Nova sezona Superlige Srbije: Pravila, raspored...

Novosti o sistemu takmičenja Superlige, ko ima i ko nema reflektore, gde će igrati novajlije u elitnom rangu, kao i s kojim ambicijama u novu sezonu kreću ekipe koje se nisu proslavile prošle sezone. Počinje prvenstvo Srbije!

Fudbal 19.07.2018 | 20:50
Nova sezona Superlige Srbije: Pravila, raspored...
Kao da je juče završena sezona!

Fudbal se ovog petka ponovo vraća na superligaške terene (za koje se nadamo da će biti bolji nego lane), titulu šampiona brani Crvena zvezda, a u domaćem šampionatu će treću godinu zaredom važiti ista pravila.

Odnosno, donekle ista...

Superliga Srbije će ponovo trajati "dva i po kruga" s tim da nakon što svako sa svakim odigra domaći i gostujući meč - dolazi do podele bodova i deljenja tabele na "plej-of" i "plej-aut" grupe koje će nam dati šampiona i učesnike "evro" takmičenja, odnosno one u kojoj će se osam ekipa boriti za opstanak.

Jedina izmena jeste u tome da će uz dva direktna putnika u niži rang takmičenja i ekipa koja završi kao 14. na tabeli Superlige "biti u opasnosti".

Naime, dve prvoplasirane ekipe iz Prve lige Srbije obezbediće direktan plasman u Superligi, a treća, četvrta, peta i šesta ekipa na tabeli igraće po sistemu 3-6, 4-5 za finale baraža, da bi pobednik tog duela igrao u "velikom baražu" sa 14-plasiranom ekipom Superlige za mesto u eliti.

Ono što je važno reći jeste i da na snazi ostaje pravilo da u protokolu za meč (18 igrača) mogu da se nađu najviše četiri stranca.

Na jučerašnjem sastanku Skupštine Zajednice fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije konstatovano je da su klubovi na vreme ispunili finansijske obaveze i da su stoga na vreme svi licencirani, tako da ovoga puta nemamo "jurnjavu" u poslednji čas da klubovi koji nisu platili kazne po presudi Arbitražne komisije - ne mogu da registruju pojačanja.

U Superligi imamo i dva nova kluba - Proleter iz Novog Sada i Dinamo iz Vranja, a loša vest je da njihovi stadioni ne ispunjavaju uslove najvišeg ranga.

Tako će Proleter igrati na "Karađorđu" svoje mečeve u prvoj sezoni, dok će Dinamo iz Vranja putovati u Surdulicu. Takođe, Spartak iz Subotice tokom jeseni neće igrati na svom stadionu, nego će zbog rekonstrukcije mečeve igrati u Kuli.

Situacija sa reflektorima takođe nije alarmantna kao prethodnih sezona (posebno su važni u letnjim mesecima) i trenutno od superligaša ih nema jedino Zemun.

Već u petak nas čeka jedan od derbija kola kada se renovirana Vojvodina, s 12 novih pojačanja i nepromenjenim trenerom Veselinovićem, sastaje sa Mladosti iz Lučana (20h, "Karađorđe"), dok u istom terminu Zvezda "gosti" debitanta Dinamo iz Vranja s povratnikom na klupu - Reckom Antićem.

Čukarički s novim trenerom Simom Krunićem dočekuje Zemun u subotu od 20 časova, dok su u istom terminu još dva susreta...

Napredak u Kruševcu želi da ponovi dobru prethodnu sezonu i videćemo kako će Milorad Kosanović "posložiti" svoje pulene koji su jači za Envera Alivodića, dok je sa druge strane Rad koji je u eliti sačuvao Zoran Milinković.

Voždovac s novim stručnjakom na klupi Brankom Vojinovićem i pojačanjima poput Mikića, Jevtićem, Nišićem, Zoćevićem i drugima dočekuje Bačku koja se takođe pojačala iskustvom.

Partizan novu domaću sezonu nastavlja tamo gde je stao u prethodnoj - u Surdulici gde je protiv Mladosti igrao finale Kupa - dok ovoga puta na tom mestu igra protiv Radnika koji je preuzeo Mladen Dodić (nedelja, 19.00 - Arena Sport 1).

Sat vremena kasnije u okolini, tačnije u Nišu, Radnički s Nenadom Lalatovićem (i Pankovim, Grbićem, Haskićem, Bondarenkom itd.) dočekuje njegov bivši klub Proleter. Novog člana Superlige je nakon plasmana u najviši rang napustio Nenad Vanić i otišao u inostranstvo, dok je njih preuzeo Dragan "Gaga" Radojičić.

Poslednji meč na programu je u ponedeljak u Kuli gde Spartak dočekuje Mačvu, a oba tima su u toku prelaznog roka ostala bez najboljih igrača.

Subotičani će pre toga morati da odigraju meč Lige Evrope u Severnoj Irskoj, a videćemo da li će doći do pomeranja ovog susreta na dan ranije ukoliko naš predstavnik zabeleži bolju igru i plasman u 2. kolo kvalifkacija.

Superliga Srbije 2018/19 1. kolo:

petak

Vojvodina - Mladost (20.00)
/Miloš Đorđić/

Crvena zvezda - Dinamo (20.00, Arena Sport 1)
/Ilija Brdar/

subota

Čukarički - Zemun (20.00)
/Srđan Jovanović/

Napredak - Rad (20.00)
/Novak Simović/

Voždovac - OFK Bačka (20.00)
/Milan Ilić/

nedelja

Radnik - Partizan (19.00, TV Arena Sport 1)
/Nenad Đokić/

Radnički Niš - Proleter (20.00)
/Lazar Lukić/

ponedeljak

Spartak - Mačva (17.00)
/Petar Piper/

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar