудиш наћи ће на нету доста оваквих прича, нажалост - они који су били паметнији, па све пријавили Руској полицији, они су се и спасили!

Name

Бајо

20.07.2018 16:15

Миле води их све браци русима Ако бога знас.Камо среце !?

Name

075

21.07.2018 08:58

Читам и понављам, НИКО НИКОМЕ није БРАТ јер постоје само интереси!

Name

Јах

20.07.2018 13:49

Русија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

босана ц

20.07.2018 14:48

Па ви мислите да је русима до срба или било кога другог саму су интереси њихови битни , само су паре битне,нема браце руси,то вам је узалудна прица или бајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Босана ц

20.07.2018 15:40

Али ето, ми волимо РУСЕ, а и они воле нас, јер ми смо један народ, Православци, и Славени, и то је тако, па коме је криво, нек пукне од јада! И на крају да вас питам знате ли ви "остали" колико вас воле Арапи, Турци, Чечени...мој одговор вам је- николико! Нит сте исти народ (јер и ви сте Славени), нит им шта значи те, користе вас у дневно политичке сврхе!

Name

куку нама са нама

20.07.2018 15:00

Искусио сам ја ту БРАТСКУ ЉУБОВ, СО БРАТЈА,СРБИ..маните супље прице.оно сто је Трампоња рекао за црногорце,е то вам је истина и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

20.07.2018 15:04

Засто не написе те колико људи Ангела Меркел забетонира годисње сви су против Руса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Трн

20.07.2018 18:35

Баш тако, против Нијемаца не видјех никад ништа, али против Руса мало - мало, па нека негативна мишљења! Ма, торњајте се више!

Name

неко

20.07.2018 20:55

Свашта човјек може да прочита, али не може и не треба свему да вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

21.07.2018 06:24

Радијо сам у Русији висе од 4 године у периоду од 2010-па до 2014.Променијо сам 4 фирме .Нигде нисам имао проблема ни са руководством фирме ни полицијом.Све је било уредно.Плате сам добијао редовно и слао сам их вестерном.Од једног послодавца сам наградјен уз плату са 400 долара.Мајстор сам за аутоматику и електроинсталацију.Не иде се тамо преко агенција и преко непознатих људи.

ОДГОВОРИТЕ