Francuzi najmlađi od 1978. godine, Mbape od '58. godine!

Svetska titula "trikolora" dodatno dobija na značaju.  Samo su dvojica iz Lige 1 davala gol u finalima SP! Kilijan Mbape je postao tek drugi igrač iz francuske Lige 1 koji je u istoriji Mundijala koji je davao gol u finalu.  Allez les Bleus – Francuska posle 20 godina na krovu sveta! Fudbalska reprezentacija Francuske osvojila je drugu titulu šampiona sveta, pošto su u finalu u Moskvi pobedili reprezentaciju Hrvatske.

Fudbal 15.07.2018 | 20:30
Francuzi najmlađi od 1978. godine, Mbape od '58. godine!
Francuska je razbila Hrvatsku u finalu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Rusiji (4:2), a ukupno druga planetarna titula za "trikolore" dodatno dobija na značaju kada se ima u vidu da su je osvojili "klinci".

Tim koji je Didije Dešan izveo od prvog minuta ima u proseku 26 godina i 90 dana, po čemu je najmlađi u finalima Mundijala još od 1978. godine i Argentinaca koji su igrali protiv Holandije (3:1).

Uz to, strelac četvrtog gola za Francuze, Kilijan Mbape, je sa 19 godina tek drugi tinejdžer koji je postigao gol u nekom finalu. Pre njega to je učinio čuveni Pele, 1958. kada je imao samo 17 godina. On je, međutim, tada postigao dva gola za Brazil protiv Švedske (5:2).

Samo su dvojica iz Lige 1 davala gol u finalima SP! Kilijan Mbape je postao tek drugi igrač iz francuske Lige 1 koji je u istoriji Mundijala koji je davao gol u finalu.

Francuska liga jeste jedna od "liga petice" ali se ne može pohvaliti velikim brojem strelaca u najvažnijoj utakmici u svetu fudbala.

Pre Mbapea, to je bio još samo Horhe Buručaga koji je 1986. godine u finalu protiv Nemačke dao gol za Argentinu.

Buručaga je tada igrao za Nant, a Mbape sada igra za Pari Sen Žermen.

Francuska je u finalu Mundijala pobedila Hrvatsku sa 4:2, a pored Mbapea, strelci za Francusku si bili Pol Pogba (Mančester junajted) i Grizman (Atletiko Madrid) iz penala, te Mandžukić auto-golom.

Kada je Francuska prvi put postala prvak sveta 1998. godine u finalu sa Brazilom, golove su postizali Zinedin Zidan i Emanuel Peti. Zidan je u tom trenutku bio igrač Juventusa, a Peti Arsenala.

"Trikolori" su prvi put postali prvaci sveta čuvene 1998. godine kada su pred domaćim navijačima u borbi za "Sveti gral" pobedili Brazil.

Dvadeset godina kasnije jedan od najmlađih sastava u istoriji uspeo je da dođe najvećeg uspeha koji fudbaler može oseti.

Glavni igrači ovog sastava su tinejdžer Kilijan Mbape (19g), 27-godišnji Antoan Grizman i N'Golo Kante i 25-godišnji Pol Pogba. Nijedan od ovih igrača nije u zenitu karijeri, pogotovo ne Mbape koji je budućnost svetskog fudbala.

Mladi fudbaler Pari Sen Žermena u finalu postigao je gol protiv Hrvatske, čime je postao tek drugi najmlađi igrač koji je dao gol u finalim – najmlađi je Pele (17 godina, 1958).

Ovo je samo potvrda koliki kvalittet imaju fudbaleri Francuske, pošto im je ovo drugi uzastopno finale na velikim takmičenjima jer su pre dve godine igrali meč za titulu na Evropskom prvenstvu.

Ovaj sastav "Trikolora" po godinama dosta je sličan sa onim iz 1998. godine – Zinedin Zidan imao je 25 godina, Lilijam Tiram (26), Tjeri Anri (20), Patrik Vijera (21), dok su oni iskusniji bili Didije Dešan (29), Juri Đorkaef (30)...

Francuska je zasluženo šampion sveta, a Hrvatska iza sebe ima neverovatan fudbal i tamošnja javnost može da bude veoma ponosna na ono što su njihovi igrači pokazali u Rusiji.

Francuska na SP 2018:

Grupna faza:
Francuska – Australija 2:1
Francuska – Peru 1:0
Danska – Francuska 0:0

Nokaut faza:
Francuska – Argentina 4:3
Urugvaj – Francuska 0:2
Francuska – Belgija 1:0
Francuska – Hrvatska 4:2

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Afrika

15.07.2018 19:06

Bravo Afrika

ODGOVORITE