Судува - АПОЕЛ се саплео, Звезда мора да се пази!

Судуву су многи медији унапред прогласили за аутсајдера пред двомеч са АПОЕЛОМ. И погрешили. Судува је показала да нико, па ни АПОЕЛ не живи од 'старе славе'.

Фудбал 19.07.2018 | 22:30
Судува - АПОЕЛ се саплео, Звезда мора да се пази!
Литванци су 'преживели' скоро 30 шутева Кипрана и сада пуни самопоуздања чекају Црвену звезду.

Литванска екипа је до другог кола квалификација за Лигу шампиона и двомеч са Звездом прошла победом 3:1 и поразом 0:1 против АПОЕЛА.

Клуб је настао пре 97 година, али је много пута мењао име, да би од 1994. био познат под садашњим називом.

Од 2002. се такмичи у најјачој лиги Литваније у којој је актуелни шампион. Ако изузмемо 'блицкриг' и хет-трик Сисилија за десетак минута првог меча са АПОЕЛОМ, Судува није деловала као офанзивна сила.

АПОЕЛ је једноставно напред квалитетнији. Међутим, њихов тренер Владимир Чебурин игра офанзивно када му се пружи прилика и са два нападача.



Осим тога, не треба превидети да су Литванци само ове сезоне дали 39 голова и примили свега 10, те да су осам бодова испред Жалгириса на првом месту и у такмичарском ритму.

Резултати претходних недеља им не иду у прилог јер су поражени од Кауна и Жалгириса у лиги, али их се треба пазити.

У одбрани су врло чврсти и дисциплиновани. Када их противник напада по средини, бране се са петорицом у последњој линији и још двојицом играча испред њих и те линије изгледају као нацртане на папиру.

АПОЕЛ је то пробијао тако што је ширио максимално игру на бокове и онда са стране убацивао лопту.

Звезда ће стога можда бити потребан високи играч уместо Бена у шпицу, да би се простор стварао по крилима где је између осталих и Немања Радоњић.

Када противник прође по крилима, играчи Судуве умеју да оставе простор и на другој стативи, што отвара нове комбинације у нападу.

Прекиде бране добро, јер попуне шеснаестерац, али је у много ситуација АПОЕЛ промашивао у ситуацијама из којих је лакше било дати гол.

Литванци су стога имали и среће, јер су иза себе оставили објективно бољу екипу и редовног учесника европских такмичења.

Када је реч о њиховом јунаку, Ригину Сисилију, ситуације решава из једног или два контакта. Тако је дао сва три гола Кипранима у код куће. Било да је шут из прве, пријем грудима па ударац, или уклизавање, све што је покушао у првом мечу у Маријампољу, улазило је.

Због тога ће бити важно одсећи линије које га "хране" лоптама. У првом мечу су то били момци са екс-Ју простора Андро Шврљуга и Михрет Топчагић, уз Литванца Овидијуса Вербицкаса.

Имају разноврстан 'микс' играча. Међу њима је и један Србин Александар Живановић, али и двојица Бразилаца Дибала и Гиљерме, Аустралијанац Ридли, Хрват Кардум и други.

Стадион на ком игра тим из Маријампоља броји свега 6.250 места, а од значајних резултата, литвански састав је 2007. и 2010. године био другопласиран у лиги, двапут су освајали Куп Литваније (2006. и 2009. године) и још два пута Суперкуп 2009. и ове сезоне.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар