LE: Partizanova rutina! Prošao i Spartak!

Humska videla Rikarda Gomeša, Partizan overio kartu za Litvaniju! Beogradski Partizan plasirao se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope novom ubedljivom pobedom protiv Rudara iz Pljevalja – 3:0 (2:0).  Partizan još bolji u Humskoj, šestica za Rudar! "Valjak" je na premijeri sezone na svom stadionu postigao još tri gola, ali je odigrao još bolji meč nego pre sedam dana u Nikšiću. Raspoloženi Pantić, Ožegović i Gomeš, sledi ekipa iz Litvanije.  Srpski klubovi 3/3 – i Spartak u drugom kolu kvalifikacija! Fudbaleri subotičkog Spartaka kompletirali su sjajnu nedelju u Evropi za srpski fudbal, pošto su obezbedili plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbal 19.07.2018 | 23:20
LE: Partizanova rutina! Prošao i Spartak!
Običan radni dan u kancelariji: Svi Partizanovi zadaci ispunjeni. Crno-beli i u izmenjenom sastavu, kao na trening meču, drugi put savladali Rudar – 3:0.

Crno-beli su pred oko 5.000 navijača u Humskoj slavili identičnim rezultatom kao u Pljevljima pre sedam dana.

Miroslav Đukić rotirao je dobar deo ekipe, izvevši šest novih igrača, ali se to nimalo nije osetilo u igri domaćina koji je bez ikakvih problema trijumfovao, a slavlje je vrlo lako moglo da bude i daleko ubedljivije da je bilo više koncentracije u samoj završnici napada.

Za vođstvo je već u 11. minutu pogodio Đorđe Patić, Ognjen Ožegović bio je precizan nekoliko trenutaka pred odlazak na odmor, da bi konačan rezultat postavio sjajni Rikardo Gomeš.

Vicešampion Srbije će se za treću rundu boriti sa Trakajiem i gostovaće u Litvaniji samo dan posle prvaka Crvene zvezde koja se bori za ligu šampiona.

Domaćin je od starta preuzeo kontrolu i počeo da napada, a do prednosti je stigao posle lepe uigrane akcije iz kornera. Sejduba Suma razmenio je dodavanja sa Arminom Đerlekom i potom poslao loptu na peterac, odakle je kapiten Pantić od stative šalje u mrežu.

Crnogorski sastav nije uspevao da pripreti, ali se uspešno branio sve do samog finiša prvog poluvremena, kada Nemanja R. Miletić idealno centrira, Ognjen Ožegović još bolje zahvata loptu na petercu, a ona ponovo posle kontakta sa okvirom gola odlazi preko linije.

Kao i kraj prvog, i početak drugog dela igre obeležio je nešto sporiji ritam, ali se to promenilo pošto je Đukić u igru uveo Zorana Tošića i Rikarda Gomeša. Upravo je posle prekida koji je izveo Tošić Saša Zdjelar imao neverovatnu priliku, šutiravši pravo u golmana Vuka Radovića na pet metara od gola, pa je bilo samo pitanje vremena kada će Partizan postići i treći pogodak.

To se napokon dogodilo u 83. minutu, kada je rezervista sa Zelenortskih ostrva divno prevario dvojicu čuvara, vezao još jedan odličan lažnjak i rutinski pogodio mrežu, za svoj već drugi gol u isto toliko mečeva od kada je stigao u Beograd.

S druge strane, tim iz Pljevalja je najbolje prilike za prvi pogodak u sezoni propustio posle velikih grešaka mladog Svetozara Markovića, međutim oba puta su udarci išli pravo u Filipa Kljajića.

Za kraj, duel je obeležio i veoma ružan potez Sejdube Sume koji je grubo odgurnuo saigrača Đorđa Ivanovića, iako mu je prethodno dodao loptu barem dva metra iza leđa, pošto je barem minut driblao oko kaznenog Rudara, zbog čega je dobio zvižduke celog stadiona.

Bilo je jasno posle Nikšića, ali je ipak bilo potrebno potvrditi pobedu...

Partizan je posle tri gola u gostima smestio još isto toliko u mrežu Vuka Radovića.

U "izmešanom" sastavu crno-belih posebno su se istakli Danilo Pantić, strelac gola u 11. minutu, Ognjen Ožegović koji je poentirao u 44, odnosno Rikardo Gomeš koji je ušao raspoložen sa klupe i u 82. sve sam uradio za broj tri na semaforu.

Ovim laganim trijumfom "valjak" je overio plasman u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a već narednog četvrta (26. jul) u Humsku dolazi litvanski Trakaj koji je eliminisao Irtiš.

Miroslav Đukić se nije odlučio za uigravanje tima nego je želeo da testira igrače koji nisu ili su manje igrali u Nikšiću, pomalo su ga "diktirali" i povrede i odlasci, pa je tako viđen novi-stari napadački tandem Đorđe Ivanović - Ognjen Ožegović.

Napadač koji je bio na izlaznim vratima do povrede Nikolića zaslužio je aplauze publike u 44. kada je odlično skočio na centaršut Miletića, dok ga je posle sat vremena zamenio Gomeš koji se i u Humskoj predstavio u dobrom svetlu pošto je posle lepog driblinga pogodio u 82, dok je u nadoknadi vremena zatresao i stativu gola Radovića.

Ključno za Partizan u ovom meču bilo je što je rano "otvorio" rivala i već u 11. minutu poveo posle lepe akcije iz kornera koju su izveli Đerlek i Suma, a na konačan pas Gvinejca u gol je pretvorio današnji kapiten Danilo Pantić.

Crno-beli su kontrolisali čitav tok meča, imali još nekoliko šansi da uvećaju prednost, dok im je u nastavku malo pala koncentracija što Rudar nije iskoristio.

Bošnjak je dva puta imao idealne šanse izlazivši pred Filipa Kljajića posle kikseva mladog Svetozara Markovića, da bi se crno-beli nakon toga trgli i imali dve ogromne šanse preko Saše Zdjelara i Danila Pantića.

Nije se stalo na tome, pa je potom Gomeš imao svoj "šou" i pogodio jednom iz tri šanse u koje je ušao, i sigurno ostavio utisak na navijače.

Meč je sudio arbitar Danijele Doveri iz Italije.



Ako bi se tražila samo jedna reč da opiše početak Partizanove sezone, idealna bi bila  - rutinski. Prošle sedmice u Nikšiću „peške“ do 3:0, a u revanšu još jedna šetnja za siguran prvi korak ka cilju zvanom Liga Evrope. Podjednako lepa vest za crno-bele, osim večerašnjih 3:0 nad Rudarom, stigla je sat i po pre početka utakmice iz 5.276 kilometara dalekog Pavlodara, Trakai je iznenađujuće savladao Irtiš i, prvi je utisak, olakšao srpskom predstavniku posao i na drugoj prepreci.

Na kraju će se pamtiti se da su u promenjenoj formaciji 4-1-3-2, sa velikim brojem izmena, pred oko 10.000 navijača u ugodnoj večeri na Topčiderskom brdu, golove postigli Danilo Pantić, Ognjen Ožegović i Rikardo Gomeš i da su svi zadaci stavljeni pred tim Miroslava Đukića ispunjeni. Osim, možda, onog da je još koja lopta mogla da završi u mrežu jednog od najlošijih timova koji su u UEFA takmičenja gostovali u Beogradu poslednjih godina.

Do narednog četvrtka i duela u Viljnusu, osvajač ovdašnjeg kupa uživaće u saznanju da su mu i drugopozivci dovoljno dobri da bez problema razoružaju ofanzivno impotentne i u odbrani lako lomiljive Crnogorce. I da je niz pobeda nad ekipama iz nekadašnje SFRJ uvećan na čak deset iz 12 pokušaja. A da crno-beli opet, šesti put uzastopno na međunarodnoj premijeri pred svojim navijačima, nisu primili gol.

Ohrabrujuća za Miroslava Đukića je i činjenica da je njegovom značajno izmenjenom timu (šest rokada u odnosu na prvi meč sa Pljevljacima) dosta toga išlo od noge i da je razvijao akcije kao da je na treningu. Na trenutke se činilo da su baš treninzi u „Zemunelu“ jačeg intenziteta nego utakmica sa rivalom protiv kog nijednog trenutka plasman nije „visio“, pa Grobari nisu morali da se preznojavaju kao, ne tako davno, na revanšu sa Širakom. 

Partizanova dupla pobeda je čista, nema joj se šta prigovorit. A najbolja stvar koju Miroslav Đukić može da kaže svojim pitomcima posle  viđenog u minulih sedam dana jeste da im je dvoboj poslužio za podizanje samopouzdanja i istrčavanje. Razloga za neku preveliku hvalu nema. Ne zbog crno-belih, oni su svoje odradili valjano, nego zbog Rudara koji je za 90 minuta samo dvaput zapretio rezervnom golmanu Filipu Kljajiću. Zato ove pobede idu u fasciklu „običan radni dan u kancelariji“, a kako to TV komentatori umeju da kažu, momci u crno-belim dresovima zaradili su dnevnicu.

Doslovce su odradili posao. Dali su golove na vreme, nisu primili nijedan, znali su povremeno da napune oči navijačima - prednjačio Sejduba Suma – imali su kopču u razvitku napada (Danilo Pantić nastavio s partijama iz prolećnog dela prošlog prvenstva), bili dovoljno pokretljivi (Đerlek, Ivanović, Suma i Pantićčesto menjali mesta), pa su dozvolili sebi da u tom uživanju malo i preteraju, kad je sredinom drugog poluvremena protivnik počeo da koristi retke defanzivne propuste. Bez kazne.

Na novi posao, na istom mestu, za tačno sedam dana, prionuće Partizan protiv litvanskog Trakaija. Nadaju se Grobari identičnom rezultatu.

PARTIZAN - RUDAR PLJEVLJA 3:0 (2:0)
/Pantić 11, Ožegović 44, Gomeš 84/

/prvi meč 3:0/

Beograd
Stadion Partizana
Gledalaca: 10.000
Sudija: Danijele Doveri (Italija)

PARTIZAN (4-4-2): Kljajić - Enake, N. R. Miletić, Valijente (od 58. Marković), N. G. Miletić - Đerlek, Zdjelar, Pantić, Suma (od 58. Tošić) - Ožegović (od 64. Gomeš), Ivanović. Trener: Miroslav Đukić.

RUDAR (4-2-3-1): Radović - Sekulić, Sopo, Mitrović, Tomašević (od 61. Živković) - Kotorac (od 68. Kuč), Golubović - Bošnjak, Macanović (od 46. Janketić), Vuković - Đalović. Trener: Vuko Bogavac.

Srpski klubovi 3/3 – i Spartak u drugom kolu kvalifikacija! Fudbaleri subotičkog Spartaka kompletirali su sjajnu nedelju u Evropi za srpski fudbal, pošto su obezbedili plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Spartak, koji je odigrao nerešeno 1:1 u Subotici prošle nedelje, savladao je ekipu Kolerejna iz Severne Irske u gostima sa 2:0 i na taj način prošao dalje.

Ekipu koju vodi Vladimira Gaćinovića nije omelo ni to što je opljačkana u Londonu na putu ka mestu gde se igra drugi meč, pa je ostvarila jedan od najvećih uspeha u novijoj istoriji kluba.

'Golubove' je do prednosti doveo Mile Savković nakon nešto više od pola sata igre, a iako je naš tim uspevao da parira rivalu, preživeo je veliku priliku za domaćina desetak minuta pre kraja.

Posle toga, Bojan Čečarić je u nadoknadi vremena zatresao mrežu Kolerejna i overio trijumf Spartaka.

S obzirom na to da Subotičani nisu bili povlašćeni prilikom izvlačenja, u sledećoj rundi se sastaju sa praškom Spartom, koja važi za velikog favorita.

Međutim, uspeli su da kompletiraju sjajan dan za naš fudbal u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pošto su prethodno prolaz dalje obezbedili niški Radnički (pobeda nad Gzirom 5:0) i Partizan (pobeda nad pljevaljskim Rudarom 6:0).

Utakmice drugog kola igraju se sledećeg četvrtka.

Spartak bio na pragu ispadanja, ali ide u Prag! Subotičani uspešno obavili misiju u Severnoj Irskoj.

Srbija - četiri od četiri! Sjajan učinak naših klubova u revanšima prvog kola kvalifikacija za evropska takmičenja.

Prvo je Crvena zvezda savladala letonski Spartaks, pa Radnički Niš bio bolji od malteške Gzire, a Partizan od crnogorskog Rudara, da bi tačku stavio Spartak iz Subotice.

"Plavi golubovi" su u Severnoj Irskoj pobedili Kolrejn 2:0 i sada ih čeka dvomeč sa Spartom iz Praga (26. jula kod kuće i 2. avgusta u gostima).

Kao i pre nedelju dana, kada je pogodio iz penala u nadoknadi za 1:1 - čime je povukao svoj tim sa ivice ponora - strelac vodećeg gola za Spartak bio je Mile Savković. Ovaj put mnogo ranije - u 33. minutu, a pobedu je potvrdio Bojan Čečarić u nadoknadi (92).

Subotičanima predstoji duel sa Mačvom na startu Superlige, u ponedeljak od 17 časova u Kuli (gde će Spartak igrati kao domaćin dok se ne završe radovi na njegovom stadionu), a onda sledi nastavak evropske priče. Bilo bi sjajno da potraje, ali jasno je da su Česi favorit u okršajima koji slede.

Vozi Mile Subotičane kroz Evropu: Spartak pobedio za srpsku maksimalu! Naš predstavnik bolji od Kolerejna – 2:0.

Srbija će imati tri predstavnika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, plus Crvenu zvezdu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ono što su u prvom meču već odradili, a danas potvrdili Partizan i Radnički iz Niša, ulepšao je subotički Spartak.

Plavi Golubovi su uspeli da neutrališu slab rezultat iz prvog meča (1:1), i pogotkom iskusnog Mileta Savkovića savladali su Kolerejn u Severnoj Irskoj – 2:0. Tim sa severa Srbije videće već naredne sedmice koliko je blizu ili daleko od ozbiljnog evropskog nivoa, pošto će se sudariti sa velikanom iz Praga, Spartom.

Međutim, do tada Subotičani mogu da uživaju i raduju se pobedi nad vrlo nezgodnim Ostrvljanima. Kolerejn je možda i ostavio bolji utisak od Spartaka, ali je naš tim odigrao odličnu takmičarsku utakmicu.

Odlučujući trenutak dogodio se u 33.minutu. Tada je na asistenciju Ćalasan odlično reagovao Mile Savković i pogodio mrežu domaćina.

Kolerejn je nije predavao. Imao je domaćin nekoliko opasnih prilika. Raspoložen je bio i golman Subotičana Perić i na pravi način se iskupio za prošlonedeljni kiks.

Mnogo sreće imali su fudbaleri Spartaka u 63.minutu. Bila je to stopostotna šansa za domaćina. Bio je sam Mekgonigl pred golom Golubova, ali je slabo šutirao.

Stiskali su domaći, ali je Spartak odoleo. I na kraju je trijumf podebljao Čečarić. Asistent je bio Savković.

KOLEREJN - SPARTAK 0:2 (0:1)
/Savković 33, Čečarić 90/

Strelac: Savković u 33. minutu.

Sudija: Faruđa Kan Trustin.

KOLERejn: Džons, Mulan, MekKonahi, O'Donel, Trejnor, Parkhil, Lions, Lauri, Burns (od 59. MekGonigl), Bredli, MekKoli.

SPARTAK: Perić, Šimura (od 66. Šimura), Dunđerski, Ćalasan, Kerkez, Vukčević, Šimura, Jočić, Savković, Glavčić, Đuričin, Afum.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar