Угљени хидрати за подневну тугу

Касни послеподневни оброк или вечера треба да садржи намирнице које подстичу стварање серотонина, захваљујући којем ће се поправити расположење и елиминисати тескоба.

Здравље 17.07.2018 | 13:22
Угљени хидрати за подневну тугу
Стање духа и расположења се током дана мења, а уколико је негативно може да се коригује одређеним начином исхране, показала су истраживања. Приликом буђења код већине је присутна такозвана "физиолошка љутња нашег духа", због чега у организам треба унети млечне производе. Ако је особа у потпуности наспавана, млечним производима треба да дода угљене хидрате, односно житарице у млеку, јогурту или кефиру, саветују стручњаци.

Приближавањем подневу јутарња љутња уступа место преподневној доминацији туге. Да би се туга потиснула, у организам, ради повећања концентрације серотонина у мозгу, треба уносити намирнице богате угљеним хидратима. То су сви производи од житарица, пиринач, кромпир, махунарке. Ове високо вредне енергетске намирнице унете између 11 и 15 часова представљају савршену храну за мозак.

У послеподневним сатима људски дух запада у неку врсту тескобе и безвољности, због чега је организму потребан протеински оброк. Касни послеподневни оброк или вечера треба да садржи намирнице које подстичу стварање серотонина, захваљујући којем ће се поправити расположење и елиминисати тескоба. Риба, бело ћуреће и пилеће месо, као и телетина и јагњетина представљају намирнице избора.

У касним поподневним сатима, када нас стигне умор, предност треба дати црвеном месу које има изражено адреналинско својство, односно даје енергију и враћа вољу. Увече се искључиво треба усредсредити на поврће, јер тада преовладава осећај среће, па мозгу нису потребне намирнице за стварање енергије. Тада су препоручљиви само витамини и минерали из воћа и поврћа. 

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар