Могу ли Срби да убиједе Бјелицу да остане у НБА лиги?

Немања Бјелица ипак би могао да остане у НБА лиги пошто су Владе Дивац и Игор Кокошков спремни да му понуде вишегодишње уговоре.  Бјелица ипак остаје у НБА? Дивац је већ звао! Сакраменто жели да упари тандем из српске репрезентације: Богдана Богдановића и Немању Бјелицу.  Сваки сат нова информација – сад и Дивац убеђује Бјелицу да остане у НБА лиги.  Српски репрезентативац под великим притиском земљака.

Кошарка 19.07.2018 | 21:30
Могу ли Срби да убиједе Бјелицу да остане у НБА лиги?
Српски кошаркаш Немања Бјелица (30) обавестио је Филаделфију да због породичних разлога не жели да потпише једногодишњи уговор са Сиксерсима и наводно почео да се пакује за повратак у Европу.

Међутим, амерички портал "Yахоо спортс" објавио је у среду да би "Бели" ипак могао да остане у НБА лиги и четврту сезону.

"Доскорашње крило Минесоте и Сакраменто Кингси планирају почетак разговора о могућем договору. Владе Дивац, генерални менаџер Сакрамента, наводно је током дана причао са Бјелицом и објаснио му предности останка у НБА лиги наспрам одласка у Европу", гласи информација тог портала.

Бјеличина одлука да се "повуче" из договора са Филаделфијом изненадила је многе, посебно зато што се очекивало да следећег лета искористи повећање "селери кепа" да потпише богат, вишегодишњи уговор.

Сакраменто није дуго чекао и одмах је реаговао.

Жеља Кингса да у екипи упаре Немању Бјелицу и Богдана Богдановића могла би да учини франшизу из главног града Калифорније још праћенијом у Европи и Србији, под условом да некадашњи МВП Евролиге и Дивац нађу начин за договор и за (претпоставка је) сарадњу на више сезона.

Подсетимо да је високо позиционирани члан руководства Кингса и Предраг Стојаковић, па би Бјеличиним доласком српска колонија у Сакраменту била још бројнија.

Репрезентативац Србије је почетком јула завршио сарадњу са Минесота Тимбервулвсима после три године, али се само неколико дана касније појавила информација да ће некадашњи МВП Евролиге наредне сезоне играти у Филаделфија 76ерсима за плату од 4.500.000 долара.

Ипак, као ретко када, испоставило се да сазнања Адријана Војнаровског, свакако најобавештенијег и најпоузданијег НБА новинара, нису до краја била тачна, односно бившем плејмејкеру Црвене звезде није одговарала чињеница да му је Фила понуди само једногодишњу сарадњу – стављајући своју породицу на врх листе приоритета.

Немања наводно жели да се врати у Европу, где, реално гледано, само московски ЦСКА и његов бивши клуб Фенербахче могу да себи да га приуште, док би све могли да промене позиви двојице сународника.

Најпре је специјализовани кошаркашки портал 'Еурохоопс' јавио да нови тренер Финикс Санса види тридесетогодишњег универзалца као веома добру опцију за тим из Аризоне, да би недуго затим 'YахооСпортс' пренео да су челници Сакраменто Кингса затражили састанак са играчем и његовим заступницима.

И франшиза из Калифорније, у којој је генерални менаџер Владе, а његов помоћник још један легендарни репрезентативац Предраг Стојаковић, такође се налази у фази процеса реновирања тима, па могућност да се Бели упари са Богданом Богдановићем, и младим језгром екипе, делује потпуно логично.

Требало је већ да буде готово и да Немања Бјелица полако припрема главу за изазове у Филаделфији. Али сасвим неочекивано лудница је тек почела. Ни два сата након што се појавила информација да би нови тренер Финикса Игор Кокошков могао да убеди 30-годишњег кошаркаша да ипак одустане од идеје да се врати у Европу стиже и вест да исту намеру има и Владе Дивац.

Шамс Чаранија, специјалиста Yахоо Спортса за вести из НБА лиге, уз Адријана Војнаровског свакако најпоузданији извор за информације са тамошњег тржишта, сазнаје да је Дивац, генерални менаџер Сакраменто Кингса за који већ наступа Богдан Богдановић, данас ступио у контакт са Бјелицом како би му објаснио предности останка у НБА лиги наспрам останка у Европи.

Писали смо већ, на НБА пијаци овог лета неће бити превише померања. Под број један, није било толико слободних играча (Леброн Џејмс и његов трансфер у ЛА Лејкерсе један су од ретких примера). Даље, 2016. године – када је било великог повећања у селери кепу – многи клубови су дебело преплатили играче релативно скромних могућности па сада морају да их истрпе још једну сезону. А већ годинама уназад тренд је да трејдова има све мање. Углавном се све базира на довођењу слободних играча.

Стога, ово лето би требало да буде мирно, следеће - доста бурно. Зато је сада најбитније остати у НБА лиги, мада треба бити опрезан са вешћу о интересовању Влада Дивца, јер Чаранија нигде не пише да је Сакраменто заиста и понудио Бјелици конкретне услове. Ипак, Чаранија примећује да преговори о могућој сарадњи постоје и да довођење Бјелице дугорочно има логике из угла Кингса. Посебно имајући у виду да је Сакраментова стратегија у последње време да гради тим на разноврсним играчима који могу да покрију више позиција. Бјелица је баш такав профил играча.

Иначе, Дејвид Пик, новинар чије се име углавном везује уз европску кошарку, пише да Бјеличино окружење сматра да је понуда Филаделфије од 4.400.000 долара за једногодишњи уговор била потцењујућа. Међутим, како ни Фенербахче и ЦСКА наводно нису били у могућности да овог лета плате Бјелицу колико вреди, па се Сакраменто укључио у игру. Може свакако да понуди више од Сиксерса.

Али није све ни до новца. Предуго је Бјелица у Минесоти изгубио минута. И сигурно је да сада жели и више времена на паркету. Ко то буде гарантовао имаће предност.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар