Французи најмлађи од 1978. године, Мбапе од '58. године!

Светска титула "триколора" додатно добија на значају.  Само су двојица из Лиге 1 давала гол у финалима СП! Килијан Мбапе је постао тек други играч из француске Лиге 1 који је у историји Мундијала који је давао гол у финалу.  Аллез лес Блеус – Француска после 20 година на крову света! Фудбалска репрезентација Француске освојила је другу титулу шампиона света, пошто су у финалу у Москви победили репрезентацију Хрватске.

Фудбал 15.07.2018 | 20:30
Французи најмлађи од 1978. године, Мбапе од '58. године!
Француска је разбила Хрватску у финалу овогодишњег Светског првенства у Русији (4:2), а укупно друга планетарна титула за "триколоре" додатно добија на значају када се има у виду да су је освојили "клинци".

Тим који је Дидије Дешан извео од првог минута има у просеку 26 година и 90 дана, по чему је најмлађи у финалима Мундијала још од 1978. године и Аргентинаца који су играли против Холандије (3:1).

Уз то, стрелац четвртог гола за Французе, Килијан Мбапе, је са 19 година тек други тинејџер који је постигао гол у неком финалу. Пре њега то је учинио чувени Пеле, 1958. када је имао само 17 година. Он је, међутим, тада постигао два гола за Бразил против Шведске (5:2).

Само су двојица из Лиге 1 давала гол у финалима СП! Килијан Мбапе је постао тек други играч из француске Лиге 1 који је у историји Мундијала који је давао гол у финалу.

Француска лига јесте једна од "лига петице" али се не може похвалити великим бројем стрелаца у најважнијој утакмици у свету фудбала.

Пре Мбапеа, то је био још само Хорхе Буручага који је 1986. године у финалу против Немачке дао гол за Аргентину.

Буручага је тада играо за Нант, а Мбапе сада игра за Пари Сен Жермен.

Француска је у финалу Мундијала победила Хрватску са 4:2, а поред Мбапеа, стрелци за Француску си били Пол Погба (Манчестер јунајтед) и Гризман (Атлетико Мадрид) из пенала, те Манџукић ауто-голом.

Када је Француска први пут постала првак света 1998. године у финалу са Бразилом, голове су постизали Зинедин Зидан и Емануел Пети. Зидан је у том тренутку био играч Јувентуса, а Пети Арсенала.

"Триколори" су први пут постали прваци света чувене 1998. године када су пред домаћим навијачима у борби за "Свети грал" победили Бразил.

Двадесет година касније један од најмлађих састава у историји успео је да дође највећег успеха који фудбалер може осети.

Главни играчи овог састава су тинејџер Килијан Мбапе (19г), 27-годишњи Антоан Гризман и Н'Голо Канте и 25-годишњи Пол Погба. Ниједан од ових играча није у зениту каријери, поготово не Мбапе који је будућност светског фудбала.

Млади фудбалер Пари Сен Жермена у финалу постигао је гол против Хрватске, чиме је постао тек други најмлађи играч који је дао гол у финалим – најмлађи је Пеле (17 година, 1958).

Ово је само потврда колики квалиттет имају фудбалери Француске, пошто им је ово други узастопно финале на великим такмичењима јер су пре две године играли меч за титулу на Европском првенству.

Овај састав "Триколора" по годинама доста је сличан са оним из 1998. године – Зинедин Зидан имао је 25 година, Лилијам Тирам (26), Тјери Анри (20), Патрик Вијера (21), док су они искуснији били Дидије Дешан (29), Јури Ђоркаеф (30)...

Француска је заслужено шампион света, а Хрватска иза себе има невероватан фудбал и тамошња јавност може да буде веома поносна на оно што су њихови играчи показали у Русији.

Француска на СП 2018:

Групна фаза:
Француска – Аустралија 2:1
Француска – Перу 1:0
Данска – Француска 0:0

Нокаут фаза:
Француска – Аргентина 4:3
Уругвај – Француска 0:2
Француска – Белгија 1:0
Француска – Хрватска 4:2

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Африка

15.07.2018 19:06

Браво Африка

ОДГОВОРИТЕ