Помрачење Мјесеца Видјеће се и из БиХ

Грађани БиХ имаће прилику да у ноћи између петка и суботе, 27. на 28. јула, посматрају помрачење Мјесеца.

Босна и Херцеговина 17.07.2018 | 16:00
Помрачење Мјесеца Видјеће се и из БиХ
Све фазе помрачења Мјесеца ће бити видљиве из области Индијског океана, Индије, Источне Африке, Арабијског полуострава и подручја Каспијског мора.

Пуно помрачење Мјесеца у БиХ тај дан почиње у 21.30 часова, достиже свој максимум у 22.21 час, а завршава у 23.13.

Како је очима видљив само пролазак Мјесеца кроз Земљину сјенку, према саопштењу Астрономског друштва Мјесец ће почети да улази у Земљину сјенку у 20.24, 21:30 ће цијели уронити, што је истовремено и почетак потпуног помрачења.

У 22:22 је средина помрачења, а тамно црвене боје Мјесец ће бити у 23:13, када ће почети да излази из сјенке и то ће бити крај тоталитета.

Посљедњи Мјесечев контакт са Земљином сјенком догодиће се у 00:19 (субота, 28. јули).

У објашњењу се наводи да је Сунце, нама најближа звијезда, обасјава све своје хладне пратиоце, па зато они имају сјенке и полусјенке иза себе.

Посматрач Сунца из полусјенке види само дио Сунца.

Са његовим приближавањем сјенци видљиви дио Сунчеве површине је све мањи, да би оно из сјенке постало потпуно невидљиво.

Земљина сјенка је дуга око 1,5 милион километара. Када Мјесец у свом кретању око Земље уђе у њену полусјенку, односно сјенку говори се о помрачењима Мјесеца полусјенком или сјенком, која могу бити дјелимична или потпуна (тотална).

Уобичајено је да се једно вријеме прије првог контакта Мјесеца са Земљином сјенком као и послије посљедњег на Мјесечевој површини у близини додира види руменило изазвано Земљином полусјенком.

Како је 27. јула Мјесец близу хоризонта при првом контакту са сјенком ова игра "руменила" је прије првог контакта искључена.

И уопште све вријеме помрачења Мјесец ће бити близу хоризонта, највише два педља сасвим испружене руке.

Иако је у сјенци Мјесечев диск је видљив и обично има тамно црвену боју.

Разлог је у томе што се од бијеле Сунчеве свјетлости кроз Земљину атмосферу послије савијања у њој до Мјесечеве површине пробија само дуготаласна црвена свјетлост.

У случају повољних метеоролошких услова (ведро небо) грађани ће ову појаву моћи да посматрају голим оком.

(мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар