Mogu li Srbi da ubijede Bjelicu da ostane u NBA ligi?

Nemanja Bjelica ipak bi mogao da ostane u NBA ligi pošto su Vlade Divac i Igor Kokoškov spremni da mu ponude višegodišnje ugovore.  Bjelica ipak ostaje u NBA? Divac je već zvao! Sakramento želi da upari tandem iz srpske reprezentacije: Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu.  Svaki sat nova informacija – sad i Divac ubeđuje Bjelicu da ostane u NBA ligi.  Srpski reprezentativac pod velikim pritiskom zemljaka.

Košarka 19.07.2018 | 21:30
Mogu li Srbi da ubijede Bjelicu da ostane u NBA ligi?
Srpski košarkaš Nemanja Bjelica (30) obavestio je Filadelfiju da zbog porodičnih razloga ne želi da potpiše jednogodišnji ugovor sa Siksersima i navodno počeo da se pakuje za povratak u Evropu.

Međutim, američki portal "Yahoo sports" objavio je u sredu da bi "Beli" ipak mogao da ostane u NBA ligi i četvrtu sezonu.

"Doskorašnje krilo Minesote i Sakramento Kingsi planiraju početak razgovora o mogućem dogovoru. Vlade Divac, generalni menadžer Sakramenta, navodno je tokom dana pričao sa Bjelicom i objasnio mu prednosti ostanka u NBA ligi naspram odlaska u Evropu", glasi informacija tog portala.

Bjeličina odluka da se "povuče" iz dogovora sa Filadelfijom iznenadila je mnoge, posebno zato što se očekivalo da sledećeg leta iskoristi povećanje "seleri kepa" da potpiše bogat, višegodišnji ugovor.

Sakramento nije dugo čekao i odmah je reagovao.

Želja Kingsa da u ekipi upare Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića mogla bi da učini franšizu iz glavnog grada Kalifornije još praćenijom u Evropi i Srbiji, pod uslovom da nekadašnji MVP Evrolige i Divac nađu način za dogovor i za (pretpostavka je) saradnju na više sezona.

Podsetimo da je visoko pozicionirani član rukovodstva Kingsa i Predrag Stojaković, pa bi Bjeličinim dolaskom srpska kolonija u Sakramentu bila još brojnija.

Reprezentativac Srbije je početkom jula završio saradnju sa Minesota Timbervulvsima posle tri godine, ali se samo nekoliko dana kasnije pojavila informacija da će nekadašnji MVP Evrolige naredne sezone igrati u Filadelfija 76ersima za platu od 4.500.000 dolara.

Ipak, kao retko kada, ispostavilo se da saznanja Adrijana Vojnarovskog, svakako najobaveštenijeg i najpouzdanijeg NBA novinara, nisu do kraja bila tačna, odnosno bivšem plejmejkeru Crvene zvezde nije odgovarala činjenica da mu je Fila ponudi samo jednogodišnju saradnju – stavljajući svoju porodicu na vrh liste prioriteta.

Nemanja navodno želi da se vrati u Evropu, gde, realno gledano, samo moskovski CSKA i njegov bivši klub Fenerbahče mogu da sebi da ga priušte, dok bi sve mogli da promene pozivi dvojice sunarodnika.

Najpre je specijalizovani košarkaški portal 'Eurohoops' javio da novi trener Finiks Sansa vidi tridesetogodišnjeg univerzalca kao veoma dobru opciju za tim iz Arizone, da bi nedugo zatim 'YahooSports' preneo da su čelnici Sakramento Kingsa zatražili sastanak sa igračem i njegovim zastupnicima.

I franšiza iz Kalifornije, u kojoj je generalni menadžer Vlade, a njegov pomoćnik još jedan legendarni reprezentativac Predrag Stojaković, takođe se nalazi u fazi procesa renoviranja tima, pa mogućnost da se Beli upari sa Bogdanom Bogdanovićem, i mladim jezgrom ekipe, deluje potpuno logično.

Trebalo je već da bude gotovo i da Nemanja Bjelica polako priprema glavu za izazove u Filadelfiji. Ali sasvim neočekivano ludnica je tek počela. Ni dva sata nakon što se pojavila informacija da bi novi trener Finiksa Igor Kokoškov mogao da ubedi 30-godišnjeg košarkaša da ipak odustane od ideje da se vrati u Evropu stiže i vest da istu nameru ima i Vlade Divac.

Šams Čaranija, specijalista Yahoo Sportsa za vesti iz NBA lige, uz Adrijana Vojnarovskog svakako najpouzdaniji izvor za informacije sa tamošnjeg tržišta, saznaje da je Divac, generalni menadžer Sakramento Kingsa za koji već nastupa Bogdan Bogdanović, danas stupio u kontakt sa Bjelicom kako bi mu objasnio prednosti ostanka u NBA ligi naspram ostanka u Evropi.

Pisali smo već, na NBA pijaci ovog leta neće biti previše pomeranja. Pod broj jedan, nije bilo toliko slobodnih igrača (Lebron Džejms i njegov transfer u LA Lejkerse jedan su od retkih primera). Dalje, 2016. godine – kada je bilo velikog povećanja u seleri kepu – mnogi klubovi su debelo preplatili igrače relativno skromnih mogućnosti pa sada moraju da ih istrpe još jednu sezonu. A već godinama unazad trend je da trejdova ima sve manje. Uglavnom se sve bazira na dovođenju slobodnih igrača.

Stoga, ovo leto bi trebalo da bude mirno, sledeće - dosta burno. Zato je sada najbitnije ostati u NBA ligi, mada treba biti oprezan sa vešću o interesovanju Vlada Divca, jer Čaranija nigde ne piše da je Sakramento zaista i ponudio Bjelici konkretne uslove. Ipak, Čaranija primećuje da pregovori o mogućoj saradnji postoje i da dovođenje Bjelice dugoročno ima logike iz ugla Kingsa. Posebno imajući u vidu da je Sakramentova strategija u poslednje vreme da gradi tim na raznovrsnim igračima koji mogu da pokriju više pozicija. Bjelica je baš takav profil igrača.

Inače, Dejvid Pik, novinar čije se ime uglavnom vezuje uz evropsku košarku, piše da Bjeličino okruženje smatra da je ponuda Filadelfije od 4.400.000 dolara za jednogodišnji ugovor bila potcenjujuća. Međutim, kako ni Fenerbahče i CSKA navodno nisu bili u mogućnosti da ovog leta plate Bjelicu koliko vredi, pa se Sakramento uključio u igru. Može svakako da ponudi više od Siksersa.

Ali nije sve ni do novca. Predugo je Bjelica u Minesoti izgubio minuta. I sigurno je da sada želi i više vremena na parketu. Ko to bude garantovao imaće prednost.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar