Прича: ЦхелСерие А...

Челси у новом руху. . .

Фудбал 15.07.2018 | 23:00
Прича: ЦхелСерие А...
Антонио Конте је бивши, ера Мауриција Сарија у Челсију почиње!

Само дан пошто је озваничен растанак с једним, Роман Абрамович другим Италијаном покушава да Челсију врати стари, шампионски сјај. Оно што Челсију недостаје дуже време. После још једне турбулентне сезоне на свим фронтовима, не само на терену, већ и у начину пословања и свакодневној комуникацији са дојучерашњим тренером, пребогати олигарх спреман је, бар на папиру, да направи велики заокрет у руковођењу клуба и Маурицију Сарију препусти да свој посао обавља самостално. Без сталног мешања у рад и, бар у случају Антонија Контеа (али и неких претходника), јачање тима без тренерове сагласности. Маурицио Сари би на Стамфорд Бриџу могао да покрене револуцију каква годинама није виђена. Добио је одрешене руке да скроји тим по жељи, што само показује у каквој ситуацији је био Конте донедавно и колико клуб није био фер према њему. Сари је у петак увече био на Бриџу и жврљнуо свој потпис на трогодишњи уговор вредан 6.400.000 евра по сезони, а раскид сарадње с Наполијем озваничен је у суботу ујутру. 

Оно што Сари планира да уради јесте да за собом из Италије поведе и неколико играча који би требало да буду кључ стварања новог Челсија. Такозваног - ЦхелСерие А. На Саријевом радару налазе се - Гонзало Игуаин, Данијеле Ругани, Алисон Бекер и Матијас Весино. Жоржињо би, то смо већ најавили, врло брзо требало да постане нови Плавац. 

Челси је, потврђено је са обе стране, већ отворио фронт за довођење Гонзала Игуаина, играча којег Сари јако жели уз себе. Али, пред Челсијем је врло изазован посао. Јувентус је довођењем Кристијана Роналда направио посао деценије, а упркос свесрдној помоћи бројних спонзора - пре свега компаније Фијат - Стара дама мора да исфинансира добар део трансфера званично најбољег фудбалера света. Због тога је Јуве и спреман да се одрекне Игуаина, за кога неће бити места у новом тиму, а и због година (31) италијанском шампиону неће остати много простора за маневар и неки јачи трансфер у будућности. Јувентус се нада новцу, док у Челсију имају другачију замисао - трампу у коју би био укључен Алваро Мората. Рекордно плаћени шпански нападач није се показао на Бриџу у својој првој сезони, а Маурицио Сари га не жели у тиму. Бар не у стартних 11, док је Морати дојадило да буде вечна замена другима. Јувентусу Мората, суштински, није потребан, мада је чињеница да га први оперативац Бепе Марота изузетно цени и волео би да га види у тиму поново. Ипак, стари лисац као да је знао унапред шта се спрема са Кристијаном Роналдом, па је недавно дипломатски изјавио да је Мората увек добродошао Јувентусу, али да то у овом тренутку није реално.

Игуаин је до Роналдовог доласка у Јувентус био најплаћенији играч Серије А са 7.500.000 евра, колико има и капитен Милана Леонардо Бонући. Од Челсија тражи да има бар толику плату, о чему је Гонзалов брат и агент Николас већ преговарао. Званична понуда се, додуше, још чека. Засад је све само опипавање пулса. Али, Челси не планира да одустане, иако би посао заиста могао да буде врло тежак за реализацију. Притом, Челси у међувремену мора да ангажује још једног нападача као додатну конкуренцију, вероватно неког младог и јефтинијег, пошто ће тешко Оливије Жиру и Гонзало Игуаин моћи да изнесу целу сезону сами. Наравно, уколико Сари не одлучи да задржи Батшуајија, што није немогуће. 

Осим Игуаина, Сари из Јувентуса тражи и Данијелеа Руганија као парњака Герију Кејхилу. Антонио Конте је прошле сезоне имао много проблема да искусном капитену нађе правог човека у срцу одбране. Почело је са Цезаром Аспликуетом и Антонијем Ридигером у дефанзивном трилингу, па и са Давидом Луизом, али је Бразилац касније изгубио место због недисциплине и честих повреда. После годину дана од повратка у клуб поново на прагу одласка, а њега је касније заменио Андреас Кристенсен, али се ни није показао као стабилно решење, па су Аспиликуета, Ридигер и Кејхил углавном били заједно. Сари жели да Кристенсена задржи као опцију у резерви, али му је Ругани човек од поверења. Са њим, баш као и са још једном жељом са листе, Матијасом Весином, има фантастично искуство из времена када су заједно сарађивали у Емполију. Сада ту сарадњу желе да обнове и Ругани је виђен као човек који ће унети свежину у одбрамбени бедем и ојачати редове. Јувентус свог штопера цени на 40.000.000 евра, што за Челси не би требало да буде недостижна цифра. Челси, наводно, већ има усмени договор с Руганијем за трансфер, то јављају Раи Спорт и Спорт Медијасет, и то на петогодишњи уговор од 4.500.000 евра по сезони. Јувентус, опет, не би имао ништа против да свог штопера прода, управо због даљих послова, али и решавање питања Роналдовогтрансфера. Конкуренција у Јувентусу је свакако озбиљна. Стигао је Матија Калдара, Медију Бенатији се нуди нови уговор, а остали су и Ђорђо Кјелини и Андреа Барзаљи.

Питање голмана је тренутно под велом мистерије. Сари не би имао ништа против да Тибо Куртоа остане, баш као и Вилијан кога напада Барселона, али је ситуација и даље нејасна. Куртоа, наводно, жели да се врати у Шпанију и ту Реал Мадрид нема конкуренцију, мада је Белгијанац и даље резервисан за трансфер у Краљевски клуб због велике љубави према Атлетику. Уколико би Куртоа отишао, сви ресурси били би усмерени ка куповини Алисона Бекера, кога још желе Ливерпул и Реал Мадрид. Мада је у Италији осванула информација да је Ливерпул понудио 65.000.000 евра за бразилског голмана (60.000.000 обештећење и 5.000.000 бонуси), са Острва су стигли деманти, уз тврдњу да Ливерпул нема намеру да купи Алисона. Флорентино Перез још није одлучио шта ће, а Челси би преко дугогодишњег клупског пријатеља Фалија Рамаданија могао да пречицу до потписа. Њему је додељена дозвола да преговара у Челсијево име. Рома, опет, ради све да Алисон продужи уговор, самим тим и останак на Олимпику, мада је и даље отворена за преговоре уколико стигне понуда од бар 70.000.000 евра. 

Да је Алисон заиста у врло озбиљним плановима Челсија говоре и речи некадашњег директора Роме Валтера Сабатинија, који је у петак изјавио да Бразилац сигурно иде на Стамфорд Бриџ и да начелни договор постоји. Да ли је и колико Сабатини био озбиљан с тим речима - видећемо. 

Још једно име, врло атрактивно Сарију, је Матијас Весино. После извесног Жоржињовог трансфера по формули 57.000.000+8.000.000 евра, Сари хоће још једног свог пулена у тиму. Додуше, мало је нејасно да ли је Весино заиста главна мета, пошто Челси већ има договор са московским ЦСКА за трансфер Александра Головина на 27.000.000 евра. Головин је Саријева изричита жеља. А, када већ долази и Жоржињо, мало је нереално да Челси ангажује још једног везисту, када су ту већ Канте, Бакајоко, Дринквотер, Фабрегас, па чак у некој варијанти и Рос Баркли, иако је он офанзивнији... Јасно је да ће до одређених рокада доћи, Фабрегас је најближи одласку, а вероватно је да ће његовим стопама или Дринквотер или Бакајоко, вероватно и Баркли. Подсетимо, Челси се спрема да почне разговоре с Кантеом око новог уговор вредног преко 220.000 евра недељно и његова позиција у тиму је зацементирана. 

Маурицио Сари је за Челси испланирао велике ствари. Клубу је била потребна шок терапија, Конте није држао ствари у својим рукама прошле сезоне, иако је само годину дана раније доминантно освојио титулу. Али, не треба заборавити да је Челси тада практично играо само једно такмичење, у којем је издоминирао. 

Што је најважније, прошло је оно кризно време када је клуб из Западног Лондона био повезиван са играчима попут Ендија Керола, Питера Краула, Ешлија Барнса и осталих. Уколико би Еден Азар заиста остао, уз права улагања, Челси би поново могао да постане равноправан кандидат за титулу. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес, Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар