Muke srpskih radnika u Rusiji

Šta se desilo sa srpskim građevincima u Zlatnom zalivu u Sočiju?

Srbija 20.07.2018 | 15:17
Muke srpskih radnika u Rusiji
Ima li istine u navodima ruskog portala MZK1 da su srpski radnici zabetonirani u temelje jednog hotela u Zlatnom zalivu?

Nadležna ministarstva se ne oglašavaju, a Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva da ne zna istinu o ovom konkretnom slučaju ali da je činjenica da su se našim radnicima dešavale „jezive situacje“.

"Dešavale su se problemi i ranije, i to nije tajna. Pričalo se o ovom slučaju još 2013. godine. Tada je bilo više slučajeva gde divlje agencije šalju radnike. Neki su vođeni u Čečeniju i živeli kao u logoru, kao roblje“, kaže Rodić.

On ističe da za takve slučajeve niko i dan danas nije sankcionisan.

Katarina Ivanović iz organizacije ASTRA kaže da nema sudskog epiloga u mnogim slučajevima.

"Imali smo mnogo njih koji su bile žrtve radne eksploatacije, i to baš u Rusiji. Nama se javljaju i oni koji su svesni da idu da rade na crno".

Rodić upozorava da kada neko ide da radi na crno, nema pravo na izbor radova.

"Ne znate ni gde, ni za koga radite. Masa njih ne dobije ništa od novca, eventualno svotu da se vrati kući“.

Katarina dodaje da je problem i što radnici ne samo što ne dobijaju plate, nego često budu kažnjeni za banalne stvari. Prema Rodićevim rečima, problem je najviše u kooporantima koji vode radnike na crno da bi završili posao.

"Neka velika firma na primer pogodi veliki posao, pa angažuju kooperante, pa oni svoje kooperante i svi vode ljude. I najveći problem crnog tržišta je kod tih kooperantata i kako pohvatati te konce“.

On dodaje da će kvalifikovan radnik teško da ode da radi na crno jer za to nema potrebe, ali da s druge srane, polukfalifikovan hoće.

Savet je da radnici moraju imati sve informacije o radnom mestu pre nego što odu, da imaju kontakte ambasada, i da nikako ne daju pasoš poslodavcu. Za one kojo su već u problemu savet je da se prvo jave policiji.

(B92)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

b

20.07.2018 13:45

Ma gde bi to Rusi uradili braci srbima

ODGOVORITE
Name

Alo ljudi

20.07.2018 14:26

Pročitajte tekst još jednom pa komentarisite, jer izgleda da niste razumjeli!? Sa nestankom tih, naših ljudi, Rusi nemaju ništa, ili svakako imaju, ti naši, raznorazni koperanti i podkoperanti, koji su ih doveli tu da rade na crno, uzeli im pasoše, držali ih u ropskim uslovima, nisu ih platili. ..i na kraju neke od njih i ubili, one koji su se, po svemu sudeći bunili!

Name

re

20.07.2018 15:03

Šta je svama ljudi, odlazak u Rusiju na bilo kakav posao je veoma rizično i opasno, kada te odvedu u neku nedođiju da rintaš, to ti je logor, iscrpi te i onda baci u beton, zalije te svježim betonom i zdravo voljno

Name

Nostradamus

20.07.2018 15:10

Alo ljudi. Znaci ima nesto od toga istine ima ima. Recimo Rusi tu nisu nista krivi nego nasi kooperanti. Na kraju teksta stoji da se takvi slucajevi prijave policiji. Naravno sve policija zna al nema kako se to kaze konkretnih dokaza.Zasto nema dokaza zato sto se radi o onicnom radniku sirotinji i o ovim drugima koji su van zakona.

Name

Za Re

20.07.2018 15:52

Jesi li bio? Jel imaš ikakvog iskustva sa Rusima? Ako je odgovor NE, onda te molim da ne ke*jaš puno, tek toliko da kažeš nešto loše o Rusima?! Ja imam dosta iskustva i sa Rusima u inostranstvu, a i kod njih u Rusiji, i mogu ti reći da su to sve bila pozitivna iskustva, da se uvijek ispoštovao dogovor, a ako pažljivo pročitaš tekst, vidjećeš da su ovi naši ljudi, zapravo stradali od naših, odnosno od ruke onih koji su ih odveli, s namjerom da ih po završenom poslu i ne plate! Ako se malo potrudiš naći će na netu dosta ovakvih priča, nažalost - oni koji su bili pametniji, pa sve prijavili Ruskoj policiji, oni su se i spasili!

Name

Bajo

20.07.2018 16:15

Mile vodi ih sve braci rusima Ako boga znas.Kamo srece !?

Name

075

21.07.2018 08:58

Čitam i ponavljam, NIKO NIKOME nije BRAT jer postoje samo interesi!

Name

Jah

20.07.2018 13:49

Rusija..

ODGOVORITE
Name

bosana c

20.07.2018 14:48

Pa vi mislite da je rusima do srba ili bilo koga drugog samu su interesi njihovi bitni , samo su pare bitne,nema brace rusi,to vam je uzaludna prica ili bajka

ODGOVORITE
Name

Za Bosana c

20.07.2018 15:40

Ali eto, mi volimo RUSE, a i oni vole nas, jer mi smo jedan narod, Pravoslavci, i Slaveni, i to je tako, pa kome je krivo, nek pukne od jada! I na kraju da vas pitam znate li vi "ostali" koliko vas vole Arapi, Turci, Čečeni...moj odgovor vam je- nikoliko! Nit ste isti narod (jer i vi ste Slaveni), nit im šta znači te, koriste vas u dnevno političke svrhe!

Name

kuku nama sa nama

20.07.2018 15:00

Iskusio sam ja tu BRATSKU LJUBOV, SO BRATJA,SRBI..manite suplje price.ono sto je Tramponja rekao za crnogorce,e to vam je istina i nista vise

ODGOVORITE
Name

TRN

20.07.2018 15:04

Zasto ne napise te koliko ljudi Angela Merkel zabetonira godisnje svi su protiv Rusa....

ODGOVORITE
Name

Za Trn

20.07.2018 18:35

Baš tako, protiv Nijemaca ne vidjeh nikad ništa, ali protiv Rusa malo - malo, pa neka negativna mišljenja! Ma, tornjajte se više!

Name

neko

20.07.2018 20:55

Svašta čovjek može da pročita, ali ne može i ne treba svemu da vjeruje.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

21.07.2018 06:24

Radijo sam u Rusiji vise od 4 godine u periodu od 2010-pa do 2014.Promenijo sam 4 firme .Nigde nisam imao problema ni sa rukovodstvom firme ni policijom.Sve je bilo uredno.Plate sam dobijao redovno i slao sam ih vesternom.Od jednog poslodavca sam nagradjen uz platu sa 400 dolara.Majstor sam za automatiku i elektroinstalaciju.Ne ide se tamo preko agencija i preko nepoznatih ljudi.

ODGOVORITE