Религија је наша вјера предизборна

Водећи политички лидери у овој земљи, данас декларисани националисти и "велики вјерници" – до почетка несрећних 90-их година прошлога вијека – углавном су били декларисани комунисти и "велики атеисти". Од марсксизма су ипак задржали, тачније себи прилагодили, оно што њима одговара.

Република Српска 19.07.2018 | 14:57
Религија је наша вјера предизборна
На исти начин се данас односе и према религији – употребљавају је у оној мјери колико то њима у политичкој утрци користи.

У Бањалуци ће 17. септембра, усред предизборне кампање, бити положен камен темељац за "руско-српски православни центар". Милорад Додик, лидер владајућег СНСД-а, изразио је очекивање да ће том догађају присуствовати и Сергеј Лавров, руски министар иностраних послова, као и највиши великодостојници православне цркве.

Двије године раније, усред предизборне кампање, у Бањалуци је откривен споменик Стефану Немањи, а открили су га Додик и поглавар Српске православне цркве (СПЦ), патријарх Иринеј.

Порука је била јасна – врх СПЦ се ставио на страну једне политичке опције.

(Зло)употреба религије у политичке, односно предизборне сврхе, на овим просторима није, међутим, никаква новост. И мада посљедњих година у јавној манифестацији сопствене "побожности" предњачи Милорад Додик, није изузетак међу политичарима у Босни и Херцеговини који су познату Марксову тврдњу да је "религија опијум за народ", адаптирали у "религија је предизборни опијум за народ" и најјача маркетиншка алатка код "вјерујућег" гласачког тијела.

Није то ни чудо, с обзиром да су водећи политички лидери у овој земљи, данас декларисани националисти и "велики вјерници" – до почетка несрећних 90-их година прошлога вијека – углавном били декларисани комунисти и "велики атеисти". Од марсксизма су ипак задржали, тачније себи прилагодили, оно што њима одговара. На исти начин се данас односе и према религији – употребљавају је у оној мјери колико то њима у политичкој утрци користи.

Ни од Маркса ни од религије нису ништа научили о скромности, солидарности и равноправности међу људима. Додуше, од таквог поимања вјере од политичара се пуно не разликују ни великодостојници водећих вјерских заједница, што представља плодно тло успјешне симбиозе – вјера-национализам – политика из које на крају произлази успјех на изборима. Наравно, то не би било могуће без подршке народа. Кажем народа, а не грађана јер, да, у друштву развијене грађанске свијести, такве комбинације не би политичарима доносиле никакав успјех.

Мада је таква (зло)употреба религијских осјећања гласачког тијела карактеристична за читаву територију Босне и Херцеговине (као и региона), због сложености ове државе и ту постоје одређене разлике. Ипак, ријеч је само о нијансама.

Република Српска у којој се апсолутна већина становништва декларише као православна, представља врло плодно тло овдашњим политичарима да са том чињеницом и манипулишу, убирући поене, односно гласове код таквог бирачког тијела.

Наравно, сарадња "побожних" политичара и вјерских заједница – одвија се на обострану корист. Сликовит приказ је материјални процват вјерских заједница – док број становништва опада, незапосленост расте, велељепне цркве и џамије ничу на сваком кораку. У њихову изградњу држава издваја позамашна средства кроз разне донације, а по аутомобилима које возе "слуге божије", равноправно парирају политичким званичницима.

У том контексту треба посматрати и овогодишњу новост у образовном систему РС – увођење вјеронауке у средње школе.

Како је овдје протеклих деценија "служба божија" постала примамљиво занимање које доноси сигуран посао и плату – дошло је до огромног интересовања за школовање младих за свештеничка звања. То је на крају, неминовно, довело до вишка дипломираних теолога које црква више нема гдје да упосли. Отварањем радних мјеста професора вјеронауке у средњим школама овај проблем би у доброј мјери био ријешен. Нема сумње ни да ће црквени оци, на ову услугу, знати узвратити још агилнијом предизборном подршком "главном заштитнику православља", у што су Додика у међувремену "хиротонисали".

А како то у оваквим ситуцијама у РС већ поодавно бива – проблем је ријешен у четири ока! Предсједник овог ентитета Милорад Додик је након састанка са епископом бањалучким Јефремом –изјавио да ће вјеронаука бити уведена на иницијативу Српске православне цркве и тиме је ствар свршена – без претходне јавне расправе, консултација струке па и надлежних институција овог ентитета на челу са министарством просвјете чији су функционери на предсједникову изјаву, или боље речено заповијест, само "климнули главом".

То је, по обичају, најревносније урадио онај ко је најпозванији – министар просвјете Дане Малешевић. Он је чак рекао да 95% родитеља то подржава, иако је истина да родитеље нико ништа није питао.

Али истина је и да Малешевићева тврдња није далеко од истине. Да не лицитирамо постоцима, чињеница је да апсолутна већина становништва која се изјашањава као вјерници и не би имала ништа против новог предмета који се намеће њиховој дјеци.

Истини за вољу, осим преслабог цивилног сектора, у РС не постоји снага која би јавно проговорила о овој проблематици. Званичној опозицији то и не пада на памет – јер не само што се не би замјерали црквеним оцима него се они, напротив, са мање ли више успјеха, у овом случају понашају као и владајуће странке, свјесни који је у оваквом друштву значај подршке свештенства у прикупљању подршке гласача.

Наравно, у државама у којима религија не игра толико битну улогу у друштву то не би било могуће, али овдје је то тако.

Босна и Херцеговина јесте специфично друштво у коме се религија, као ваљда нигдје друго на свијету, готово никада не одваја од етничког идентитета. У доброј већини становништва овдје се не бити вјерник сматра не бити Србин. Бошњак, Хрват …, а то се већ доживљава као издаја и највећа "јерес".

Овдје однос према религији није интимна ствар сваког појединца, већ питање односа према етничком колективитету.

Мада коријени ове појаве сежу далеко у историју, довољно се вратити у деведесете године прошлога вијека и сјетити се како су са ескалацијом национализма (само)прокламоване националне вође – на челу политичких партија, дојучерашњи комунисти, заузели прве редове у црквама и џамијама. Странке и вође су се мијењале, али се до дан данас у том питању ништа озбиљно није промијенило.

Грађанско друштво није заживјело, а грађанске и лијеве политичке опције су или остале на маргинама или су "схватили" шта доноси изборни успјех и брзо се прилагодили бирачком тијелу – умјесто да раде на промовисању својих идеала и придобијању грађана у подршци тим идеалима. Популизам је неисцрпна тема, али детаљније неком другом приликом.

Ипак, не може се не поменути најочитији примјер политичке метаморфозе на овдашњој политичкој сцени.

Након ратне и поратне апсолутне владавине Српске демократске странке (СДС), тадашњег лидера Радована Караџића, осуђеног за ратне злочине, 1997. је дошло до промјене власти. Нови премијер РС у јануару 1998. постао је Милорад Додик.

Овај предратни комуниста, за посланика прве вишестраначке скупштине БиХ изабран као члан Савеза реформских снага Југославије, Анте Марковића, отпочео је тако своју прву владавину дугу три године, током које је националистичко и "побожно" гласачко тијело саблажњавао јавним признањем да је атеиста, изјавама као што је "коме се слави слава нека иде у СДС", позивањем Караџића и Младића "да се предају хашком трибуналу" и сл. Да ли му се сва та "јерес" обила о главу, тешко је тврдити, али на изборима 2000. године доживио је изборни дебакл и шестогодишње бивствовање у опозиционим редовима.

У сваком случају, Додик је изгледа убрзо схватио у чему је "фора".

"Када се (у јесен 2005. - оп. а.) Милорад на главном одбору појавио са причом, да ћемо се догодине у кампањи залагати за самосталну Републику Српску, приближити цркви и причати о што чвршћим везама са Србијом, били смо шокирани. Питали смо, како то предсједниче, па ми смо социјалдемократи нисмо националисти!? На што је он одговорио, хоћете ли ви да се бавимо идеологијом или да освојимо власт!” Ово ми је 2006. препричавао један тадашњи члан Главног одбора СНСД-а. Дванаест година је прошло од тада, у којима смо се толико наслушали Додиковог "српства" и "православља", гарнираног "русофилијом", да данас не сумњам ни у једну ријеч мог саговорника. Исти онај Додик, кога су поједини епископи и свештенство СПЦ, својевремено етикетирали као националног издајника и безбожника, постао је најрадије виђен гост тих истих епископа. Кум многих новосаграђених храмова и главни "чувар српства и православља", протагонист љубави према "православној мајчици Русији".

Остаје дилема колико је "подвижништво" потребно, па да бившем "комуњари", "безбожнику", "западњачком слуги", како су га већ "крштавали", крсну славу "чита" патријарх Иринеј, лично!? Мада у православној цркви, званично, никада није постојала индулгенција (откуп гријехова), времена се мијењају, поготово када се "гријеси откупљују" из јавних буџета кроз позамашне поклоне цркви и црквеним оцима – на обострану корист "грешника" и "слугу божијих".

Транзиција у БиХ доноси разне промјене – само "брига за нацију" и "одбрана вјере" остају најпродаванија роба политичког маркетинга – за коју се народ, без грађанске свијести, јагми као да се дијели џабе.

Аутор: Миљан Ковач

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

дудук

19.07.2018 13:32

Лопов само у паре вјерује и у ђавола, само да дође до пара. Такав је Додик, доказано још у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

19.07.2018 14:14

Какав љигавац и морална наказа. Па зар такви да нас воде? Куда и према цему?

Name

н

19.07.2018 14:45

Вампир и патријарх. Не може му помоћи ни сто патријарха колико је зла нанио овом народу. Лаже, краде, подржава и организује убиства невине младости! Страшно! Правда за Давида!

Name

Види

19.07.2018 16:24

ти насег Рудоње ,цовјек кад га погледа на слици само сто непомисли да је саздан од постења и вјере у Бога.. Рудоња има нас много да на твоје форе не насједамо ..цурик у Бакинце ..диканцино ,лоповцино .

Name

јана

19.07.2018 17:51

Опет ће народ њега изабрати, сада ће он да кука да ови из Федерације хоће да униште РС. Тако је било до сада, увек када Додику опада рејтинг он почиње причу ,, неко хоће да уништи РС". Народ гласа за њега, чувају своју голу РС.

Name

цдблука

19.07.2018 19:09

Љуби, љуби ал главу не губи...

Name

Јоца

19.07.2018 13:42

Засто онда не трази кредите од Русије већ од мрског му запада..фујј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2018 14:04

Засто се не вози у ЛАДИ или МОСКИЧУ..

Name

ре-јоца

19.07.2018 18:05

Не могу да вјерујем да сте Јоцо тако кратке памети па се не сјећате ВЕЛИКОГ И МАЛОГ КРЕДИТА из велике Русије.Све је договорено и мали долази ових дана а велики за 3 мјесеца.Ја вјерујем преседници која је јавно објавила.

Name

Никола

19.07.2018 14:25

Тешки преварант и манипулатор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕЦА

19.07.2018 14:51

Оба манипулатори.СТА МИ ИМАМО ОД СРПСКО-РУСКОГ ЦЕНТРА.КЛАЊАШ ПРЕД НАТО ПАКТОМ А РУСИЈОМ СЕ ХВАЛИШ ШПЕКУЛАНТУ,ПРЕВАРАНТУ САМО ТИ ЈЕ ВАЛУТА СВЕ.

Name

Дарио

19.07.2018 14:31

Луцифер и Сатана су његова једина религија јер ко има такве моралне кредибилитете као Милокрад он је крвозедни дјаво клептоман и психиц зедан пљацке и моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

19.07.2018 16:53

КАКО ГА НИЈЕ СТИД ДА ЉУБИ РУКУ..ПАТРИЈАРХУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

19.07.2018 21:04

Па исти су..

Name

Ре ццц

20.07.2018 17:42

Вала бас,висе никад нико изгледа као Павле.

Name

Тако треба

19.07.2018 19:23

Најпоштенији однос са религијом и црквом имао је хрватски политичар Стипе Месић. Јавно се декларисао као атеиста и освојио два мандата предсједника републике. Држао дистанцу према црквеној хијерархији, која га није могла смислити. И није им шутао, а поготово не повлађивао. Држава је држава а црква је црква. Политика је политика а религија је религија. Свако има своје мјесто ако се границе не прелазе. Такви односи су у свим културним и пристојним земљама Европе и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

19.07.2018 21:13

Е зашто се и на овим просторима не прими сјеме протестантизма и пусти коријен као у западној и сјеверној Европи..? Па да и овдје влада и завлада благостање, култура, демократија, толерантност и пристојност, мирољубивост и рационалност, да се и овдје поштују народи, човјек и његова права. Али џаба све, никако се изкобељати из мрака и глиба средњег вијека, увијек доље вуку. Одувијек су се овдје вјерске поглавице сврставале уз владајуће, у заштиту контроверзног капитала, тајкуна и тајкунлука, пљачке и корупције, рекета и отимачине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антоније Попуслиц

19.07.2018 21:31

Један нас велики пјесник је за њих рекао:,,као г...а кроз канализацију пливају комунисти кроз приватизацију,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУК

20.07.2018 06:17

ЈОС МИЛИ САМО НИЈЕ ТОМСОН ГОСТОВАО ЗА ЂУРЂЕВДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

20.07.2018 08:42

Гле ,је ли оно Додо цмаце руку патријарху,надам се да на оном мјесту гдје га је пољубио не крене нешто по злу,рак,инфекција нека или нешто треће! Требао је патријарх навући рукавицу за сваки случај!

ОДГОВОРИТЕ