ЛЕ: Партизанова рутина! Прошао и Спартак!

Хумска видела Рикарда Гомеша, Партизан оверио карту за Литванију! Београдски Партизан пласирао се у друго коло квалификација за Лигу Европе новом убедљивом победом против Рудара из Пљеваља – 3:0 (2:0).  Партизан још бољи у Хумској, шестица за Рудар! "Ваљак" је на премијери сезоне на свом стадиону постигао још три гола, али је одиграо још бољи меч него пре седам дана у Никшићу. Расположени Пантић, Ожеговић и Гомеш, следи екипа из Литваније.  Српски клубови 3/3 – и Спартак у другом колу квалификација! Фудбалери суботичког Спартака комплетирали су сјајну недељу у Европи за српски фудбал, пошто су обезбедили пласман у друго коло квалификација за Лигу Европе.

Фудбал 19.07.2018 | 23:20
ЛЕ: Партизанова рутина! Прошао и Спартак!
Обичан радни дан у канцеларији: Сви Партизанови задаци испуњени. Црно-бели и у измењеном саставу, као на тренинг мечу, други пут савладали Рудар – 3:0.

Црно-бели су пред око 5.000 навијача у Хумској славили идентичним резултатом као у Пљевљима пре седам дана.

Мирослав Ђукић ротирао је добар део екипе, извевши шест нових играча, али се то нимало није осетило у игри домаћина који је без икаквих проблема тријумфовао, а славље је врло лако могло да буде и далеко убедљивије да је било више концентрације у самој завршници напада.

За вођство је већ у 11. минуту погодио Ђорђе Патић, Огњен Ожеговић био је прецизан неколико тренутака пред одлазак на одмор, да би коначан резултат поставио сјајни Рикардо Гомеш.

Вицешампион Србије ће се за трећу рунду борити са Тракајием и гостоваће у Литванији само дан после првака Црвене звезде која се бори за лигу шампиона.

Домаћин је од старта преузео контролу и почео да напада, а до предности је стигао после лепе уигране акције из корнера. Сејдуба Сума разменио је додавања са Армином Ђерлеком и потом послао лопту на петерац, одакле је капитен Пантић од стативе шаље у мрежу.

Црногорски састав није успевао да припрети, али се успешно бранио све до самог финиша првог полувремена, када Немања Р. Милетић идеално центрира, Огњен Ожеговић још боље захвата лопту на петерцу, а она поново после контакта са оквиром гола одлази преко линије.

Као и крај првог, и почетак другог дела игре обележио је нешто спорији ритам, али се то променило пошто је Ђукић у игру увео Зорана Тошића и Рикарда Гомеша. Управо је после прекида који је извео Тошић Саша Здјелар имао невероватну прилику, шутиравши право у голмана Вука Радовића на пет метара од гола, па је било само питање времена када ће Партизан постићи и трећи погодак.

То се напокон догодило у 83. минуту, када је резервиста са Зеленортских острва дивно преварио двојицу чувара, везао још један одличан лажњак и рутински погодио мрежу, за свој већ други гол у исто толико мечева од када је стигао у Београд.

С друге стране, тим из Пљеваља је најбоље прилике за први погодак у сезони пропустио после великих грешака младог Светозара Марковића, међутим оба пута су ударци ишли право у Филипа Кљајића.

За крај, дуел је обележио и веома ружан потез Сејдубе Суме који је грубо одгурнуо саиграча Ђорђа Ивановића, иако му је претходно додао лопту барем два метра иза леђа, пошто је барем минут дриблао око казненог Рудара, због чега је добио звиждуке целог стадиона.

Било је јасно после Никшића, али је ипак било потребно потврдити победу...

Партизан је после три гола у гостима сместио још исто толико у мрежу Вука Радовића.

У "измешаном" саставу црно-белих посебно су се истакли Данило Пантић, стрелац гола у 11. минуту, Огњен Ожеговић који је поентирао у 44, односно Рикардо Гомеш који је ушао расположен са клупе и у 82. све сам урадио за број три на семафору.

Овим лаганим тријумфом "ваљак" је оверио пласман у 2. коло квалификација за Лигу Европе, а већ наредног четврта (26. јул) у Хумску долази литвански Тракај који је елиминисао Иртиш.

Мирослав Ђукић се није одлучио за уигравање тима него је желео да тестира играче који нису или су мање играли у Никшићу, помало су га "диктирали" и повреде и одласци, па је тако виђен нови-стари нападачки тандем Ђорђе Ивановић - Огњен Ожеговић.

Нападач који је био на излазним вратима до повреде Николића заслужио је аплаузе публике у 44. када је одлично скочио на центаршут Милетића, док га је после сат времена заменио Гомеш који се и у Хумској представио у добром светлу пошто је после лепог дриблинга погодио у 82, док је у надокнади времена затресао и стативу гола Радовића.

Кључно за Партизан у овом мечу било је што је рано "отворио" ривала и већ у 11. минуту повео после лепе акције из корнера коју су извели Ђерлек и Сума, а на коначан пас Гвинејца у гол је претворио данашњи капитен Данило Пантић.

Црно-бели су контролисали читав ток меча, имали још неколико шанси да увећају предност, док им је у наставку мало пала концентрација што Рудар није искористио.

Бошњак је два пута имао идеалне шансе излазивши пред Филипа Кљајића после киксева младог Светозара Марковића, да би се црно-бели након тога тргли и имали две огромне шансе преко Саше Здјелара и Данила Пантића.

Није се стало на томе, па је потом Гомеш имао свој "шоу" и погодио једном из три шансе у које је ушао, и сигурно оставио утисак на навијаче.

Меч је судио арбитар Данијеле Довери из Италије.



Ако би се тражила само једна реч да опише почетак Партизанове сезоне, идеална би била  - рутински. Прошле седмице у Никшићу „пешке“ до 3:0, а у реваншу још једна шетња за сигуран први корак ка циљу званом Лига Европе. Подједнако лепа вест за црно-беле, осим вечерашњих 3:0 над Рударом, стигла је сат и по пре почетка утакмице из 5.276 километара далеког Павлодара, Тракаи је изненађујуће савладао Иртиш и, први је утисак, олакшао српском представнику посао и на другој препреци.

На крају ће се памтити се да су у промењеној формацији 4-1-3-2, са великим бројем измена, пред око 10.000 навијача у угодној вечери на Топчидерском брду, голове постигли Данило Пантић, Огњен Ожеговић и Рикардо Гомеш и да су сви задаци стављени пред тим Мирослава Ђукића испуњени. Осим, можда, оног да је још која лопта могла да заврши у мрежу једног од најлошијих тимова који су у УЕФА такмичења гостовали у Београду последњих година.

До наредног четвртка и дуела у Виљнусу, освајач овдашњег купа уживаће у сазнању да су му и другопозивци довољно добри да без проблема разоружају офанзивно импотентне и у одбрани лако ломиљиве Црногорце. И да је низ победа над екипама из некадашње СФРЈ увећан на чак десет из 12 покушаја. А да црно-бели опет, шести пут узастопно на међународној премијери пред својим навијачима, нису примили гол.

Охрабрујућа за Мирослава Ђукића је и чињеница да је његовом значајно измењеном тиму (шест рокада у односу на први меч са Пљевљацима) доста тога ишло од ноге и да је развијао акције као да је на тренингу. На тренутке се чинило да су баш тренинзи у „Земунелу“ јачег интензитета него утакмица са ривалом против ког ниједног тренутка пласман није „висио“, па Гробари нису морали да се презнојавају као, не тако давно, на реваншу са Шираком. 

Партизанова дупла победа је чиста, нема јој се шта приговорит. А најбоља ствар коју Мирослав Ђукић може да каже својим питомцима после  виђеног у минулих седам дана јесте да им је двобој послужио за подизање самопоуздања и истрчавање. Разлога за неку превелику хвалу нема. Не због црно-белих, они су своје одрадили ваљано, него због Рудара који је за 90 минута само двапут запретио резервном голману Филипу Кљајићу. Зато ове победе иду у фасциклу „обичан радни дан у канцеларији“, а како то ТВ коментатори умеју да кажу, момци у црно-белим дресовима зарадили су дневницу.

Дословце су одрадили посао. Дали су голове на време, нису примили ниједан, знали су повремено да напуне очи навијачима - предњачио Сејдуба Сума – имали су копчу у развитку напада (Данило Пантић наставио с партијама из пролећног дела прошлог првенства), били довољно покретљиви (Ђерлек, Ивановић, Сума и Пантићчесто мењали места), па су дозволили себи да у том уживању мало и претерају, кад је средином другог полувремена противник почео да користи ретке дефанзивне пропусте. Без казне.

На нови посао, на истом месту, за тачно седам дана, прионуће Партизан против литванског Тракаија. Надају се Гробари идентичном резултату.

ПАРТИЗАН - РУДАР ПЉЕВЉА 3:0 (2:0)
/Пантић 11, Ожеговић 44, Гомеш 84/

/први меч 3:0/

Београд
Стадион Партизана
Гледалаца: 10.000
Судија: Данијеле Довери (Италија)

ПАРТИЗАН (4-4-2): Кљајић - Енаке, Н. Р. Милетић, Валијенте (од 58. Марковић), Н. Г. Милетић - Ђерлек, Здјелар, Пантић, Сума (од 58. Тошић) - Ожеговић (од 64. Гомеш), Ивановић. Тренер: Мирослав Ђукић.

РУДАР (4-2-3-1): Радовић - Секулић, Сопо, Митровић, Томашевић (од 61. Живковић) - Которац (од 68. Куч), Голубовић - Бошњак, Мацановић (од 46. Јанкетић), Вуковић - Ђаловић. Тренер: Вуко Богавац.

Српски клубови 3/3 – и Спартак у другом колу квалификација! Фудбалери суботичког Спартака комплетирали су сјајну недељу у Европи за српски фудбал, пошто су обезбедили пласман у друго коло квалификација за Лигу Европе.

Спартак, који је одиграо нерешено 1:1 у Суботици прошле недеље, савладао је екипу Колерејна из Северне Ирске у гостима са 2:0 и на тај начин прошао даље.

Екипу коју води Владимира Гаћиновића није омело ни то што је опљачкана у Лондону на путу ка месту где се игра други меч, па је остварила један од највећих успеха у новијој историји клуба.

'Голубове' је до предности довео Миле Савковић након нешто више од пола сата игре, а иако је наш тим успевао да парира ривалу, преживео је велику прилику за домаћина десетак минута пре краја.

После тога, Бојан Чечарић је у надокнади времена затресао мрежу Колерејна и оверио тријумф Спартака.

С обзиром на то да Суботичани нису били повлашћени приликом извлачења, у следећој рунди се састају са прашком Спартом, која важи за великог фаворита.

Међутим, успели су да комплетирају сјајан дан за наш фудбал у квалификацијама за Лигу Европе, пошто су претходно пролаз даље обезбедили нишки Раднички (победа над Гзиром 5:0) и Партизан (победа над пљеваљским Рударом 6:0).

Утакмице другог кола играју се следећег четвртка.

Спартак био на прагу испадања, али иде у Праг! Суботичани успешно обавили мисију у Северној Ирској.

Србија - четири од четири! Сјајан учинак наших клубова у реваншима првог кола квалификација за европска такмичења.

Прво је Црвена звезда савладала летонски Спартакс, па Раднички Ниш био бољи од малтешке Гзире, а Партизан од црногорског Рудара, да би тачку ставио Спартак из Суботице.

"Плави голубови" су у Северној Ирској победили Колрејн 2:0 и сада их чека двомеч са Спартом из Прага (26. јула код куће и 2. августа у гостима).

Као и пре недељу дана, када је погодио из пенала у надокнади за 1:1 - чиме је повукао свој тим са ивице понора - стрелац водећег гола за Спартак био је Миле Савковић. Овај пут много раније - у 33. минуту, а победу је потврдио Бојан Чечарић у надокнади (92).

Суботичанима предстоји дуел са Мачвом на старту Суперлиге, у понедељак од 17 часова у Кули (где ће Спартак играти као домаћин док се не заврше радови на његовом стадиону), а онда следи наставак европске приче. Било би сјајно да потраје, али јасно је да су Чеси фаворит у окршајима који следе.

Вози Миле Суботичане кроз Европу: Спартак победио за српску максималу! Наш представник бољи од Колерејна – 2:0.

Србија ће имати три представника у другом колу квалификација за Лигу Европе, плус Црвену звезду у квалификацијама за Лигу шампиона. Оно што су у првом мечу већ одрадили, а данас потврдили Партизан и Раднички из Ниша, улепшао је суботички Спартак.

Плави Голубови су успели да неутралишу слаб резултат из првог меча (1:1), и поготком искусног Милета Савковића савладали су Колерејн у Северној Ирској – 2:0. Тим са севера Србије видеће већ наредне седмице колико је близу или далеко од озбиљног европског нивоа, пошто ће се сударити са великаном из Прага, Спартом.

Међутим, до тада Суботичани могу да уживају и радују се победи над врло незгодним Острвљанима. Колерејн је можда и оставио бољи утисак од Спартака, али је наш тим одиграо одличну такмичарску утакмицу.

Одлучујући тренутак догодио се у 33.минуту. Тада је на асистенцију Ћаласан одлично реаговао Миле Савковић и погодио мрежу домаћина.

Колерејн је није предавао. Имао је домаћин неколико опасних прилика. Расположен је био и голман Суботичана Перић и на прави начин се искупио за прошлонедељни кикс.

Много среће имали су фудбалери Спартака у 63.минуту. Била је то стопостотна шанса за домаћина. Био је сам Мекгонигл пред голом Голубова, али је слабо шутирао.

Стискали су домаћи, али је Спартак одолео. И на крају је тријумф подебљао Чечарић. Асистент је био Савковић.

КОЛЕРЕЈН - СПАРТАК 0:2 (0:1)
/Савковић 33, Чечарић 90/

Стрелац: Савковић у 33. минуту.

Судија: Фаруђа Кан Трустин.

КОЛЕРејн: Џонс, Мулан, МекКонахи, О'Донел, Трејнор, Паркхил, Лионс, Лаури, Бурнс (од 59. МекГонигл), Бредли, МекКоли.

СПАРТАК: Перић, Шимура (од 66. Шимура), Дунђерски, Ћаласан, Керкез, Вукчевић, Шимура, Јочић, Савковић, Главчић, Ђуричин, Афум.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар