Нова сезона Суперлиге Србије: Правила, распоред...

Новости о систему такмичења Суперлиге, ко има и ко нема рефлекторе, где ће играти новајлије у елитном рангу, као и с којим амбицијама у нову сезону крећу екипе које се нису прославиле прошле сезоне. Почиње првенство Србије!

Фудбал 19.07.2018 | 20:50
Нова сезона Суперлиге Србије: Правила, распоред...
Као да је јуче завршена сезона!

Фудбал се овог петка поново враћа на суперлигашке терене (за које се надамо да ће бити бољи него лане), титулу шампиона брани Црвена звезда, а у домаћем шампионату ће трећу годину заредом важити иста правила.

Односно, донекле иста...

Суперлига Србије ће поново трајати "два и по круга" с тим да након што свако са сваким одигра домаћи и гостујући меч - долази до поделе бодова и дељења табеле на "плеј-оф" и "плеј-аут" групе које ће нам дати шампиона и учеснике "евро" такмичења, односно оне у којој ће се осам екипа борити за опстанак.

Једина измена јесте у томе да ће уз два директна путника у нижи ранг такмичења и екипа која заврши као 14. на табели Суперлиге "бити у опасности".

Наиме, две првопласиране екипе из Прве лиге Србије обезбедиће директан пласман у Суперлиги, а трећа, четврта, пета и шеста екипа на табели играће по систему 3-6, 4-5 за финале баража, да би победник тог дуела играо у "великом баражу" са 14-пласираном екипом Суперлиге за место у елити.

Оно што је важно рећи јесте и да на снази остаје правило да у протоколу за меч (18 играча) могу да се нађу највише четири странца.

На јучерашњем састанку Скупштине Заједнице фудбалских клубова Суперлиге и Прве лиге Србије констатовано је да су клубови на време испунили финансијске обавезе и да су стога на време сви лиценцирани, тако да овога пута немамо "јурњаву" у последњи час да клубови који нису платили казне по пресуди Арбитражне комисије - не могу да региструју појачања.

У Суперлиги имамо и два нова клуба - Пролетер из Новог Сада и Динамо из Врања, а лоша вест је да њихови стадиони не испуњавају услове највишег ранга.

Тако ће Пролетер играти на "Карађорђу" своје мечеве у првој сезони, док ће Динамо из Врања путовати у Сурдулицу. Такође, Спартак из Суботице током јесени неће играти на свом стадиону, него ће због реконструкције мечеве играти у Кули.

Ситуација са рефлекторима такође није алармантна као претходних сезона (посебно су важни у летњим месецима) и тренутно од суперлигаша их нема једино Земун.

Већ у петак нас чека један од дербија кола када се реновирана Војводина, с 12 нових појачања и непромењеним тренером Веселиновићем, састаје са Младости из Лучана (20х, "Карађорђе"), док у истом термину Звезда "гости" дебитанта Динамо из Врања с повратником на клупу - Рецком Антићем.

Чукарички с новим тренером Симом Крунићем дочекује Земун у суботу од 20 часова, док су у истом термину још два сусрета...

Напредак у Крушевцу жели да понови добру претходну сезону и видећемо како ће Милорад Косановић "посложити" своје пулене који су јачи за Енвера Аливодића, док је са друге стране Рад који је у елити сачувао Зоран Милинковић.

Вождовац с новим стручњаком на клупи Бранком Војиновићем и појачањима попут Микића, Јевтићем, Нишићем, Зоћевићем и другима дочекује Бачку која се такође појачала искуством.

Партизан нову домаћу сезону наставља тамо где је стао у претходној - у Сурдулици где је против Младости играо финале Купа - док овога пута на том месту игра против Радника који је преузео Младен Додић (недеља, 19.00 - Арена Спорт 1).

Сат времена касније у околини, тачније у Нишу, Раднички с Ненадом Лалатовићем (и Панковим, Грбићем, Хаскићем, Бондаренком итд.) дочекује његов бивши клуб Пролетер. Новог члана Суперлиге је након пласмана у највиши ранг напустио Ненад Ванић и отишао у иностранство, док је њих преузео Драган "Гага" Радојичић.

Последњи меч на програму је у понедељак у Кули где Спартак дочекује Мачву, а оба тима су у току прелазног рока остала без најбољих играча.

Суботичани ће пре тога морати да одиграју меч Лиге Европе у Северној Ирској, а видећемо да ли ће доћи до померања овог сусрета на дан раније уколико наш представник забележи бољу игру и пласман у 2. коло квалифкација.

Суперлига Србије 2018/19 1. коло:

петак

Војводина - Младост (20.00)
/Милош Ђорђић/

Црвена звезда - Динамо (20.00, Арена Спорт 1)
/Илија Брдар/

субота

Чукарички - Земун (20.00)
/Срђан Јовановић/

Напредак - Рад (20.00)
/Новак Симовић/

Вождовац - ОФК Бачка (20.00)
/Милан Илић/

недеља

Радник - Партизан (19.00, ТВ Арена Спорт 1)
/Ненад Ђокић/

Раднички Ниш - Пролетер (20.00)
/Лазар Лукић/

понедељак

Спартак - Мачва (17.00)
/Петар Пипер/

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар